66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu

0
160

Ovogodišnji Pula Film Festival (PFF) održao se od 13. do 21. jula. A, 66. izdanje bilo je u znaku biografija istorijskih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi.

66. Pula Film Festival: "Dnevnik Diane Budisavljević" dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
Nagrade, Foto: PFF

Zlatna vrata Pule, nagrada publike, osvojio je film “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, produkcijske kuće “Hulahop” (producentkinje Miljenka Čogelja i Olinka Vištica). Ovo ostvarenje imalo je prosečnu ocenu gledalaca 4,90! Ukusi publike i stručnjaka su se ovog puta poklopili, pa je film o heroini Drugog svetskog rata dobio i Veliku Zlatnu arenu za najbolji fiim, a Dana Budisavljević Zlatnu arenu za režiju.
– Autori su na primeren način pristupili važnoj istorijskoj temi i u njenu relevantnost uverili gledaoce. A rediteljka je na uverljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledaoce u zbivanja – navodi se u obrazloženju žirija. Zagrebačka banka je rediteljki Dani Budisavljević obezbedila nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna (preko 4.000 evra). A, “Teleking I 100” je producentima filma “Dnevnik Diane Budisavljević” dodelio paket post-produkcijskih usluga: obrada i mastering slike i zvuka u iznosu od 15.000 evra.

“Dnevnik Diane Budisavljević” film o heroini Drugog svetskog rata
66. Pula Film Festival: "Dnevnik Diane Budisavljević" dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
Dana Budisavljević slavi priznanja Zlatna Vrana, Velika Zlatna arena i ostale nagrade koje je osvojio u Puli njen prvi celovečernji film, Foto PFF

Da trijumf “Dnevnika za Dianu Budisavljević” bude potpun tu je i priznanje za najbolji dugometražni film od žirija FEDORA (Filmski kritičari Evrope i Mediterana).
– Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osećajnu priču sa velikom dozom dostojanstva i snage, i uspešnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dela – obrazložio je žiri svoju odluku. A ove godine u FEDORA žiriju bili su: Nenad Dukić (predsednik; Josip Grozdanić; Dubravka Lakić; Sergej Lavrentiev; i Ondrej Biba.

Isti žiri dodelio je priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju filmu “Šavovi”, reditelja Miroslava Terzića. Kako su naveli “za dostignutu zrelost pri stvaranju teskobne i dirljive priče o izuzetno teškoj temi i emocionalnu transformaciju glavnog lika”. Članovi ovog žirija su posebno pohvalili glumicu Juditu Franković Brdar za kreiranje izuzetno kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću u filmu “Izbrisana”, reditelja Mihe Mazzinija.

66. Pula Film Festival: Takmiče se i “Teret”, “Šavovi” i “Reži”, na zatvaranju film o Oliveru
66. Pula Film Festival: "Dnevnik Diane Budisavljević" dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
Ekipa filma “Dnevnik Diane Budisavljević” posle projekcije u Areni, Foto: PFF

Članovi žirija Hrvatskog takmičarskog programa (Damir Terešak; Pavao Pavličić; Dijana Vidušin; Jasna Rossini; Tomislav Čegir) odlučili su da Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripada Hristini Popović za ulogu Franke Anić u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine.
– Nenametljivom glumom, osećajem za meru, duhovito je oživela lik u specifičnom žanru – obrazložio je žiri ovu nagradu.
Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena je Krešimiru Mikiću za ulogu ministra Stanka Kelave u filmu “Koja je ovo država?” Vinka Brešana.
– Odlučivši se za minimalistički glumački izraz, uspeo je svoj lik da učini uverljivim u raznim situacijama što ih fabula donosi – naveo je žiri.

PREDRAG LIČINA: Filmom “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” malo sam potkačio sve
Šavovi
Ekipa filma “šavovi”, Foto: PFF

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Olgi Pakalović za ulogu Milice u filmu “General” Antuna Vrdoljaka; a u istom filmu za ulogu Nikice nagrađen je Borko Perić Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu. Zlatna arena za glumačko ostvarenje dodeljeno je Juditi Franković Brdar za ulogu Ane u filmu “Izbrisana” (Miha Mazzini). Kako je rekao žiri, “minimumom izražajnih sredstava prikazala je širok raspon emocija i oživela kompleksan lik”. Zlatna arena za scenario dobio je Mate Matišić za film “Koja je ova država?” reditelja Vinka Brešana. Nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je reditelju Predragu Ličini za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.
– Premda mu je ovo prvi dugometražni igrani film, reditelj je pokazao zavidno vladanje materijalom uz tačan ritam, rad s glumcima i izvrsno poznavanje žanrovskih pravila – saopštio je žiri.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba
66. Pula Film Festival: "Dnevnik Diane Budisavljević" dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu Hristini Popović za ulogu Franke Anić u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine, Foto: Promo

Zlatna arena za kameru dodeljena je Svenu Pepeoniku (za film “Moj dida je pao s Marsa”); za montažu Marku Ferkoviću (Dnevnik Diane Budisavljević); za muziku Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu (Dnevnik Diane Budisavljević); za scenografiju Jani Piacun (Posljednji Srbin u Hrvatskoj); za kostimografiju Seleni Orb (Posljednji Srbin u Hrvatskoj); za specijalne efekte Zvonimiru Krivecu (General); za vizualne efekte Krstu Jaramu, Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojniću, MagicLabu i Hommageu (Moj dida je pao s Marsa); za masku Svetlani Gutić i Miroslavu Lakobriji (Posljednji Srbin u Hrvatskoj); za oblikovanje zvuka Dariju Domitroviću (F20).

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Judita Franković Brdar, dobila je brojne pohave i nagrade za ulogu Ane u filmu “Izbrisana”, Foto: PFF

Žiri je u u kategoriji manjinskih koprudukcija Zlatnu arenu za najbolji film dodelio ostvarenju “Rafaël” reditelja Bena Sombogaarta. Kako su obrazložili “film je na najbolji način definisao migrantsku krizu i odrazio suprotnosti središnjeg para i društvenih okvira”. U ovoj kategoriji Zlatna arena za režiju pripala je Teoni Strugar Mitevskoj za film “Bog postoji, njeno ima je Petrunija”; a Zlatna arena za glumačko ostvarenje Juditi Franković Brdar za ulogu Ane u filmu “Izbrisana” Mihe Mazzinija.

Kratki intervju sa Danom Budisavljević možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde