“Zlatni platani” Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu

0
100

6. Festival mediteranskog i evropskog filma 6. Festival mediteranskog i evropskog filma biće održan od 6. do 12. avgusta u Trebinju

Tokom sedam festivalskih dana na Ljetnoj sceni Doma mladih Trebinje biće prikazano 26 filmova iz više od 12 zemalja. Prvog festivalskog dana tradicionalno će biti dodjeljeni “Zlatni platani”, nagrade za izuzetan doprinos evropskoj i mediteranskoj kinematografiji. Ovogogodišnji dobitnici su glumci Svetlana Bojković i Meto Jovanovski. Savet festivala jednoglasno je odlučio i da ove godine posthumno dodeli “Zlatni platan” velikom srpskom i evropskom glumcu, rođenom Trebinjcu – Nebojši Glogovcu.

Ljiljana Blagojević i Igor Galo dobitnici nagrade Zlatni platan

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda i Dom mladih Trebinja, u saradnji sa Mediteran kulturnim centrom iz Trebinja i Alpe Adria Culture Network iz Beča. Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, a uz podršku Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Tako će se druženje glumaca, publike, vinara i hercegovačkih medara nastaviti i ovog leta…

"Zlatni platani" Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu
Svetlana Bojković, Foto: Printskrin YouTube

– Iznenadila sam se, i veoma obradovala. Nagrade, po mom uverenju, raduju pre svega jer su potvrda da je to što ste radili, čemu ste se svim svojim bićem i svom snagom davali, imalo smisla. Da je ostavilo traga, da je vrednovano. Tako da možemo reći da sam se obradovala u gro planu – rekla je za “Blic” Bojkovićeva.

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
"Zlatni platani" Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu
Meto Jovanovski u filmu “Poslednja crkvena zvona”, koji će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu, Foto: Promo

– Kad je o nagradi “Zlatni platan” reč, želim da kažem da me veoma raduje što ju je dobio i odličan, veliki glumac Meto Jovanovski. A posebno mi je drago što je Festival posthumno dodelio nagradu Nebojši Glogovcu, maestralnom umetniku i velikom čoveku. Iako to, naravno, ne može da nadomesti činjenicu da, na našu ogromnu žalost, više nije fizički među nama, važno je i dobro je da mu je dodeljena! – izjavola je Ceca Bojković.

Na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju bio je i Nebojša Glogovac. Tada je završne večeri prikazan izvrstan film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” u kojem je Glogovac napravio briljantnu ulogu za koju je dobio čitav niz nagrada među kojima i “Zlatnu arenu”. Tom prilikom kazao je koliko mu je ta uloga značila, ali i koliko mu znači što je u rodnom Trebinju. Mediji su kasnije pisali kako planira da napusti Beograd, vrati se u Trebinje, o čemu je docnije slavni glumac rekao:

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac
Nebojša Glogovac, Foto: Printskrin Prva TV
Nebojša Glogovac, Foto: Printskrin Prva TV

– Za medije kažete – srećan sam što sam ovde u Trebinju i volio bih jednog dana, kada mi svega bude dosta, da se vratim ponovo u Trebinje i tu ostanem. Onda neki od njih prenesu – svega mi je dosta, vraćam se u Trebinje. U tome je začkoljica. Ali, evo, svakako da ću se često vraćati u Trebinje i ostajati što duže – pojasnio je tada Glogovac, a Trebinje mu sada i nagradom odaje dužnu počast.

E. A. / Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde