Zvezdara teatar: Premijera predstave “Osama – Kasaba u Njujorku” 4. aprila

0
431

April u Zvezdara teatru počinje premijerom. 

Osama - Kasaba u Njujorku Zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar / Nikola Vukelić

Repertoar četvrtog meseca ove godine otvara se 4. aprila premijernim izvođenjem predstave “Osama – Kasaba u Njujorku” u režiji Darka Bajića. To je, inače druga premijera u 2018. u ovom pozorištu.

Zvezdara teatar: „Suze su OK“ slave deset godina

Predstava “Osama – Kasaba u Njujorku” je rađena prema romanu “Osama” Vladimira Kecmanovića, a u dramatizaciji Koste Peševskog i Darka Bajića. Reditelj je ovog puta okupio mladu glumačku ekipu. A, u njoj su Andrija Kuzmanović; Jovan Jovanović; Iva Ilinčić; Branko Janković; Isidora Simijonović; i Amar Ćorović.

Osama - Kasaba u Njujorku Zvezdara teatar
Reditelj sa glumcima na probi, Foto: Zvezdara teatar

Prva repriza ovog komada je sutradan, 5. aprila. Inače, “Osama – Kasaba u Njujorku” biće izvedena još dva puta u aprilu – 20. i 22.

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Istorija koju nas nisu učili

Inače, za roman “Osama” Vladimir Kecmanović dobio je nagrade Instituta “Ivo Andrić” i “Pečat vremena”. Pripovedač ove potresne priče, stari musliman iz Bosne, ispoveda svoj život nekadašnjem zemljaku s kojim se susreo u Americi, gde je dospeo posle ratova i raspada Jugoslavije. Njegova priča o moćnicima i žrtvama jednog do juče mirnog i srođenog sveta, o Muratovom sinu Baji koji se u pomračenju uma poistovećuje sa Osamom bin Ladenom, kao da priziva povest o Ćamilu i Džem-sultanu, samo na ovim prostorima i u skorašnje vreme, u ovdašnjoj “prokletoj avliji”. Živopisnim bosanskim govorom, prepoznatljivim stilom sa jezgrovitim i isečenim rečenicama, Kecmanović gradi nezaboravne likove meštana, ratnih profitera, dođoša i porobljivača, džihadista i sforovaca, novih silnika i starih porodica koje je rat razorio, i potvrđuje svoje visoko mesto u savremenoj srpskoj književnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde