Završeno snimanje filma “Leto kada sam naučila da letim”

0
74

Ovaj film predstavlja rediteljev povratak na film nakon više od 15 godina pauze.

Završeno snimanje filma "Leto kada sam naučila da letim"
Benjamin Lacko i Klara Hrvanović u filmu, Foto: Glorija Lizde

Posle šest nedelja na lokacijama u Beogradu i na Hvaru, završeno je snimanje novog filma Radivoja Raše Andrića “Leto kada sam naučila da letim”. Scenario za ovu porodičnu komediju je napisala Ljubica Luković prema istoimenom romanu Jasminke Petrović, višestruko nagrađivane spisateljice za decu. Raša Andrić je jedan od miljenika domaće publike, poznat po kultnim filmovima “Tri palme za dve bitange i ribicu” (1998); “Munje!” (2001); i “Kad porastem biću Kengur” (2004).

55. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Filipu Đuriću

“Leto kada sam naučila da letim” je vedra i duhovita priča snažnih emocija, koja prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve bake. Ipak, nova prijateljstva, prvi poljubac i pomirenje sa otuđenom porodicom pretvoriće leto, na idiličnom jadranskom ostrvu, u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo. Reč je o adaptaciji istoimene knjige Jasminke Petrović, jedne od najznačajnijih domaćih spisateljica za decu i mlade, ovenčane brojnim nagradama.

– Nekoliko puta sam bila na snimanju i uvek sam imala isti utisak – kakva sjajna ekipa! Atmosfera je bila radna, stvaralačka i pozitivna. Srećna sam i duboko zahvalna što tako divne osobe tumače junake iz mog romana. I kao što čika Duško Radović kaže “Sve što leti, htelo bi da leti… Neka leti, i treba da leti” – izjavila je Jasminka Petrović.

“Vikend sa ćaletom” od 29. oktobra u bioskopima Srbije

Glavnu ulogu tumači talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović i Žarko Laušević, kao i splitska glumica Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Rogić.

Film “Leto kada sam naučila da letim” realizuje se u ko-produkciji “Sense Production” (Srbija); “Kinorama” (Hrvatska); “Art Fest” (Bugarska); i “Silverart” (Slovačka); uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Bajaga za decu: Slikovnica “Brojalica” Momčila Bajagića

Producenti Milan Stojanović i Maja Popović najavljuju da će ovo biti film koji će zajedno ići da gledaju ćerke, mame i bake.
– Od srca čestitamo reditelju, glumcima i ekipi. Presrećni smo što smo uspeli da snimimo film u ovoj ludoj godini punoj neizvesnosti, a posebno sa ovoliko smeha i radosti u toku celog procesa. Posebno hvala našim prijateljima iz “Kinorame” i žiteljima Hvara, koji su nas divno ugostili. Sada nas čeka veliki posao u postprodukciji, jer će film zbog Sofijine bujne mašte, obilovati vizuelnim efektima. Očekujemo da ćemo sve završiti do sledećeg leta i da će film doći pred publiku početkom jeseni 2021. – izjavili su producenti.

13. LIFFE: Srdanu Goluboviću za film “Otac” Gran pri

– U prošla tri filma sam se bavio mladim ljudima koji odbijaju da sazreju, a sad činim kopernikanski obrt i snimam film o devojčici koja baš želi da sazre što je pre moguće… Prilično sam probirljiv što se scenarija tiče. Radije za džabe uradim skript doktoring i vratim scenario koji mi se ne dopada nego da ga uzmem samo da bih nešto radio. Radije radim kao pomoćnik u filmu koji mi se dopada nego što bih radio kao režiser filma koji mi se polu dopada. Kroz moje ruke su svih ovih godina prošle gomile scenarija, ali samo tri-četri su mi se dopala. Ovo je jedan od njih. Privlači me taj izazov, moram priznati. I osećam da sam spreman za njega… – objasnio je pred početak snimanja filma Andrić za FCS zašto je napravio toliku pauzu.

E.A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde