Zvezdana staza: Trg glumačkih legendi na Slaviji

0
222

Beograd se odužio glumačkim legendama.

Zvezdana staza: Trg glumačkih legendi na Slaviji

U čast glumačkih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije, beogradski trg Slavija, po uzoru na Holivud, ima svoju zvezdanu stazu. Manifestacija je održana u okviru Dana evropske baštine. Sumrak na Slaviji ulepšale su vanvremenske pesme “Devojko mala”, “Igrajmo poslednji tango”, “Beograde”, “A ti se nećeš vratiti”, koje je izvodila glumica Vanja Milačić. Čule su se i melodije iz domaćih filmova “Grlom u jagode”, “Maratonci trče počasni krug”…

Na svetski Dan pozorišta: Poštanske marke sa likovima znametih glumaca

Zvezde su dobili Velimir Bata Živojinović; Danilo Bata Stojković; Ružica Sokić; Dragan Nikolić; Milena Dravić; Sonja Savić; Bora Todorović; Mira Stupica; Mira Banjac; Neda Arnerić; Rahela Ferari; Olivera Marković; Sonja Savić; Ljubiša Samardžić; Taško Načić; Vlasta Velisavljević.

Zvezdana staza: Trg glumačkih legendi na Slaviji

Zvezde “sijaju” na jednom od centralnih prestoničkih platoa. Na otvaranju Trga glumačkih legendi bila je i jedna, velika zvezda, na pragu stote godine života – glumac Vlasta Velisavljević uveličao je ovaj omaž bardovima naše glume.

Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

– Dirnut sam ovim divnim gestom i obeležjem koje sam dobio baš u kraju u kojem sam odrastao. Rođen sam u Beogradskoj ulici, a ceo vek sam proveo u obližnjem Jugoslovenskom dramskom pozorištu – rekao je jedan od naših najstarijih glumaca Vlasta Velisavljević, koji je “obišao” svoju zvezdu.

Zvezdana staza: Trg glumačkih legendi na Slaviji

Ova ideja kao poštovanje našim večnim glumcima i ponosu Beograda i Srbije potekla je od Valentine Katić. Ona je i realizovala projekat uz podršku onih koji su prepoznali značaj ovakve počasti. Na Trgu Slavija nalazi se vremeplov kroz istoriju kinematografije i podsećanje na glumce koji su ostavili neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
Zvezdana staza: Trg glumačkih legendi na Slaviji

Pored Trga legendi, tu je i Trg ljubavi Milene i Dragana – osmišljena postavka koja asocira na njihovu ljubav. Okruženi metalnim srcima, zagrljeni, skoro u prirodnoj veličini čekaju zaljubljene sugrađane i goste Beograda da na ljubičastu konstrukciju okače ključ ili katanac kao simbol večne ljubavi. A, pored postavljene Filmske Zvezde svako će moći da se slika i na kratko oseti kao filmska zvezda.

NEDA ARNERIĆ: Milena Dravić je moja najdraža koleginica

Na Slaviji je postavljen i autobus izbrendiran licima naše kinematografije kao i Zid replika, na kojem će posetioci pisati svoje komentare i one rečenice po kojima pamte svoje omiljene junake.
Nema sumnje da će Trg glumačkih legendi postati nova turistička atrakcija Beograda.

Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde