Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave “Feliks”

0
404

Predstava je nastala po romanu Vladimira Kecmanovića a u režiji Darka Bajića.

Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave "Feliks"

Predstava “Feliks” je premijerno izvedena 22. marta u Zvezdara teatru. Već uigrani autorski trio (Vladimir Kecmanović pisac; Kosta Peševski i Darko Bajić dramatizacija; i Bajić režija) koji je u pozorištu na Crvenom krstu u istom sastavu radio predstavu “Osama – Kasaba u Njujorku”, sada ima novo pozorišno ostvarenje. A, sudeći po prvim reakcijama publike, biće veoma uspešno. Dug aplauz posetilaca u petak uveče bio je nagrada za ekipu posle premijernog izvođenja.

Zvezdara teatar: Premijera predstave “Feliks” 22. marta
Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave "Feliks"
Foto: Nikola Vukelić / Zvezdara teatar

U ovoj predstavi igraju Milutin Mima Karadžić; Filip Hajduković; Marko Gvero; Andrijana Oliverić; Milena Damnjanović; i Nikola Cvetković. Autor scenografije je Magdalena Vlajić; kostima Marina Vukasović Medenica; a kompozitor je Dejan Pejović.

Premijeri su prisustvovale brojne poznate ličnosti među kojima su Goran Petrović; Vladimir Kostić; Milan Karadžić; Svetlana Ceca Bojković; Vesna Čipčić; Lena Kovačević; Marija Bergam; Andrija Kuzmanović; Branislav Mićunović; Dejan Lutkić; Mina Sovtić; Branimir Brstina; Dejan Papić; Dragana Varagić…

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu
Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave "Feliks"
Dušan Kovačević sa ekipom predstave “Feliks”, Foto: Zvezdara teatar / Nikola Vukelić

Pisac Vladimir Kecmanović je roman “Feliks” napisao po istinitoj priči. Lik Feliks je prikaz penzionera koji je koristio oglas da menja stan u Beogradu za stan u unutrašnjosti kao mamac. Tako je uzimao novac za putne troškove, pio i jeo na račun onih koji su za oglas bili zainteresovani. Kecmanović je ipak našao način da Feliksa suoči sa prošlošću, koja se pojavljuje u liku sina, sa pištoljem u rukama. Reditelj Darko Bajić kaže da u svetu u kom je sve postalo relativno, i istina i laž, ova dva lika, antiheroja, postaju romantični junaci koji više vole da varaju nego da budu prevareni.

– Gubitnici smo svi u ovom svetu jednog velikog cunamija globalnih prevara. Gubimo mogućnost da živimo život kakav sanjamo. Romani i drame koje radim po Kecmanovićevim pričama za mene su izuzetno interesantni, zato što on nudi da crpite inspiraciju iz životnih tema i da budete obogaćeni za ljude koji idu do kraja, koji se bore do poslednjeg daha da ostvare svoj životni san – rekao je Bajić.

35. Susreti pozorišta u Brčkom: Andriji Kuzmanoviću nagrada za najbolju mušku ulogu
Vladimir Kecmanović, Kosta Peševski, Darko bajić, Foto: Zvezdara teatar

U ovoj predstavi prisutna je čitava paleta žanrova, od trilera, farse, drame, sve do komedije.
– “Feliks” je priča o dvojici prevaranata koji u prevaru ulaze iz različitih motiva. Za jednog je to neka vrsta pobune protiv sistema, dok je za drugog to način da u svoj život dovede oca koga nikad nije imao. To je ono što ta dva lika na neki način čini suprotnim, što ih sukobljava, jer jedan prevarom želi da se potpuno otuđi od društva, a drugi da se integriše u to društvo – kazao je Peševski.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je na konfereciji za novinare, upriličinoj uoči premijere, rekao da mu je veoma drago što su u poslednjih godinu dana na scenu ovog pozorišta postavljena dva romana Vladimira Kecmanovića. Kao što je predstava “Osama – Kasaba u Njujorku” bila uspešna, tako se nada da će biti uspešan i “Feliks”.

Smeh i suze na premijeri predstave “Osama – Kasaba u Njujorku”
Zvezdara teatar: Dug aplauz na premijeri predstave "Feliks"
Konferencija za novinare uoči premijere, Foto: Zvezdara teatar

– Kecmanović je ovde postao domaći pisac, jer je njegova proza jako pogodna i prilagodljiva za pozorišna izvođenja, ima odličan dijalog, i uvek je zasnovana na dobroj priči, što je nešto što je izuzetno važno za dobru predstavu. Priča ima jednu skoro triler osnovu i nije dobra za prepričavanje, kao što u trileru ne bi bilo dobro da se zna ko je ubica – izjavio je Kovačević.

Glumac Milutin Mima Karadžić tumači naslovnu ulogu Feliksa. On je u Zvezdara teatru do sada glumio u tri predstave, a poslednji put pre čak 15 godina!
– Sve što sam igrao u ovom pozorištu imalo je preko 100 izvođenja. Ovde je dobra atmosfera. Rad na predstavi je bio veoma zanimljiv, upoznao sam ove mlade ljude koji su stvarno daroviti i napravili smo dobru ekipu! – kazao je Mima Karadžić.

Prve reprize će se igrati 23, 29. i 30. marta u Zvezdara teatru.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde