Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu

0
184

Pod sloganom “Znanje na prvi ogled”, 29. septembra od 17 do 22 časa održana je u 11 gradova Srbije, 12. Evropska Noć istraživača, a 8. u našoj zemlji.

NI 2017 Znanje na prvi ogled
NI 2017 “Znanje na prvi ogled”, Foto: Promo

Vetar i hladno vreme nisu uspeli da spreče mlade roditelje sa decom, školarce i tinejdžere da prošetaju ulicama Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije i Petnice, upoznaju se sa temom savremenih migracija, upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se, ali i nauče nešto korisno i novo.

Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji

NI 2017 Kalemegdan
Na Kalemegdanu je bilo mnogo posetilaca, Foto: Promo

Noć istraživača zvanično su otvorili šef sektora operacija EU Delegacije u Srbiji, Štefen Hudolin (Steffen Hudolin); otpravnik poslova i prvi savetnik ambasade Francuske u Srbiji, Nikola Faje (Nikolas Faye); predstavnik Evropske komisije, Pšemek Jankovski (Przemyslaw Jankowski); i koordinatorka ReFocuS projekta Noći istraživača, dr Tanja Adnađević, iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”.

NI 2017 Steffen Hudolin EU Delegacija
Steffen Hudolin EU Delegacija, Foto: Promo

Izložba sećanja – „Dizajn u doba Juge“

U Beogradu jedna od najposećenijih lokacija bio je Francuski institut; ali i Galerija nauke i tehnike SANU; Naučni klub Beograd; tradicionalno lokacije na Kalemegdanu; BIG Fashion i Muzej Vuka i Dositeja.

NI 2017 Galerija nauke i tehnike SANU
U Galeriji nauke i tehnike SANU, Foto: Promo

O biodiverzitetu, tumačenju ljudske prirode i njene raznolikosti, tradicionalnim i umetničkim zanatima koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu posetioci su pažljivo slušali u Francuskom institute punih šest časova, koliko je trajala Noć istraživača.

Beograd je dobio svoj Fenomen

Prava euforija mogla se osetiti u Galeriji nauke i tehnike SANU. Tu su se najmlađi zabavljali uz izložbu “Nauka kroz zabavu”. Ona je predstavila 18 vizuelno atraktivnih i interaktivnih eksperimenata, gde su na jednostavan i primamljiv način objašnjeni različiti fenomeni iz oblasti fizike.

NI 2017 Big Fashion
Posetici su se družili, zabavili i naučili mnogo toga, Foto: Promo

Na Kalemegdanu “vladao” je duh šume. Zahvaljujući ekipi koja je duh šumarstva predstavila na poseban i drugačiji način. Znanje iz narodne medicine, preneseno je iz prve ruke posetiocima Noći istraživača koji su želeli da saznaju sve o “biljkama za boljke”. A, druga ekipa istraživača trudila se da objasni zašto je važna etnologija, nauka o narodima, kako su migracije i naivna umetnosti usko povezani.

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku

Zašto je veštačka inteligencija važna i kako valjano posmatrati robote; kako astronauti obavljaju svakodnevne poslove dok su u svemiru; čime se bave dok su “tamo gore”; i šta se dešavalo u Petnici kao posledica konkursa Naučni inkubator, koji je organizovan u prošlogodišnjoj Noći istraživača su samo neka od pitanja, na koja su odgovore dali istraživači poslednjeg petka u septembru 2017. Šta je koevolucija a ko ima “zlatno lice” saznali su empirijski radoznali tinejdžeri u Noći istraživača u Srbiji.

NI 2017 Big Fashion 2
NI 2017 “Znanje na prvi ogled”, Big Fashion, Foto: Promo

Prava zvezda ovogodišnje istraživačke manifestacije bila je doktorka teorijske fizike, Alisija Sintes (Alicia Sintes) iz Španije. Ona je u Naučnom klubu Beograd samo u Noći istraživača govorila o gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo, a koji su konačno detektovani 2016.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

Koncept u kome nauka prilazi publici, predstavljanjem u Big Fashion tržnom centru, pokazao se veoma uspešnim. Pa je nekoliko hiljada posetilaca učestvovalo u zanimljivim i interaktivnim eksperimentima iz fizike i hemije. A, speleolozi su predstavili publici jednu speleološku ekspediciju.

u Noći istraživača 2017 Francuski institut 2
Zanimljivo je bilo u Francuskom institutu, Foto: Promo

U Muzeju Vuka i Dositeja se pričalo o vezi muzike i migracija. Zatim, o Vukovim putovanjima na kojima je zapisivao reči guslara, kao i o Kolumbu, Servantesu i migracijama. Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

Osma Noć istraživača u Srbiji, ispunila je svoj cilj! Mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim razigranim umovima. A, dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u prijemčivo i zabavno ruho, kao i vedro veče, obeležili su ovu Noć istraživača.

u Noći istraživača 2017 Francuski institut
NI 2017 Francuski institut, Foto: Promo

12. Evropska Noć istraživača održana je u 340 gradova i 26 država. U manifestaciji je učestvovalo million građana i 18.000 istraživača, širom Evrope.

Serija „Srpski junaci srednjeg veka“ na jesen na RTS-u

Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša; Centrom za promociju nauke; i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca. Noć istraživača finansirana je iz programa “HORIZON 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Svi sadržaji bili su besplatni. Prijatelji i sponzori Noći istraživača “Znanje na prvi ogled” su DOGA digitalna i ofset grafika; Alma Quatro; Info media group; i Big Fashion tržni centar.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde