Zbogom, Popara: Preminuo glumac Zoran Rankić

0
200

Glumac je pre desetak dana imao težak moždani udar, a imao je i drugih zdravstvenih problema.

Zbogom Popara: Preminuo glumac Zoran Rankić

Glumac, književnik i aforističar Zoran Rankić preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti. Šira publika će ga najviše pamtiti po ulogama Žarka Popare u seriji “Srećni ljudi” i Nikole Kalabića u seriji “Poslednji čin”.

Zoran Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. U Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata, i to u Gornji Milanovac. Srednju dramsku školu ipak je završio u Sarajevu 1951. godine. Prve uloge dobio je po završetku te škole. Član Beogradskog dramskog pozorišta bio je od 1961. godine. Sredinom sedamdesetih počinje da piše aforizme.

Popara u “Srećnim ljudima”
Preminula glumica Marija Baksa, “femme fatale” sedamdesetih godina

Pored filmskih i televizijskih uloga, autor je i nekoliko zbirki pesama, dramskih dela i knjige aforizama. Za književni rad je nagrađen, dok su 26 ekranizovanih rola i 40 godina rada u pozorištu ostali neovenčani priznanjem. Poslednja glumačka pojavljivanja na TV-u imao je u periodu 2006-2008.
Doživeo je da objave monografiju o njegovom književnom i glumačkom radu – 10. januara 2018. godine.
Rankić je jedan od srpskih satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom “Srpska satira i aforizmi”, koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije; Udruženja književnika Srbije; Udruženja dramskih pisaca Srbije; Udruženja književnika Republike Srpske; sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije; i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Kako je svojevremeno rekao za “Novosti”, ulogu Kalabića je prihvatio “na jedvite jade”.
– Ali, nisam osećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donela u osvetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je deo mene – ispričao je Rankić u intervjuu.

Preminuo filmski producent Branko Lustig

Bio je to, kako je istakao, ogroman rizik za vreme u kojem je serija nastala.
– Kasnije sam saznao da je reditelj Sava Mrmak imao velikih problema zbog moje interpretacije. Kad mi je general Peko Dapčević u beogradskom hotelu “Mažestik” čestitao na maestralnoj ulozi, dodao je i: “Napravio si nam veliki politički problem”. “Nisam ja, Kalabić je!”, odgovorio sam – ispričao je Zoran Rankić.

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde