Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević

0
72

Čuveni glumac izgubio je najvažniju bitku.

Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević, Foto: Printskrin YouTube/Lud zbunjen normalan

Proslavljeni jugoslovenski umetnik, glumac Mustafa Nadarević preminuo je u Zagrebu nakon duge borbe sa opakom bolešću.
Bolovao je od karcinoma pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz svog doma zbog epidemiološke situacije.

– Kada sam shvatio da je to deo života, da je bolest deo života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš sa ljubavlju, onda se može pobediti zloćudna bolest! – govorio je glumac pošto su lekari otkrili da boluje od teške bolesti.

Preminuo proslavljeni glumac Ivan Bekjarev

Mustafa Nadarević rođen je u Banjaluci 1943. godine. Iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu. Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. postao je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u tom gradu. Prve velike uloge u tetru bile su Bogdan u “Hvarkinji”; Pomet u komadu “Dundo Maroje”; pa Miletić u “Ostavci”; Leon u “Gospodi Glembajevima”… Nadarevićev talenat brzo su prepoznali režiseri, pa je dobio glavnu ulogu u predstavi “Lorenzaco”.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Nadarević je odigrao oko 150 pozorišnih uloga. Pojavljivao se i na filmskom platnu – sa više od 60 filmova u kojima je glumio. Filmsku karijeru započeo tek početkom osamdesetih godina prošlog veka u sporednim ulogama.

Napustio nas je pevač Krunoslav Kićo Slabinac

U filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice iz 1985. istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi “Već viđeno” Gorana Markovića (1987); “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka (1988); pa “Kuduz”; “Gluvi barut”; “Praznik u Sarajevu”; “Puška za uspavljivanje”; “Ničija zemlja”; “Gori vatra”; “Nafaka”… Za ulogu Leona Glembaja u filmu “Glembajevi” dobio je Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca.

Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine. Kreatori serije najavljivali su nastavak, a reditelj Peđa Fazlinović isticao je da nema šanse da se nove epizode snime bez Nadarevića. On je u to vreme već bio bolestan… Mnogi su znali da kažu da je Nadarevića Jugoslavija znala po dramama, a on je zablistao u komediji. Tako je najveću široku popularnost dobio upravo zahvaljujući liku Izeta iz TV serije “Lud, zbunjen, normalan”.

Zbogom Dragojlo: Preminuo glumac Mirko Babić

Kao reditelj Mustafa Nadarević je debitovao 1992. sa predstavom “Let iznad kukavičjeg gnezda”. Posle toga postavio je još nekoliko velikih predstava – “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića; “Zabune” Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh; “Hasanaginica” Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Umetnik je retko davao intervjue, a još manje je pričao o svom privatnom životu. Ipak, u nekim od njih je pričao kako je kao tek rođeno dete iz Banjaluke u vihoru Drugog svetskog rata došao u Zagreb, gimnaziju završio u Rijeci, a diplomirao u Zagrebu na Akademiji dramskih umetnosti. Znalo se i da se Nadarević ženio tri puta.

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

Sa prvom suprugom Jasnom dobio je ćerku Nađu, koja je istoričarka umetnosti i živi u Njujorku. Drugi put glumac je bio oženjen sa Snježanom, sa kojom je dobio sina Ašu i ćerku Nanu. Aša je uspešan sportista, a Nana se bavi marketingom i radi kao PR menadžer jednog poznatog kozmetičkog brenda. Treća Nadarevićeva supruga bila je slovenačka scenografkinja i kostimografkinja Slavica Radović, koja je preminula 2012. Ona se više od 15 godina borila sa rakom dojke.

– Budući da je moja najstarija kćerka moju mamu, a svoju baku zvala nana, moja je druga kćerka dobila to ime. A pomalo neobično ime Aša dao sam sinu po jednom svom prijatelju iz Bosanskog Novog, jako plemenitom dječaku. Kada sam nekako došao do njegovog telefona i javio mu da sam sinu dao njegovo ime, nasmijao se i veselo mi uzvratio da me pozdravlja Plamenko, da je to njegovo pravo ime, a Aša nadimak! – rekao je jednom prilikom čuveni glumac.

Odlazak Princa teatra: Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Brojni mediji pisali su da je Slavica Radović bila glumčeva velika ljubav. Tokom njene bolesti Mustafa joj je bio velika podrška. Do poslednjeg trenutka bdio je uz njenu postelju, a umrla je na njegovim rukama. Upoznali su se u zrelim godinama, bili su srodne duše. Nadarević je isticao da ga je Slavica oplemenila. Zajedno su proveli dva decenije. Svi koji su ih poznavali, govorili su da su bili skladan par i da su ih vezali privrženost i ljubav. Voleli su film i pozorište i često su zajedno radili. U svakoj predstavi koju je režirao, Nadarević je angažovao svoju suprugu. Zajedno su igrali tenis i golf, a posebno su uživali u letovanjima na Jadranu.

– Umetnost življenja i glume negđe su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja, jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ. Nažalost, život je netalentovan glumac. Kada nas jednom neko napusti, onda je to zauvek. Ostaje samo umeće preživljavanja. I sećanja! – zapisao je Mustafa Nadarević u svojim autobiografskim zapisima.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde