Dani komedije 2018: Žiri i publika saglasni – “Florentinski šešir” najbolja predstava

0
114

Na 47. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije najboljoj predstavi po oceni stručnog žirija, dodeljena je nagrada “Mija Aleksić”, a po oceni publike nagrada “Miodrag Petrović Čkalja”. Pubika i stručnjaci imali su isti ukus.

dani komedije 2018 Žiri i publika složniPredstava “Florentinski šešir” Ežen Labiš, u režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića i izvođenju Pozorišta “Boško Buha” pobrala je najviše priznanja. Proglašena je kao najbolja predstava festivala i dobila je nagradu “Mija Aleksić”. Ocene žirija i publike ovoga puta su se poklopile, pa je predstava dobila i nagradu “Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu “Jovanča Micić” kao najsmešnija na festivalu. Ova predstva dobiće i specijalnu diplomu dnevnog lista “Politika”, a publika joj je dala ocenu 4,80.
Inače, u stručnom žiriju su ove godine bili pozorišni reditelj Nikola Zavišić; urednica redakcije kulture i umetnosti u RTS Olivera Milošević (predsednica); i glumac Srđan Aleksić.

47. Dani komedije u Jagodini: Komične tragedije našeg vremena
Florentinski šešir ocena publike 4,80
“Florentinski šešir” po ukusu publike i stručnog žirija – najbolji i najsmešniji, Foto: Dani komedije

Statuete “Ćurana” za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Goran Jevtić za ulogu Nonankura i Dejan Lutkić za ulogu Fadinara u “Florentinskom šeširu”, kao i Milan Čučilović za ulogu Duška u predstavi “Moj deda je aut” (u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta). Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Suzani Lukić za ulogu Marice u predstavi “Sumnjivo lice” (Narodno pozorište u Beogradu) i ulogu Jelene u predstavi “Moj deda je aut” (BDP). Nagrada za najboljeg mladog glumca otišla je Urošu Jovčiću za ulogu Bobena u predstavi “Florentinski šešir”. Nagradu “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu žiri je dodelio Nikoli Vujoviću za ulogu Žike u predstavi “Sumnjivo lice”.

Dani komedije 2018: Bogat i zanimljiv prateći program
Sumnjivo lice stručni žiri i publika saglasni
Statueta “Ćurana” za najbolju režiju dodeljena je Andrašu Urbanu za predstavu “Sumnjivo lice”, Foto: Festival Dani komedije

Nagrada za najbolji savremeni komediografski tekst dodeljena je Miroslavu Momčiloviću za predstavu “Smrt čoveka na Balkanu”. Statueta “Ćurana” za najbolju režiju dodeljena je Andrašu Urbanu za predstavu “Sumnjivo lice” Narodnog pozorišta u Beogradu. Ova predstava dobila je i specijalnu nagradu za autorsku muziku, odnosno njen autor Irena Popović Dragović. Priznanje za kostimografiju dobila je Ivana Vasić za predstavu “Florentinski šešir”, a nagradu za scenografiju žiri je odlučio da ne dodeli.

„Gulini dani“: Završena smotra glumačkih ostvarenja u Petrovcu na Mlavi
peca ejdus dani komedije 2018 zlazni ćuran
Nagrada “Zlatni ćuran” za životno delo u rukama Predraga Ejdusa, Foto: Festival Dani komedije

Na otvaranju festivala uručena je Nagradu “Zlatni ćuran” za životno delo, a ovogodišnji laureat je doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus. Festival će biti zatvoren dodelom nagrada na Svetski dan pozorišta.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde