“Tajna veza – Sećanje na Duška Trifunovića” 20. maja u Zvezdara teatru

0
124

Brojne vanvremenske hitove, poput “Ti si mi bila u svemu naj, naj” (Indexi); “Šta bi dao da si na mom mjestu” (Bijelo dugme); “Život je maskenbal” (Teška industrija); “Glavo luda” (Zdravko Čolić)… napisao je veliki srpski pesnik, književnik i TV autor – Duško Trifunović (1933-2006).

"Tajna veza - Sećanje na Duška Trifunovića" 20. maja u Zvezdara teatru

Muzičko-poetski recital “Tajna veza – Sećanje na Duška Trifunovića” održaće se 20. maja u Zvezdara teatru (20h).
Pesnik Duško Trifunović i kantautor Branko Pražić godinama su putovali i priređivali radost ljubiteljima Duškovih stihova. Duško je kazivao svoje pesme i pričao crtice iz svog prebogatog života, a Branko je uz gitaru pevao hitove koji su napisani na Duškove stihove.

Priča o pesmi “Šta bi dao da si na mom mjestu”

Branko Pražić je nastavio da čuva uspomenu na prijatelja i saradnika Duška Trifunovića koji je preminuo 2006. Kreirao je program u kome kazuje Duškove pesme koje najviše voli, a koje svi znamo – “Ima neka tajna veza”; “Pristao sam biću sve što hoće”; “Zlatna ribica”; i mnoge druge. Taj amalgam poezije, muzike i priče izaziva nostalgiju, sreću i mnogo pozitivnih vibracija. U programu koji će biti održan u Zvezdara teatru Branku Pražiću će se pridružiti i Nemanja Pražić; Tanja Bošković; Milan Caci Mihailović; Petar Peca Popović; Željko Sremčev; i Igor Lončar.

Izgubljena i nikad objavljena pesma “Ti misliš dobro bi bilo” u interpretaciji Davorina Popovića
"Tajna veza - Sećanje na Duška Trifunovića" 20. maja u Zvezdara teatru
Duško Trifunović

Duško Trifunović bio je plodan stvaralac koji je stvorio 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola. Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je iz Sarajeva da živi u Novi Sad, gde je nastavio da radi za TV Novi Sad. Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom “Bijelo dugme”. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Sarađivao je i Jadrankom Stojaković; Zdrakom Čolićem; Seidom Memićom Vajtom; “Teškom industrijom”; Nedom Ukraden; Arsenom Dedićem… poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović (Ima nešto u tom što me nećeš). Na stihove oko 300 njegovih pesama komponovane su i snimljene pesme. Za svega tri pesme u životu je napisao na muziku. Nedavno su “Teška industrija” i Goran Karan na Trifovićeve stihove o Nikoli Tesli snimili novu verziju ove numere.

“Teška industrija” i Goran Karan predstavili novu verziju pesme “Nikola Tesla”
Branko Pražić

Za svoj rad Trifunović je dobio mnoge nagrade: “Brankova nagrada”; “Šestoaprilska nagrada” grada Sarajeva; Savezna nagrada za brigu o deci; Nagrada “Iskre kulture Vojvodine”; “Instelova nagrada”; “Zlatni ključić”; “Mikina čaša 2005″…

Prema sopstvenoj želji, sahranjen je 30. januara 2006. godine na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima. Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” gde se okupljaju pesnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde