Zvezdara teatar: Premijera predstave “Feliks” 22. marta

0
704

Milutin Mima Karadžić tumači lik Feliksa Simeona, u novoj predstavi Zvezdara teatra.

Predstava “Feliks”, po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića u adaptaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, koji je i reditelj predstave, premijerno će biti izvedena 22. marta. Reprize će biti 23, 29. i 30. marta. Osim Karadžića, uloge tumače i Andrijana Oliverić (Marina Pejčić); Marko Gvero (Miladin Gojkić); Milena Damnjanović (Martinela Gojkić); Nikola Cvetković (Robert Gojkić); Filip Hajduković (Feliks Dragan). Scenograf je Magdalena Vlajić, a kostimograf Marina Vukasović Medenica. Inače, roman “Feliks” bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2007.

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu

Centralni deo Kecmanovićevog romana ostao je u velikoj meri isti i u dramatizaciji, kaže Peševski.
– Velike razlike su napravljene u uvodnom i poslednjem činu gde su izvučeni neki motivi koji su u romanu negde u drugom planu, a bili su intrigantni i zanimljivi. Kraj donosi nešto potpuno drugačije – rekao je autor dramatizacije. On dodaje da u pogledu žanra, komad je veoma raznolik. – Ima tu jakih elemenata crne komedije, ali i trilera i farse.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu
Zvezdara teatar: Premijera predstave "Feliks" 22. marta
Kosta Peševski, Foto: Zvezdara teatar

Jedna od tema koja je prisutna u predstavi je sukob generacija. Prisutna je i između Miladina i njegovog sina Roberta, i između Feliksa Simeona i Dragana.
– Razlika u vaspitanju i vrednostima na kojima su odrasli jedni u odnosu na druge izazvala je taj sukob. I svet koji se u velikoj meri promenio od vremena odrastanja jedne generacije do vremena u kojem je odrasla druga. Pripadnici i jedne i druge generacije žele iste stvari, samo do njih dolaze na različite načine – objašnjava Kosta Peševski.

35. Susreti pozorišta u Brčkom: Andriji Kuzmanoviću nagrada za najbolju mušku ulogu
Darko Bajić

Ovim komadom su još obrađene teme urušavanje i relativizacija pojma porodice, kao i materijalna zavisnost od iste, te emigracija.
Na pitanje zbog čega je ovo drama o prevari, Peševski odgovara:
– Zbog toga što je živimo svaki dan.

Simeon Feliks je prevarat, svaku situaciju procenjuje i preokreće u svoju korist.
– Njega je navela samo želja da tako živi. U njegovom slučaju to je priroda ličnosti. U slučaju mnogih drugih to je želja da se stigne prečicom do cilja. Mislim da će publika voleti ovu predstavu jer će u njoj prepoznati ono što su mnogo puta i sami doživeli – zaključuje Kosta Peševski.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde