Zdravko Šotra dobitnik Zlatne antene za doprinos TV produkciji

0
72

9. Festival drama i serija FEDIS održaće se od 30. septembra do 2. oktobra u Beogradu. Finalne večeri biće dodeljene nagrada Zlatna antena za najbolju TV seriju prethodne sezone, najboljeg glumca, glumicu, mušku i žensku epizodu, režiju, scenario, kostim, fotografiju, muziku…i nagrada za životno delo.

Zdravko Šotra dobitnik Zlatne antene za doprinos TV produkciji
Dobitnik Zlatne antene Zdravko Šotra, Foto: trebinjelive.info

Proslavljeni reditelj Zdravko Šotra dobitnik je Zlatne antene za sveukupan doprinos TV produkciji. Priznanje za životno delo na jedinom festivalu TV serija u jugoistočnoj Evropi do sada su dobili glumci Velimir Bata Živojinović; Predrag Miki Manojlović; Milan Lane Gutović; Jelisaveta Seka Sablić; Lazar Ristovski; Mira Banjac; scenaristi Siniša Pavić i Gordan Mihić; i kompozitor Zoran Simjanović.

Zdravko Šotra dobitnik Zlatne antene za doprinos TV produkciji
8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18

U konkurenciji za nagradu Zlatna antena nalazi se 15 domaćih i pet serija iz regiona (Koreni; Jutro će promeniti sve; Državni službenik; Pogrešan čovek…). Nominovani za nagrade, između ostalih, su i dramski umetnici Žarko Laušević; Radivoje Raša Bukvić; Lazar Ristovski; Sloboda Mićalović; Jovana Stojiljković; Isidora Simijonović… Glumica Neda Arnerić biće predsednica stručnog žirija na 9. međunarodnom festivalu drama i serija FEDIS. Ostali članovi žirija su Dragan Nikolić, urednik Filmskog programa Doma omladine; Meri Bilić urednica u “Politici”; Dragan Jovićević urednik “NiN”-a; i Milan Krunić filmski i TV kritičar.

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Zdravko Šotra je rođen 13. februara 1933. u selu Kozice kod Stoca. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. On je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih režisera koji je svoju karijeru započeo još kasnih pedesetih godina prošlog veka. Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas oduševljen Šotrinim TV serijama – “Obraz uz obraz”; “Glumac je glumac”; “Ranjeni orao”; “Više od igre”; “Priče iz majstorske radionice”; “Učitelj”; “Nepobedivo srce”; “Santa Maria della Salute” (film i TV serija); “Greh njene majke”; “Gde cveta limun žut”; “Šešir profesora Koste Vujića” (film i TV serija)… Takođe, i igrani filmovi koje je snimao doživeli su ogromnu popularnost, neki od njih su “Igmanski marš”; “Boj na Kosovu”; “Braća po materi”; “Lajanje na zvezde”; “Pljačka Trećeg rajha”; “Ivkova slava”; “Zona Zamfirova”…
Njegov film “Zona Zamfirova” je sa 1.200.000 gledalaca svojevremeno bio proglašen za najgledaniji domaći film svih vremena.

Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića
Zdravko Šotra dobitnik Zlatne antene za doprinos TV produkciji
Glumci Nikola Đuričkoa i Nebojša Ilić na promociji Šotrine autobiografije “Držeći se za vazduh”, Foto: Vukotić media

Šotra je poznat po tome što ne pravi filmove takozvanog “umetničarenja”, već nastoji da gledaocu ponudi razgovetnu, jasnu priču, po čemu je njegov stil prepoznatljiv, ali i izuzetno dobro prihvaćen od strane publike.
Krajem 2013. objavljena je i autobiografija Zdravka Šotre pod nazivom “Držeći se za vazduh”. Ovo je ujedno i prva knjiga autora brojnih popularnih filmskih i televizijskih ostvarenja. Ovu Šotrinu knjigu kritičari su opisali kao potrebnu i punu duha, šarma i iskričavosti, hercegovačke mudrosti i beogradskog stila. Smatra se da ova knjiga nije samo Šotrina lična autobiografija, već biografija svih ličnosti njegove generacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde