Završeni Dani Danila Lazovića u Priboju

0
346

Gala Šalipur sa Fakulteta umetnosti u Prištini je pobednica petog, jubilarnog festivala “Dani Danila Lazovića” u Priboju. Manifestacija je prvenstveno posvećena mladim, talentovanim studentima glume sa akademija iz regiona, koji se nadmeću u govorenju poezije. Pobednici je uručena plaketa “Danilo Lazović” i novčana nagrada u iznosu od 1.000 evra.

Dani Danila Lazovića u Priboju
Pobednica petog, jubilarnog, festivala je Gala Šalipur sa Fakulteta umetnosti u Prištini, Foto: Dani Danila Lazovića

Festival u Priboju je prilika i da se razmene iskustva i upoznaju najpoznatija glumačka imena, a sve u duhu jednog od najvećih srpskih glumaca Danila Lazovića. Ovogodišnji program festivala bio je raspoređen u četiri dana. Održane su brojne radionice, pozorišne predstave i gostovanja izuzetnih glumačkih imena.

Dani Danila Lazovića u Priboju od 18. do 21. oktobra

Dani Danila Lazovića u Priboju
Na večeri “Danilu u čast“, Irfan Mensur, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević, Foto: Facebook / Žarko Jokanović

U prepunom Domu kulture, održano je veče “Danilu u čast”, a o Lazoviću, njegovom liku i delu govorile su njegove kolege. Irfan Mensur je rekao da je Danilo Lazović posedovao talenat koji je trebalo obuzdavati.
– Svi mi koji smo studirali, morali smo da uložimo mnogo truda i rada, a on je imao talenat koji je prevazilazio sve nas – istakao je Mensur.

„Mister Dolar“, Irfan Mensur i Milena Dravić laureati 34. Nušićevih dana

Dani Danila Lazovića u Priboju
“Danilu u čast“ – Tanja Bošković, Rade Marjanović i Snežana Savić, Foto: Facebook / Žarko Jokanović

Tanja Bošković je rekla da je Lazović bio vrhunski glumac, ali pre svega častan čovek.
– Sve što je radio, radio je dajući se potpuno, sa istom strašću i kad kosi, jagnji i glumi. I verujem da je gore na takvom mestu odmah pored Boga – rekla je Tanja.

Milica Milša svoja sećanja na barda glumačke scene Danila Lazovića vezuje za snimanje brojnih televizijskih serija.
– Iako je bio veliko glumačko ime, bio je ogromna podrška mlađim kolegama. Vreme provedeno sa njim je blago koje ću čuvati i negovati – naglasila je Milica.

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDP

Dani Danila Lazovića u Priboju
Druženje glumaca, Milica Milša, Mima Karadžić, Ana Sofrenović i Andrijana Videnović, Foto: Facebook / Žarko Jokanović

Opština Priboj za održavanje ove manifestacije izdvojila je dva miliona dinara. Prema rečima člana Opštinskog veća Stefana Srbljanovića, “ulaganje u kulturu nije trošak već investicija”.
Direktor festivala, glumac Milorad Miki Damjanović, rekao je da je ponosan na do sada održane festivale, kao i na svoje saradnike i kulturne radike Priboja. Ali, i na loklanu samoupravu, koja je prepoznala važnost kulture u jednom malom gradu. Posebno je ponosan na divnu pribojsku publiku, zbog koje se sve radi.

MILICA MILŠA: Mršavica u „kavezu“

Dani Danila Lazovića u Priboju
U Priboju su se okupili porodica, kolege, prijatelji i saradnici Danila Lazovića, Foto: Facebook / Žarko Jokanović

Danilo Lazović rođen je u Brodarevu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1974. i iste godine dobio ulogu u seriji “Otpisani”. Bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu, ali je igrao i u drugim teatrima, poput Ateljea 212 i Zvezdare teatra. Publika ga pamti po brojnim ulogama u dramama, TV serijama, na filmu i u pozorištu. Bio je otac četvoro dece Milene, Jelene, Vuka i Miloša. Preminuo je 2006. u 54. godini.

– Priboj, Dani Danila Lazovića, na slici sam sa Danilovom suprugom Brankom, ženom nestvarna lepote i snage, koja je rodila četvoro predivne dece i bila Danilova najveća ljubav i podrška – napisala je na Instragramu Milica Milša uz objavljenu fotografiju sa Brankom Lazović.

A, ceo festival ostavio je upečatljiv utisak i na njenog supruga Žarka Jokanovića, pisca i scenaristu.

Dani Danila Lazovića u Priboju
Foto: Facebook / Žarko Jokanović

Gangula u krimi komediji: Nova filmska rola Aleksandra Šapića

– Dani Danila Lazovića u Priboju. Veličanstvena manifesracija, po konceptu koji je osmislio sjajni mladi glumac – direktor festivala Milorad Miki Damjanović. Pravi praznik kulture, umetnosti, poezije, sećanja na velikog glumca i promocije mladih glumaca sa glumačkih akademija regiona. Peti – jubilarni put. Uz mnoštvo pratećih programa: muzike, izložbi, pozorišnih predstava profesionalnih pozorišta iz Srbije, dečijih amaterskih pozorišta i glumačkih radionica. Uz sjajno druženje sa porodicom Danila Lazovića, sa divnim glumcima, studentima glume i božanstvenom pribojskom publikom. Uz besprekornu organizaciju i najbolje domaćine na svetu, koji i srcem i dušom žive za ovaj festival. Hvala Domu kulture i njihovoj direktorki Borki Puzović. Božanstvenom Mikiju Damjanoviću, čoveku bez koga ovaj festival ne bi bio praznik umetnosti i emocija. Bila je čast i lepota videti i doživeti ovu erupciju emocija. Bilo je prelepo upoznati jedan grad kroz njegovo najlepše lice – napisao je Jokanović na Facebooku.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde