Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije

0
91

Dan Jugoslovenske kinoteke – 6. jun svečano je obeležen pregledom istorijata ove institucije koja obeležava 70 godina rada, uručenjem Zlatnih pečata, kao i otvaranjem 21. Festivala nitratnog filma.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za doprinos razvoju filmske umetnosti ove godine su dobili reditelji Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Zlatna petorka, nažalost, na svečanosti bila je u okrnjenom sastavu. Zbog zdravstvenih razloga Paskaljević nije mogao da dođe iz Pariza, gde se trenutno nalazi. On je izrazio zahvalnost i uputio pozdrav svojim kolegama, nekadašnjim studentima praške filmske akademije.

Među mnogobrojnim zvanicama na svečanosti u prepunoj Sali “Makavejev” bili su i raniji direktori Jugoslovenske kinoteke – Žika Bogdanović, Slobodan Šijan i Radoslav Zelenović. A, gosti su bili i predstavnici filmskih arhiva iz regiona i sveta. Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je “višegeneracijski trud onih koji su stvarali i stvaraju filmsku umetnost, te zaposlenih u Kinoteci, omogućio da se danas, sedam decenija od osnivanja, osećamo ponosno”.

Jugoslovenska Kinoteka: Počinje proslava 70. rođendana
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Dan Jugoslovesnke kinoteke svečano je obeležen, Foto: Jugoslovenska kinoteka

– Ponosni smo na naše zbirke, na publiku, naše prethodnike, put kojim nastavljamo da koračamo, osvrćući se iza sebe i osluškujući duh modernog vremena! – rekao je Pantelić. On je dodao da uz pomoć države Srbije i Ministarstva kulture Jugoslovenska kinoteka kao srpski filmski arhiv i danas izvršava zadatke utvrđene dokumentom o osnivanju, koji je pre 70 godina u tadašnjoj Jugoslaviji potpisao Josip Broz. Uz iscrpan pregled istorijata, fondova i aktivnosti Kinoteke, praćen rečju i slikom na ekranu, Pantelić je najavio za jesen izlazak monografije o Kinoteci i novu stalnu muzejsku postavku. Video spotom predstavljen je i aktuelni projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine Vip Kinoteka.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da su se “u burnih 70 godina menjali mizansceni na kulturno-političkoj mapi, ovde i u svetu, ali je Jugoslovenska kinoteka ostala da sija jakim sjajem, jer baštini upravo ono blago o kojem su rečito govorili gospodin Pantelić i ovaj prikladni i poučni film”. Dodao jei da su srpsku kulturu u XX veku nosile tri grane umetnosti – književnost, slikarstvo, i od sredine veka, i film.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

– Jugoslovenska kinoteka u svom nazivu nosi ime države koja je u 20. veku bila plod dva neuspela eksperimenta u političkom smislu. Ali kada je umesto jezika politike govorila kultura, videlo se da je ta ideja imala smisla. O tome govore plemeniti tragovi kulture, zajedničkog rada, međusobnih kulturnih strujanja i prožimanja, nadahnuća i inspiracija koje su imali autori sa jugoslovenskog kulturnog prostora, pogotovo u filmskoj umetnosti. I današnji dobitnici Zlatnog pečata, odnosno njihovo delo rečito svedoče o tome. Čast mi je da u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije pozdravim ovogodišnje laureate, legende jugoslovenske kinematografije, da im poželim dug i srećan život, a Jugoslovenskoj kinoteci da i u decenijama pred nama bude amblematičan znak jednog kulturnog dijaloga, razumevanja, kulturne tradicije i jednog velikog spomenika filmskoj umetnosti – izjavio je Vukosavljević.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Lordan Zafranović, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Zlatne pečate Kinoteke uručio je laureatima Jugoslav Pantelić, koji je preneo i poruku Paskaljevića. Svi dobitnicu pozdravljeni su velikim aplauzom prisutnih. Lordan Zafranović se zahvalio na priznanju i čestitao jubilej Kinoteci. Kako je rekao, “značajnoj ustanovi koja je otprilike kada smo se mi rodili počela da funkcionira i koja je sačuvala ogromni umetnički potencijal za buduće generacije”.

– Mislim da je i ova nagrada neka vrsta apela svim vladama bivše države da pokušaju da nađu sredstva da bi se ti naši filmovi, u koje je uloženo strahovito mnogo truda i nekog potencijala, sačuvaju. Jer, mi filmove nismo radili samo za generaciju kojoj pripadamo, nego i za one koje će tek doći. Iz naših filmova mogu da shvate kako smo mislili, šta smo radili, kako smo izgledali, koji su nam bili problemi. Film je čudo – kada se pusti kroz projektor. Slika najedanput oživi ne samo prikazujući vreme i prostor i lica, nego oživi i emocionalno. Ona je jedan doživljaj vremena. Zato apelujem da se sačuva blago koje smo napravili, bez obzira da li je u pojedinom trenutku bilo uspešno, cenzurirano ili slobodno! – rekao je Zafranović.

“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Srđan Karanović, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Srđan Karanović je kazao da se zahvaljuje Jugoslovenskoj kinoteci “i to onoj kad sam bio mali, klinja, u kojoj sam gledao prve filmove; onda onoj drugoj u mom filmskom pubertetu gde sam se filmski obrazovao i zaljubio u film; i ovoj Kinoteci danas koja predstavlja najznačajniju filmsku ustanovu u našoj zemlji i koja slavi 70. rođendan koji joj čestitam“.

Rajko Grlić je napomenuo da je “san svakog filma da završi u kinoteci, a san svakog režisera da mu kinoteka kaže: hvala”.
– Hvala Kinoteci što nam je rekla hvala! – izjavio je Grlić.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu “Neispričane priče”
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Rajko Grlić, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Goran Marković je rekao da Zlatni pečat Kinoteke za njega predstavlja veliku stvar. Zatim je iskoristio priliku da Grliću preda nagradu koju su zajedno osvojili 1969. godine. Kako je ispričao, još su bili studenti kada se u Zagrebu održavao avangardni festival GEF, te godine na temu seksa. Rešili su da odu na svoj prvi festival i zato su snimili film – o pravilima montaže profesora Kolašova primenjena na jedan seksualni događaj. Osvojili su nagradu, koju im je predao Dušan Vukotić. A, statuetu su čuvali naizmenično.

– Kada je Rajko otišao u Ameriku ostala je dugo kod mene i sada mu je vraćam – rekao je Marković. Izazvao je smeh u sali kada je iz džepa izvadio nagradu, u skladu s temom GEF-a, u obliku falusa.

GORAN MARKOVIĆ: Film “Delirijum tremens” bila je ideja Pece Ejdusa
Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Goran Marković, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Festival nitratnog filma otvorio je direktor i selektor te manifestacije, upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.
– Ove godine festival ide pod maksimom “70 filmova za 70 godina”. Mislim da je to najlešpi poklon našoj Kinoteci za njen veliki jubilej. Imaćemo filmove najrazličitijih žanrova, filmove koji su bili zabranjeni; one koji su skoro otkriveni; neke koji su skoro digitalno restaurisani; a prvi put i filmove snimane na devet i po milimetara, iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka – rekao je Erdeljanović. On je skrenuo pažnju i na program flimova o Srbiji i Jugoslaviji, snimljenih do 1941. godine. Na 21. izdanje Festivala nitratnog filma dolazi više od 40 gostiju. Program je obezbeđen u saradnji sa oko 30 stranih filmskih arhiva.

Jugoslav Pantelić član IO Evropske federacije filmskih arhiva
 Aleksandar Saša Erdeljanović, Foto: Jugoslovenska kinoteka
Aleksandar Saša Erdeljanović, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Nakon svečanog otvaranja prikazani su kratkometražni dokumentarci “Slobodan Jovanović” i “Lujo Vajsman svira”. Posle toga i igrani film “Druga strana vetra”, koji je velikan svetske kinematografije Orson Vels snimio sedamdesetih godina, ali nije uspeo da ga montira. Zalaganjem Netfliksa film je prošle godine dovršen, prema autorovoj zamisli i premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde