Zoran pjeva Arsena: Album Predina sa klasicima Dedića

0
130

U godini kada obeležava četiri decenije rada, Predin je napravio svojevrsnu posvetu dugogodišnjem saradniku i prijatelju.

Zoran pjeva Arsena: Album Predina sa klasicima Dedića
Zoran Predin, Damir Kukuruzović i “Django Group”, Foto: Emanuela Tomino

Poznati kantautor Zoran Predin u izdanju “Croatia Recordsa” publici je podario izdanje “Zoran pjeva Arsena”. Na njemu je 12 pesama, klasici Arsena Dedića. Predin je jedan od najznačajnijih novotalasnih kantautora koga krasi duhovita i dominanta autorska snaga. Zbog doze provokativnosti i crnohumornih tekstova koje je prvenstveno pisao za grupu “Lačni Franz”, čiji je osnivač, često je bio i na meti tadašnje vlasti. Za Arsena Dedića veže ga dugogodišnje prijateljstvo. Velikog autora osećao je ne samo kao prijatelja, već i kao mentora, starijeg brata, njegovu srodnu poetsku dušu. Upravo zato posle velikog uspeha albuma Matije Dedića “Matija svira Arsena” rodila se ideja za album “Zoran pjeva Arsena”.

Sve bilo je muzika: Koncert posvećen Arsenu Dediću 30. maja u Sava centru

Predin je odabrao 12 pesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima. Njegova dugogodišnja saradnja sa Damirom Kukuruzovićem i njegovim “Django Group” omogućila mu je da svoju ideju ostvari na najbolji mogući način. U novim aranžmanima violiniste Bruna Urlića i Zorana Predina, Arsenovi klasici poput “Kuća pored mora”; “Moderato Canatbile”; “Ni ti, ni ja”; “Imenom sam tvojim zvao”; “Pamtim samo sretne dane” dobile su novi stil koji će sasvim sigurno podjednako oduševiti Arsenovu i Predinovu publiku, ali i sve one koji vole Leonarda Cohena i “Vaya con Dios”.

Gabi, Bisera, Matija i Vasil priredili publici nostalgično muzičko uživanje

Na četiri pesme gost je Matija Dedić, slavni pijanista koji je svojim muzičkim umećem ovim pesmama dao potrebnu autentičnost i s kojim Predin zajedno stoji iza albuma “Tragovi u sjeti” i “Tragovi u sjeti 2”.
– Arsen je vrlo duhovit čovek, osoba koja nije znala lagati. Svakome je otvoreno rekao što ga ide tako da su se mnogi nelagodno osećali u njegovom društvu. Uveren sam da bi na ovaj album rekao: “Svaki tvoj uspeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma” – rekao je Predin.

ZORAN PREDIN: Malo sam i Turčin, što je okej

– Sudeći prema reakciji Matije Dedića, koji je vrlo zadovoljan, mislim da bi se i Arsenu sviđali gypsy swing aranžmani. Najviše zbog činjenice da su njegove pjesme dobile nove boje, kojima će zadovoljiti staru i osvojiti novu publiku. Damir Kukuruzović sa svojom čarobnom gitarom, Bruno Urlić s nježnom violinom i Matija na klaviru su “dream team”. Sa njima se muzika uistinu diže na najvišu razinu – smatra Predin. On je dodao da je bilo zahtevno pevati Arsenove pesme.

– Za realizaciju ideje o gypsy swing aranžmanima nužna je bila pomoć notalista. U tom je pogledu Bruno Urlić kao aranžer napravio lavlji deo posla. Ispoštovali smo Arsenove kompozicije do kraja i istodobno u većini potpuno promenili tonalitet, tempo i pojedine delove prilagodili gypsy swingu. Odlično nam je uspelo ispuniti plan, da u nekom specifičnom zvuku spojimo atmosfere Leonarda Cohena, “Vaya Con Dios” i “Trija Rosenberg” – kazao je Predin, a i objasnio po kom kriterijumu je birao pesme za album “Zoran pjeva Arsena”.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

– Gypsy swing ima svoje zakonitosti. Ali, znao sam koje pesme jednostavno moram snimiti. Neke od njih odabrao sam i zbog toga što su bile neopravdano zaboravljene. Nisam hteo da snimim kompilaciju najvećih hitova, nego album na kojem se kombinacija mega hitova i manje poznatih bisera pokazala kao najbolji izbor.

Zoran Predin će ovaj album promovisati beogradskoj publici 20. novembra u Kombank dvorani.
Do sada su predstavljeni singlovi “Kuća pored mora”, “Pamtim samo sretne dane” i “Ako priđeš bliže (Zagrli me)”.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde