RSFF 2018: “Zlatni klip” publike za “Led”, a stručnog žirija za “Ederlezi Rising”

0
80

“Ovo je, pre svega, festival mladih. Festival koji će tek da raste”, istakao je osnivač RSFF-a, glumac, producent i reditelj Lazar Ristovski.

RSFF Zlatni Klip zatvaranje
Sa zatvaranja Ravno Selo Film Festivala 2018, Foto: RSFF / Promo
RSFF Zlatni Klip zatvaranje
Ruski reditelj Oleg Trofim nagrađen je “Zlatnim klipom” publike za film “Led”, Foto: RSFF / Promo

Drugi Ravno Selo Film Festival završen je u ponedeljak, 25. juna, projekcijama filmova “Izvan granica realnosti” i “Zlatna petorka”, kao i dodelom nagrada najboljim autorima i ostvarenjima po izboru stručnog i žirija publike. “Zlatni klip” za najboljeg reditelja debitanta po izboru stručnog žirija pripao je Lazaru Bodroži za film “Ederlezi Rajzing” (Ederlezi Rising). Reditelju je pored plakete pripao i novčani deo nagrade, iznos od 1.500 evra.

Otvoren Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film „Led“ prve večeri

Žiri publike odlučio je da svoj “Zlatni klip” za najbolji film dodeli ruskom ostvarenju “Led” reditelja Olega Trofima. A, njemu je pripao i novčani deo od 1.000 evra. Inače, ovaj mladi reditelj bio je gost RSFF. Kako je sam rekao, uživao je prethodnih dana u bačkom ljupkom selu, družeći se sa meštanima.
U programu Dugometražni debitantski film dodeljeno je i Specijalno priznanje, i to filmu “Iskra” i reditelju Gojku Berkuljanu.

Ravno Selo Film Festival 2018: Poznati članova žirija
Plaketa "Prvi metar" u kategoriji Omladinski dokumentarni film otišla je u ruke Milene Grujić. I to za film "Sve što raste" iz projekta "Looking China"
Plaketu “Prvi metar” u kategoriji Omladinski dokumentarni film u ime autorke primio je Jun Lou iz “Looking China”, Foto: RSFF / Promo

Plaketa “Prvi metar” u kategoriji Omladinski dokumentarni film otišla je u ruke Milene Grujić. I to za film “Sve što raste” iz projekta “Looking China”. Ona je dobila i 500 evra. Posebnim priznanjem u ovoj kategoriji nagrađen je igrani film “72 48 24 0” Matije Gluščevića. Nagrada za film Filmskih radionica pripao je filmu “Seti se”, a ekipa ovog ostvarenja dobila je nagradno putovanje na festival “Let’s cee” u Beču.

Preko 5.000 ljudi pratilo je glavni, ali i propratni program Ravno Selo Film Festivala ove godine. Publika je uživala su pored filmova, i u muzičkom delu. Brojni gosti iz Srbije, ali i Rusije, Crne Gore, Amerike, Meksika i Kine, istakli su svoje zadovoljstvo boravkom na festivalu.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

– Festival Ravno Selo ću zauvek nositi u srcu, jer su ovi ljudi, njihovi običaji, kao i celo mesto nešto najlepše što sam doživeo u svom iskustvu u svetu filma. Nadam se da će se filmu desiti još festivala kao što je ovaj kako bi svi mogli da znaju šta znači voleti filmove! – rekao je Daniel Birman Ripštajn, producent i distributer iz Meksika, koji je bio gost festivala, a ujedno i predsednik stručnog žirija.

Ristovski i ekipa filma o kralju Petru snimali u kasarni „Topčider“


Crnogorski reditelj Gojko Berkuljan, čiji je film “Iskra” dobio Specijalno priznanje, zadovoljan je dosadašnjim reakcijama na film, ali i boravkom u Ravnom Selu.
– Prisustvo na festivalu, kao i priznanje svakako mnogo znače, naročito za debitantski film. Veliki je to podstrek za dalje. Omogućava upoznavanje i potencijalnu saradnju sa novim, mladim stvaraocima, prisutnim ovde, kao i sa velikim, već iskusnim filmskim radnicima. Drago mi je da su do sada pozitivne reakcije na film. Mislim da smo na dobrom putu, i da smo napravili dobar film. Videćemo kako će ići dalje – rekao je Berkuljan.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji
ravno selo
Lazar Ristovski sa ekipom koja je realizovala Ravno Selo Film Festival, Foto: RSFF / Promo

Osnivač festivala, Lazar Ristovski, istakao je da festival pripada ljudima iz Ravnog Sela, koji ga svojom otvorenošću zaslužuju.
– Godine koje dolaze sigurno će omogućiti da ovaj festival raste, jer već sada imamo goste iz celog sveta, već sada je ovo svetski festival debitantskog filma. Ovo je festival mladih! Od amatera, koji prve korake u svetu filma prave baš na ovom fesivalu, preko studenata koji su napravili kratke filmove, do profesionalaca. I, to je ono što ovaj festival čini originalnim! – dodao je Ristovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde