26 FEF Palić: Zlatni toranj francuskom filmu “Jadnici”

0
77

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održava se na Paliću i u Subotici od 20. do 26. jula.

26 FEF Palić: Zlatni toranj francuskom filmu "Jadnici"

Festival se bliži kraju, ali dobitniuci nagrada su već poznati. Lauretima će priznanja biti uručena večeras na Letnjoj pozornici, a onda će 26. FEF Palić zatvoriti belgijski film “Mladi Ahmed” braće Darden, koji je van konkurencije. Zlatni toranj za najbolji film dobiće francusko ostvarenja “Jadnici” u režiji Lađa Lia. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su britanski glumac Tom Burke (predsednik); grčki reditelj Silas Cumerkas; nemački reditelj Lorens Tuli; slovenački producent Aleš Pavlin; i srpska glumica Marta Bereš. Kako su obrazložili, nagrada je pripala filmu “Jadnici” za uspešnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta. Inače, ovo ostvarenje je na ovogodišnjem Kanskom festivalu osvojilo Veliku nagradu žirija. Zasnovano je na istoimenom kratkom filmu, i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kreki svečano otvoren festival

Palićki toranj za najbolju režiju biće uručen Jurisu Kursietisu za film “Oleg”. Po mišljenju žirija ovaj reditelj je majstorski preplitao brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu, kako bi prikazao organski tačan portret našeg vremena. Ovaj litvanski film govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel. 

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodeli reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za detaljan portret jedinstvenog antiheroja iz izraelsko-nemačkog filma “Okovan”. Takođe, Specijalno priznanje dobiće i Ana Maria Rossi, rediteljka filma “Ajvar”, za bavljanje univerzalnom dilemom globalnog sveta kroz prizmu veze u raspadanju.

ANA MARIA ROSSI: “Ajvar” je film o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigde

Međunarodni žiri kritike 26. FEF Palić bio je u sastavu: Vesna Perić (Srbija); Nick Pinkerton (SAD); Kieron Corless (UK). Posle 10 filmova koje su pogledali u takmičarskom programu “Paralele i sudari”, oni su odlučili da njihova nagrada pripadne gruzijskom filmu “Žetva” Miše Antadzea. Ovo ostvarenje prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predelima u eri kripto-rudarstva. A, žiri je svoju odluku obrazložio “Za koncepcijski rigoroznu kinematografsku genijalnost i lirski manir kojim nam pokazuje suštinu XXI veka kroz konzistenciju tradicionalne analogne i ultramoderne digitalne kulture, povezujući lokalno i globalno u neobično sofisticiranom delu za reditelja kome je ovo prvi dugometražni film”.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno Martini Apostolovoj, za glavnu ulogu u filmu “Irina” Nadejde Koseve.
– Umetnost glume nije uvek u kontroli okruženja. Ponekad je i u kontroli prostora svega nekoliko centimetara izvan sopstvenog tela. U filmu koji je u mnogome upravo o kontroli tela Apostolova to pokazuje, u sjajnom nastupu vatrene koncentracije – obrazložio je žiri.

25. FEF Palić: “Zlatni toranj” filmu “Devojka”

FIPRESCI nagrada za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala pripao je filmu “Jadnici”, Lađa Lia iz Francuske.
– Film je snažna i brilijantno snimljena drama socijalnih nemira, smeštena u etničko predgrađe jedne evropske prestonice, koja nosi univerzalni odjek! – navodi se u obrazloženju žirija, a čiji su članovi bili: Jan Storo (Norveška); Barbara Kosecka (Poljska); Eitn O’Nil (Francuska).

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde