Zvonimir Đukić Đule dobitnik nagrade “Strune od svetla”

0
52

Nagrada “Strune od svetla” se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Zvonimir Đukić Đule dobitnik nagrade "Strune od svetla"
Zvonimir Đukić Đule, Foto: Exit

Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava “Van Gog”, ovogodišnji je laureat ovog priznanja. Žiri je bio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić.
– Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija. U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine – “Emotivno miniran” – naveo je žiri u svom obrazloženju.

“Studentska” – prvi singl sa novog albuma Milana Koraća

Laureat će pored plakete dobiti i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića, koji je nagradu i ustanovio pre šest godina.
Prethodni dobitnici nagrade “Strune od svetla” su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Žiri je doneo još jednu odluku – da se od ove godine u okviru nagrade “Strune od svetla” uvrsti i još jedno priznanje. I to za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi. Priznanje je u formi statuete nosi naziv “Svetlo od struna”. Žiri će ga dodeljivati u godinama kad prepozna poseban kapacitet na sceni naših mladih rokera.
Ove godine žiri je prepoznao taj kapacitet i dar u sklopu sastava “Nemi pesnik” iz Novog Sada. Tako će prvu statuetu “Svetlo od struna” uručiti njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

Nagrada “Strune od svetla” Nikoli Vranjkoviću

O datumu i detaljima ceremonije uručenja nagrade i priznanja, fondacija Saše Radonjića će naknadno izvestiti javnost. A, sve u skladu sa okolnostima koje nam nameće pandemijska stvarnost.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde