U Užicu završeno snimanje filma “Ajvar”

0
391

U Užicu je snimljen posljednji kadar igranog filma “Ajvar”, sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama, u produkciji filmske kuće “Biberche”. Režirala ga je Ana Marija Rossi, po scenariju koji potpisuju režiserka i Maja Todorović.

završeno snimanje filma Ajvar Sergej Trifunović Nataša Ninković
Nataša Ninković i Sergej Trifunović kao Vida i bane, Foto: Filmski centar Srbije

Posle pet nedelja je završeno snimanje filma “Ajvar”. Ekipa je radila na nekoliko lokacija u Srbiji i Švedskoj.

Počelo snimanje filma „Ajvar“ sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem

– Ovo je priča o rastanku, nečem tako univerzalnom, a uvek ličnom. To je generacijska priča ljudi mojih godina, a to su četrdesete, onih što su zakačili i najbolje i najgore iz naše recentne istorije. “Ajvar” je pre svega priča o ljubavi, o izborima, o udaljavanju, o otuđenju, o iseljenju. O hrabrosti da se ode i hrabrosti da se ostane na jednom mestu i sa jednom osobom. Svaki moj prijatelj koji je emigrirao odavde zna kako se pakuje ajvar u kofere. Taj ajvar je metafora jednog izbegličkog života. U isto vreme i naš koren, i naš usud. Moj najličniji motiv bilo je preživljavanje kraja jedne ljubavi i dostojno opraštanje sa nečim što nas je životno odredilo i što ćemo nositi sa sobom i posle rastanka – rekla je rediteljka Ana Maria Rossi.

Krčka se „Ajvar“, film o ljubavi i preživljavanju njenog gubljenja

film Ajvar Sergej Trifunović Nataša Ninković Gordan Kičić
Foto: Filmski centar Srbije

“Ajvar” je priča o Vidi (Nataša Ninković) i Banetu (Sergej Trifunović), bračnom paru koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. U Beogradu Vida ima majku Nadu (Vesna Čipčić) koja od smrti supruga živi virtuelni život, noseći godinu dana njegovu urnu sa sobom gde god da ide. Bane u rodnom gradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome ćuti. U Srbiju dolaze za praznike, kad se odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ali, ovog Uskrsa očekuje ih neki drugi život, na koji nisu navikli. Neizgovoreno, a konstantno prisutno pitanje nemanja dece, prevara, otuđenost u porodici… Sve oko njih vrišti na rastanak i na kraj. Samo ga treba preživeti.

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna

završeno snimanje filma Ajvar  Nataša Ninković  Branka Petrić
Srpema se ajvar, Nataša Ninković i Branka Petrić, Foto: Filmski centar Srbije

– Sada, kad je snimanje završeno i još nam nije splasnuo adrenalin, čini mi se da smo snimili nešto važno, intimno i dirljivo. Svi smo dali sve od sebe. Bez kalkulisanja, ogolili smo se emotivno koliko smo umeli, u nadi da će i oni koji budu gledali ovaj film prepoznati da su sve velike priče obično u nama samima. Film je snimljen za pet nedelja u Beogradu, Stokholmu i Užicu. Imala sam sreće i pameti da radim sa odličnom ekipom pa nisam ni osetila presiju onog što sa sobom nosi prvi dugometražni film. Ako je to lična karta autora, ja sam srećna što će baš “Ajvar” biti moja – zaključila je Ana Marija Rossi.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

film AjvarDirektorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja Mina Lazarević, kostimografkinja Ksenija Terzović, a montažer Mateja Rackov. Glumačku ekipu, pored Nataše Ninković i Sergeja Trifunovića čine Miodrag Krstović; Pavle Pekić; Gordan Kičić; Igor Borojević; Aleksandra Janković; Vesna Čipčić; Ivana Šćepanović; Paulina Manov; Branka Petrić; Mirko Vlahović; Srđan Miletić… Glumci su rekli da su uživali u zajedničkom radu, da je atmosfera na snimanjima bila drugarska i pozitivna. I, da jedva čekaju da vide film u bioskopima.

Sergej Trifunović u mini filmu „Putevi“ grupe „Irie FM“

Film je srpsko-crnogorska koproduckija, producent filma je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće “Biberche” iz Beograda, a koproducent Ivan Đurović iz filmske kuće “Artikulacija” iz Podgorice. Film je podržan je od strane Filmskog centra Srbije; Ministarstva kulture republike Srbije; kao i Ministarstva kulture republike Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde