Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

0
157

Dan Kinoteke slavi se 6. juna kao datum prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu. U kafani “Zlatan krst” na Terazijama 6. juna 1896. godine prikazane su pokretne slike braće Limijer. I to, nepunih šest meseci posle svetske premijere u Parizu. Jugoslovenska kinoteka osnovana je 1949. godine. Sa više od stotinu hiljada kopija filmova jedna je od najbogatijih u svetu. Sakupljeni i sačuvani materijal od ogromnog je značaja ne samo za domaću i svetsku kinematografiju već i za sveukupnu kulturnu baštinu Srbije i sveta.

Zlatni-pecat-Kinoteke-Mirjana-Karanovic-Bogdan-Diklic-Jugoslav-PantelicDan Kinoteke – 6. jun obeležen je svečanošću na kojoj su najviša priznanja te institucije kulture Zlatni pečat primili ovogodišnji laureati Mirjana Karanović i Bogdan Diklić.

Nagrade Zlatni pečat i Nitratni festival za Dan Jugoslovenske kinoteke

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je uručio nagrade, prethodno je pozdravio mnogobrojne goste u Svečanoj sali i zahvalio nekadašnjem direktoru Radoslavu Zelenoviću i drugim poslenicima koji su gradili Kinoteku sve do njenog današnjeg 69. rođendana. Pantelić je istakao da će Dan Kinoteke biti obeležen i večerašnjim otvaranjem 20. Festivala nitratnog filma.

– Program je na svetskom nivou. Imaćemo premijerne projekcije digitalno restauriranih filmova, izuzetno vrednih i zanimljivih. Dolazi nam i 35 gostiju, direktora kinoteka, istoričara i teoretičara filma. To postižemo zahvaljujući našem stalnom programu međunarodne saradnje – rekao je on.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Zlatni-pecat-Kinoteke-Mirjana-KaranovicDodajući da ne želi da ovom prilikom hvali rad Kinoteke, istakao je samo najbitniju delatnost iz proteklih godinu dana. A, to je projekat digitalne restauracije bisera srpske kinematografije Vip Kinoteka. Kako je rekao, na kojem će se insistirati i u narednom periodu. Već početkom sledeće sezone biće prikazana još dva digitalno restaurirana filma u kojima su dubok trag ostavili upravo dobitnici Zlatnog pečata. Reč je filmovima “Petrijin venac” Srđana Karanovića sa Mirjana Karanović u glavnoj ulozi; “Nacionalna klasa” Gorana Markovića, u kojem je igrao Bogdan Diklić.

– Hvala vam Miro i Bogdane za vaše nezaboravne uloge, za sve što ste uradili za našu kinematografiju. Osećam veliko zadovoljstvo i kao direktor Kinoteke i lično što mogu da vam uručim naše najviše priznanje za doprinos sedmoj umetnosti! – naglasio je Pantelić.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše

Uoči uručenja nagrada prikazani su inserti iz bogatih filmografija dvoje cenjenih i omiljenih glumaca.
Voditelj programa svečanosti Sandra Perović podsetila je da je Mirjana Karanović debitovala 1980. naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića “Petrijin venac”. Iste godine dobija Zlatnu arenu u Puli i Gran pri Ćele kula u Nišu. Usledile su nezaboravne uloge u filmovima “Majstori, majstori”, “Pad Italije”, “Život je lep”. Samo nekoliko godina kasnije dobila je još jednu Zlatnu arenu u Puli, kao i Gran pri u Nišu za ulogu Sene u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. Upečatljive uloge ostvarila je u filmovima “Sabirni centar”, “Vreme čuda”, “Na putu za Katangu”, “Mala”, “Podzemlje”, “Bure baruta”, “Svjedoci”, “Grbavica”, “Pored mene”, “Rekvijem za gospođu J.”… Sandra Perović je istakla na kraju glavnu ulogu Mirjane Karanović u njenom uspešnom i nagrađivanom rediteljskom prvencu “Dobra žena”.

Cinema City: Mirjani Karanović i Miši Miloševiću nagrade IBIS

Zlatni-pecat-Kinoteke-Mirjana-KaranovicPrimivši Zlatni pečat Karanovićeva je priznala da nije mislila da će biti filmska glumica “uprkos najluđim snovima kad sam bila sasvim mlada i kad sam tek upisala Akademiju”.
– Ali, onda se desilo nešto što mislim da je važno za glumca, pored svog talenta i velikog rada, treba imati i sreće, a i nekako je prepoznati. Moja sreća se zvala Goran Marković. Video me je kako se vrzmam po hodnicima Akademije i nazvao Srđana Karanovića. Srđan je postao moj prvi vodič, prvi učitelj kroz ono što je kasnije postalo moja karijera. Ono najvažnije sam naučila od njega. Uloga Petrije je postavila kriterijum za sve što sam kasnije radila. Petrija i Sena su moji veliki uspesi, a postale su i moja velika obaveza da nikada u životu ne idem ispod toga. Ali ne u smislu rezultata ili nagrada, nego u smislu koliko sebe ulažem i koliko dajem da bih ostvarila tu ulogu – rekla je Mirjana Karanović.

MOFF: „Stablo ljubavi“ Mirjani Karanović i Emiru Hadžihafizbegoviću

– Sve što se kasnije dešavalo bile su neke nove lekcije koje sam dobijala od zaista sjajnih reditelja Živojina Pavlovića, Saše Petrovića, Gage Antonijevića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića. Od 2000. naovamo dve veoma važne rediteljke u mom životu su Andrea Štaka i Jasmila Žbanić. One su me na neki način i ohrabrile ili inspirisale da i sama pokušam da ispričam svoju priču preko filma. Jedan od mojih jako velikih učitelja bio je Emir Kusturica. Lekcije koje sam dobila od njega nisu bile samo iz glume nego i lekcije iz nekih drugih stvari. Beskrajno sam zahvalna svim ovim ljudima! – izjavila je ovogodišnja dobitnica Zlatnog pečata.

„Žensko srce u šinjelu“ nova predstava Mirjane Karanović

Zlatni-pecat-Kinoteke-Bogdan-DiklicKako je dodala, veliki deo njene karijere čine i glumački partneri na koje se oslanjala i zato je posebno zahvalna Mikiju Manojloviću, Draganu Maksimoviću, Marku Nikoliću, Draganu Nikoliću, Voji Brajoviću.
– To su bili moji počeci, a u onome gde sam sada velika podrška jesu ljudi sa kojima u poslednje vreme aktivno radim. Pre svega moja producentkinja Snežana Penev od koje imam veliku podršku, zatim Darko Lungulov i drugi. Ono što me čini ponosnom jeste ova nagrada, kao i to što trajem. Iduće godine biće 40 godina kako se profesionalno bavim glumom. Ta Petrija je bila moj prvi ugovor, moja prva uloga. Danas je tu ova nagrada, ali sam sigurna da imam još prostora da ispišem svoju biografiju – rekla je Mirjana Karanvić pozdravljena burnim aplauzom.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci

Zlatni-pecat-Kinoteke-Bogdan-DiklicBogdan Diklić je tokom karijere duge više od četiri decenije ostvario oko 140 uloga na filmu i televiziji. Debitovao je u filmu “Atenat u Sarajevu”. Nakon toga ređale su se maestralne uloge u brojnim filmovima. Od fotoreportera u filmu “Miris poljskog cveća”, Mileta u “Nacionalnoj klasi”, inspektora u ostavrenju “Majstori, majstori”, Mirka u “Maratoncima”… upečatljive uloge je ostvario i u filmovima “U raljama života”, “Jagode u grlu”, “Već viđeno”, “Sabirni centar”, “Profesionalac”, “Tito i ja”…zatim i u “Tri karte za Holivud”, “Urnebesna tragedija”, “72 dana”, “Obrana i zaštita” i drugim, navela je Sandra Perović.

Restaurirani „Maratonci“ ponovo na velikom platnu

Diklić je, posle prikazivanja inserata iz njegovih filmova, šaljivo primetio da mu je drago što prisustvuje retrospektivi filmske muzike Zorana Simjanovića i pozdravio popularnog kompozitora, koji je prisustvovao svečanosti.
– Ono što me čini jako radosnim jeste to što ovu nagradu stvarno i iskreno delim sa svim ljudima sa kojima sam bio partner. Kad gledam kome sam sve bio partner intimno pomislim da nisam ni ja loše to radio – izjavio je Diklić.

U spontanom tonu dodao je da se “raduje što mu je Kinoteka zapečatila karijeru”! Zahvalio se najzaslužnijima za to, Jugoslavu Panteliću i upravniku Arhiva kinoteke Aleksandru Saši Erdeljanoviću.

Pala poslednja klapa filma „Južni vetar“ Miloša Avramovića

Zlatni-pecat-Kinoteke-Bogdan-Diklic– Mira je slično rekla, a i ja ranije u jednoj prilici, i sad ponavljam, ne kao kliše nego jednostavno tako mislim i tako osećam: sve ono što sam igrao na filmu neko je napisao, neko je to režirao, muziku je komponovao samo Simjanović u svakom filmu u kojem sam igrao, neko je pravio scenografiju, neko se bavio mojim kostimom, neko mi je prinosio rekvizitu, neko me je snimao, neko je vukao kameru po faru… Nisam ja lažno skroman, nisam uopšte skroman, ali logično je da ovo pripada svim tim ljudima. Ja to ne mogu nikako sam da dobijem. To je danas povereno meni na čuvanje i ja ću to sebično odneti kući. Staviću na vidno mesto da se pravim važan kad neko dođe, ali ću celog života biti zahvalan svim ovim ljudima. Među njima je i moja draga koleginica i prijateljica Mirjana Karanović – rekao je Diklić.

Na kraju je, praćen aplauzima, dodao:
– Sad pošto sam zapečaćen, šta ću dalje i kako ću ne znam, ali biće nešto.

Obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodelom godišnjih nagrada

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke dodeljuje se istaknutim umetnicima više od dve decenije. Među dobitnicima su Đuzepe de Santis; Nikita Mihalkov; Teo Angelopulos; Ken Rasel; Jirži Mencl; Folker Šlendorf; Vim Venders; Harvi Kajtel; Rejf Fajns; Ričard Drajfus; Viktorija Abril…

Foto: Jugoslovenska kinoteka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde