“Zlatni vek” serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere

0
86

Nakon uspešno realizovanog serijala “Narodno pozorište u deset činova”, RTS priprema dokumentarno-igrani serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere.

"Zlatni vek" serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere
Reditelj Miško Milojević sa glumcima na snimanju serijala “Zlatni vek”, Foto: RTS

Serijal “Zlatni vek”, čije je snimanje počelo 20. maja, imaće šest epizoda. U svakoj će biti priče o uzbudljivim događajima i značajnim ličnostima beogradske Opere. U njima će se preplitati realno i fiktivno, prošlost i sadašnjost, oživljavaće se znamenite ličnosti, razgovarati sa sadašnjim operskim umetnicima…

Predstavljena knjiga “Narodno pozorište u 10 činova”

Prva epizoda istražuje zašto se stručnjaci i danas spore oko tačnog datuma osnivanja Opere. U drugoj epizodi biće reči o nacionalnom operskom repertoaru, sa akcentom na pripremu nove “Koštane” Petra Konjovića, uz osvrt na prvo izvođenje ove opere na beogradskoj sceni. Tokom juna i jula usledilo je snimanje epizoda koje su posvećene “zlatnom dobu” naše opere, operskim divama i budućnosti Opere. A, u septembru će biti snimljena i poslednja emisija koja otkriva svet dirigenata, orkestra i hora nacionalnog teatra.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena
"Zlatni vek" serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere
Glumci Branko Jerinić i Branislav Zeremski, Foto: RTS

Svaka epizoda je drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru i ključu, može se posmatrati i samostalno, dok sve zajedno predstavljaju celinu, neobično i uzbudljivo televizijsko tumačenje istorije Opere. “Zlatni vek” će imati Naratora – operskog pevača Miodraga D. Jovanovića.

Narodno pozorište: Operskim Gala koncertom završena 150. sezona

Ovaj serijal nastao je kao rezultat temeljnih višemesečnih istraživanja i priprema, uz podršku Narodnog pozorišta; Muzeja pozorišne umetnosti; Muzeja Narodnog pozorišta; Arhiva RTS-a. Autor serijala je Nebojša Bradić, reditelj Miško Milojević, a scenarista Tamara Baračkov. Izvršni producent je Boban Radisavljević; producent projekta Nevena Stanojlović; scenograf Miroslava Andrejević; kostimograf Marija Tavčar; direktor fotografije Milan Grbić; a kompozitor Božidar Obradinović.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde