3. Jesenji pozorišni festival: “Zlatni list” za predstavu “Dok čekamo Godoa”

0
64

Dodelom nagrada i izvođenjem predstave “Crna kutija” Beogradskog dramskog pozorišta završen je Jesenji pozorišni festival na Mećavniku, koji se ove godine održavao 2. i 3. novembra.

3. Jesenji pozorišni festival: "Zlatni list" za predstavu "Dok čekamo Godoa"
Pobednici 3. Jesenjeg pozorišnog festivala, Foto: NIS

U žiriju su bili glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i dramski pisac Maja Todorović. Oni su doneli odluku o nagradama i proglasili su najbolje učesnike 3. Jesenjeg pozorišnog festivala. Nagrada “Zlatni list” za najboljeg glumca pripala je Nikoli Šurbanović sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Nagrada za najbolju glumicu dodeljena je Anastasiji Klimuškinoj sa Državne pozorišne akademije iz Jaroslavlja iz Ruske Federacije.

Treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3. novembra na Mećavniku
3. Jesenji pozorišni festival: "Zlatni list" za predstavu "Dok čekamo Godoa"
“Crna kutija” BDP, Foto: Facebook / Jesenji pozorišni festival

“Zlatni list” za najbolju režiju pripao je Rastislavu Ćopiću sa Fakulteta dramskih umetnosti za predstavu “Pošto gvožđe” (u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu). Najboljom predstavom proglašen je komad “Dok čekamo Godoa” u izvođenju studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada i u režiji Vukašina Ranđelovića.

– Vrlo autentična, zanimljiva, duhovita i emotivna predstava, kojom vlada talentovan, kompaktan i ujednačen glumački ansambl i uspeva da jednu inače ne tako jednostavnu dramu prilagodi svojoj generaciji i ponudi novo promišljanje teksta – obrazložio je žiri svoju odluku o najboljoj predstavi.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren 2. Jesenji pozorišni festival u Drvengradu
3. Jesenji pozorišni festival: "Zlatni list" za predstavu "Dok čekamo Godoa"
Kusturica i Nešković na radionici, Foto: Facebook / Jesenji pozorišni festival

Jesenji pozorišni festival od ove godine je internacionalan. Za sledeću godinu je najavljeno i učešće Akademije iz Lođa (Poljska). Ideja osnivača Emira Kusturice jeste da bude produžen, da ne bi bio “kao leptir” koji se jednog dana otvara i dan kasnije zatvara, kao i da ima svoju produkciju. Kusturica je pre zatvaranja održao radionicu za mlade autore i studente.
– Ima strašne drame i komedije kod nas, ali način razmišljanja nije dovoljno fokusiran na ljudsku egzistenciju. More dobrih tema i pameti nalazi se ispod tržišta! – rekao je Kusturica na radionici. Razgovor je vodio reditelj i selektor festivala, Milan Nešković.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde