64. Pula: “Zlatna arena” za najbolju mušku ulogu Nebojši Glogovcu

0
347

:”Velika Zlatna arena” za najbolji film pripala je niskobudžetnom “Kratkom izletu”, scenariste, reditelja i producenta Igora Bezinovića.

Igor Kratki izlet Pula Zlatna arena
Igor Bezinović, Foto: Pulski festival

Upravo se dogodilo ono čega su se slavni i moćni hrvatski producenti najviše plašili; – pobedio je niskobudžetni film, čija je proizvodnja koštala samo 225.000 kuna, što je oko 30.000 evra. Pa se sada mnogi pribojavaju da je na ovaj način sa glavnog nacionalnog festivala poslata “pogrešna poruka” onima od kojih zavisi sudbina hrvatske kinematografije. Odlukom žirija kojim je predsedavao ugledni filmski reditelj Zrinko Ogresta, “Velika Zlatna arena” za najbolji film otišla je u ruke tvorcu upravo ovog malog, a umetnički značajnog filma “Kratki izlet”; – mladom riječkom autoru Igoru Bezinoviću (i scenarista i reditelj i producent); koji se u Pulu vratio i kao dobitnik Specijalne nagrade na 24. Palićkom festivalu. Ono što će Bezinoviću dodatno biti značajno jeste činjenica da uz glavnu nagradu ide i novčani iznos od 10.000 evra. To je trećina iznosa sredstava koja su uložena u nastanak ovog dopadljivog filma.

Ukrštanje fikcije i dokumentarizma

Obrazlažući svoju odluku žiri je istakao i da je pobednički film „nadahnuta i moderna egzinstencijalistička alegorija koja nenametljivo raste iz kadra u kadar;” i da je reč o „vrsnom ukrštanju fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnog apstraktnim, a realnog nadrealnim”. Za svoj izuzetan doprinos u Bezinovićevom filmu „Zlatnu arenu” za najbolje oblikovanje zvuka osvojio je Martin Semenčić.

zg80

Zanimljivo je ipak što je za razliku od glavnog žirija publika film „Kratki izlet” stavila na poslednje mesto, davši mu ocenu 3,25. Kod publike je najbolje prošao dinamični film „ZG80” Igora Šeregija. Film je zahvaljujući prosečnoj oceni 4,32 osvojio nagradu “Zlatna vrata Pule”, ali i nagradu “Zlatna arena” za masku.

Film “Ustav Republike Hrvatske”, Nebojša Glogovac i Rajko Grlić, Foto: Saša Huzjak
Posebna suptilnost

Na drugom mestu po broju glasova publike je Grlićev „Ustav Republike Hrvatske” (4,29), koji bez sumnje jeste bio najsuperiorniji film 64. Pule. Osim što mu je pripala i nagrada Međunarodnog žirija kritičara Fedeore za najbolji hrvatski film, na Pulu inače veoma ljut Rajko Grlić najviše je ipak profitirao. Osvojio je čak četiri „Zlatne arene”: za najbolji scenario (Rajko Grlić i Ante Tomić), najboljeg glumca (Nebojša Glogovac), najboljeg sporednog glumca (Dejan Aćimović) i najbolju kameru (Branko Linta).

nebojša glogovac ustav republike hrvatske
U filmu “Ustav Republike Hrvatske” Nebojša Glogovac tumači lik Vjeka Kralja , Foto: Saša Huzjak

U obrazloženju nagrada dodeljenih glumcima, žiri je naglasio: „Nebojša Glogovac lik Vjeke Kralja, zagrebačkog intelektualca koji je obeležen porodičnom anamnezom, manjinskim seksualnim statusom i pripadnošću etničkoj većini, dočarao posebnom suptilnošću, spretno balansirajući humorom i oporošću, cinizmom i empatijom, muževnošću i feminiziranošću”. Za doprinos Grlićevom „Ustavu” koji je dao glumac Dejan Aćimović, stvorivši lik Srbina Anta Samardžića, rekao da je on u filmu „vrhunskom glumačkom veštinom osvaja pozitivizmom, altruizmom i pitkim humorom”. Kao producent i reditelj filma „Anka”, Aćimović je dobio još jednu „Zlatnu arenu”, onu za vizuelne efekte.

Četiri Arene za “Pjat”

Posle „Ustava” najveći broj „Arena”, takođe četiri, osvojio je film „Ne gledaj mi u pjat” Hane Jušić. Ona je upravo pobedila na Paliću u paralelnom programu „Paralele i sudari”. Jušićevoj je za „nadahnuto orkestriranje svim stvaralačkim elementima ovog dirljivog filma koji u svakom kadru potvrđuje iskrenu autorkinu potrebu da se bavi posebnim i bremenitim svetom svojih junaka”; pripala “Zlatna arena” za najbolju režiju. “Arenom” za najbolju žensku ulogu, ostvarenom upravo u ovom filmu, osvojila je Mija Petričević, a za najbolju sporednu – Arijana Čulina.

Filmu „Ne gledaj mi u pjat” pripala je i “Arena” za kostimografiju (Katarina Pilić); kao i nagrada žirija mladih filmofila, koji je svoje priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodelio filmu „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, u produkciji Lazara Ristovskog (inače treći na listi glasova publike sa ocenom 4,21).

Nenametljivo režirana crna komedija

Ni glavni žiri predvođen Zrinkom Ogresom nije ostao imun na ovaj film, te je „Zlatnu arenu” za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije osvojio naš reditelj Miloš Radović i to za „skladno i nenametljivo režiranu crnu komediju sa izuzetnim osećajem za dramaturšku kompaktnost i narativni ritam”. Inače, u ovom programu za najbolji film progrlašen je „Sijeranevada” rumunskog reditelja Kristija Pujua.

Miloš Radović Pula Foto: Pulski festival
Miloš Radović, Foto: Pulski festival

Bez nagrada nisu ostali ni Šmitov film „Agape” (za najbolju montažu); ni Marasovićev „Goran” (za muziku i scenografiju); kao ni Milićeve „Mrtve ribe” (specijalni efekti).

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa na čelu sa bosanskom glumicom Jasnom Ornelom Beri; “Zlatnu arenu” dodelio je filmu „Čovek zvani Uve” Hanesa Holma, pobednik takmičarskog programa Europolis-Meridijani je ruski film „Kolektor” („Sakupljač”) Alekseja Krasovskog.

Pulski festival je u svom 64. izdanju prikazao čak 170 filmova na 230 projekcija i na povećanom broju lokacija. Od svih lokacija, bioskop na plaži Ambrela pokazao kao novi festivalski hit. Ono što ipak brine, jeste to što je Arena povremeno bila poluprazna. I to tokom projekcija najnovijih hrvatskih filmova.

Izvor: Politika / Dubravka Lakić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde