Zvezdara teatar: Premijerno izvedene obnovljene “Tre sorele”

0
110

Glumica Ana Franić se ulogom u ovoj predstavi posle sedam godina vratila na beogradsku pozorišnu scenu.

Zvezdara teatar: Premijerno izvedene obnovljene "Tre sorele"
Na premijeri obnovljene predstave “Tre sorele” u Zvezdara teatru, Foto: Jakov Simović

Predstava “Tre sorele” je premijerno izvedena u Zvezdara teatru 7. februara. Glumačku ekipu predstave čine Nataša Ninković, Ana Franić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele i Milutin Mima Karadžić.
Inspirisan legendom iz Boke o tri sestre koje su ceo svoj život provele u jednoj kući, čekajući svog kapetana, pisac Stevan Koprivica napisao je ovu dramu. Ona je 2004. godine prvi put postavljena na scenu Zvezdara teatra u režiji Milana Karadžića. Do 2011. izvedena je čak 125 puta. Predstava je sada obnovljena u skoro istom glumačkom sastavu. Novina u glumačkoj ekipi je što glumac Aleksandar Radojičić igra ulogu Damjana, koju je u prvoj postavi igrao Andrija Milošević. Novu scenografiju uradio je Geroslav Zarić, a kostime Zora Popović.

Zvezdara teatar: Izložba “Preko scene do zvezda” za proslavu 35. rođendana
“Tre sorele” – Sloboda Mićalović, Nataša Ninković i Ana Franić, Foto: Jakov Simović

– Kada sam prvi put radio “Tre sorele” imao sam nameru da napravim varijaciju na temu ogleda o ženskoj pobuni protiv konvencije, tradicije, dogme, patrijahalne postavke sveta, koja, pogotovo u malim mestima na kraju sveta, znaju da okuju lepotu i slobodu. Vremena su se promenila, a osnovni motiv ženskog angažmana ostao mi je intrigantan u ovom komadu. Zato sam, svesno i namerno, ostavio junakinje onakvim kakve jesu. Ali, dodao sam im breme godina i suprostavio ga izazovu muškarca koji ima mladost onakvu kakvu su one imale, ali je nikada nisu iživele – rekao je Milan Karadžić.

On je naglasio da je ideja predstave ostala ista, ali da je zbog glumačke zrelosti priča postala još kompleksnija i tragikomičnija.
– Predstava bi se izvodila i mnogo više od 125 puta da nismo imali problem sa terminima. Sada smo pokušali to da rešimo i nadam se da će predstava biti izvođena što češće – izjavio je reditelj.

Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave “Feliks”
Glumci predstave sa rediteljem i direktorom Zvezdara teatra, Foto: Zoran Ilić

Uoči premijere direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević izrazio je veliko zadovoljstvo što će ova predstava nastaviti svoj život na sceni ovog pozorišta.
– Komad je sada rađen sa novom energijom. Neki delovi su urađeni na drugačiji način s obzirom na to da je ovo neko drugo vreme. Ono što je važno i zanimljivo da je ovo jedan od retkih komada gde su tri glumice u glavnim ulogama. Drago mi je što će se ove tri dame ponovo vratiti u svoju kuću u Boki – kazao je Kovačević.

Glumica Ana Franić se ovom predstavom u kojoj tumači Bjanku, jednu od sestara, vratila na beogradsku pozorišnu scenu posle sedam godina života u Splitu.
– Za mene ova predstava znači povratak porodici. Prvo Zvezdara teatru, koji stvarno smatram svojom drugom kućom, jer sam ovde odigrala preko 300 predstava i porodici koju čini ekipa ove predstave – rekla je Ana.

MILAN KARADŽIĆ: Humor na Balkanu je hrabar, nije ulizički

– Veoma mi je značajna uloga Bjanke! To je jedna od prvih predstava koje smo Sloboda Mićalović i ja kao koleginice s klase radile. Takođe, važna je i saradnja sa Milanom Karadžićem, koji je divan reditelj. Po mom mišljenju je neko ko je jedan od najznačajnijih reditelja za mladog glumca koji tek izađe sa akademije, čovek koji fantastično radi sa mladim ljudima – izjavila je Franićeva.

– Mi smo tada dosta radili kao ekipa i na nekim drugim projektima i snimanjima. Ova predstava je bila naše mesto na kome smo se posle svih snimanja ponovo okupljali zajednički u ljubavi prema pozorištu i ovoj predstavi koja je od prvog trenutka kada je ugledala svetlost dana imala svoje verne fanove, koja je bila godinama najgledanija predstava u Beogradu, koja je objedinjavala u sebi sve one najlepše dramske, melodramske i komične elemente i zbog toga bila vrlo popularna. Božanstven je tekst Stevana Koprivice, koji se oslanja na legendu iz Boke, a dosta toga je izmišljeno -dodala je Ana.

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna

– Zaista se radujem što ćemo ponovo biti zajedno na sceni i moram da kažem da smo u stvari mi na to uticali. Mene nije bilo sedam godina tu, ali nekako od svega što sam radila najviše sam se stalno vraćala ovoj predstavi, razmišljala sam o njoj. Nakon mog povratka postavili smo i to pitanje povratka ove predstave. Zato što smo te 2011. sa repertoara skinuli predstavu koja je bila i dalje puna, vrlo popularna i gledana. Bili smo mnogo zauzeti i imali smo problem sa terminima. Nekako je ostalo nedorečeno. Imate život jedne predstave koji ima neki svoj tok pa se završi, ali ova predstava se nije završila.

– Mislili smo da i ako je prošlo 15 godina od premijere, da bi možda bilo zanimljivo sada nekoj novoj generaciji koja počinje da dolazi u pozorište, ali i starijima kojima je ostala u sećanju da se podsete. A i da možda mi pokažemo šta je to što je u nama sazrelo za ovih 15 godina, šta se promenilo. Pogotovo nas tri koje više nismo samo devojke, nego smo žene… pa taj mornar koji se pojavljuje ne predstavlja našu prvu šansu, nego verovatno prvu i poslednju. Stvari iz tog ugla deluju malo i potresnije, a možda zbog toga i grotesknije – rekla je Ana Franić.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
Ana Franić posle sedam godina ponovo na beogradskoj sceni, Foto: Nikola Vukelić

– Ovo je jedna pobuna protiv patrijarhalnog sistema u kome žena ne prolazi baš najbolje. Tri sestre se bore za pravo glasa, ostvarenost i njihovo pravo na ljubav – kaže glumica Nataša Ninković.

Sloboda Mićalović kaže da iako je napravljena pauza, nikad nije nestala želja za izvođenjem ove predstave.
– Kad god bismo se našli često bismo se sećali upravo “Sorela”. Veoma sam zahvalna Zvezdari što je imala sluha i što su nam obezbedili da opet zaigramo, ovog puta na velikoj sceni – dodala je Sloboda.

NEBOJŠA BRADIĆ: Vrednosti koje društvo treba da ima, donose pojedinci

– Drago mi je što smo krenuli od samog početka, od čitajućih proba, što su svi na novi način krenuli da čitaju ovaj tekst. A i što sam imao šansu da dam lični pečat ovoj ulozi – rekao je Aleksandar Radojičić.

Premijeri su prisustvovali akademik Vladimir Kostić; Željko Hubač; Božidar Đurović; Vladimir Kecmanović; akademik Goran Petrović; Dobrivoje Tanasijević Dan Tana; Zvonimir Đukić Đule; Slavimir Stojanović; Drina Pešić; Vesna Čipčić i Anja Alač; Mirjana Bobić Mojsilović; Jovan Jovanović; Iva Ilinčić; Amar Ćorović; Mina Sovtić; Filip Hajduković; Vaja Dujović; Iva Stefanović; Matea Milosavljević i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde