Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu

0
281

Zatvoren Jesenji pozorišni festival, dvodnevna manifestacija na Mećavniku dobila je svoje laureate, a organizator, učesnici i posetioci zadovoljni su se razišli kućama.

nagrađeni Zlatni list, Jesenji pozorišni festival Emir Kusturica Mećavnik zatvoren Jesenji pozorišni festival
nagrađeni učesnici, Foto: Jesenji pozorišni festival

Najboljima su dodoljene nagrade i tako je zatvoren Jesenji pozorišni festival. Zlatni list za najbolju predstavu pripao je diplomskoj predstavi Maksima Miloševića sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – “Skoro pa drama”, rađenoj po tekstu Itana Koena. Najbolji glumac je Dušan Mamula za ulogu u predstavi “Šest lica traže pisca” Akademije umetnosti u Novom Sadu, a najbolja glumica Gordana Đokić za ulogu Maše u Čehovljevom komadu “Galeb”, Akademije umetnosti u Beogradu. Odluku je doneo žiri u sastavu glumica Vjera Mujović, dramska spisateljica Sara Radojković i pozorišni reditelj Ivan Vuković.

Dušan Kovačević otvorio Jesenji pozorišni festival

 Jesenji pozorišni festival Emir Kusturica Mećavnik
Organizator Emir Kusturica i članica žirija Vjera Mujović sa nagrađenima, Foto: Jesenji pozorišni festival

– Bilo je veliko zadovoljstvo gledati predstave na ovogodišnjem festivalu. Primetila sam sjajnu energiju, strast, igru i hrabrost koju su pokazali studenti. Nedostaje vam samo veći rizik i da se ne bojite greške – istakla da je Vjera Mujović.

Zlatni list, Jesenji pozorišni festival Emir Kusturica Mećavnik
Nagrade Zlatni list, Foto: Jesenji pozorišni festival

Festival je zatvorio njegov osnivač reditelj Emir Kusturica. On je izrazio nadu da će sledeće godine imati još više predstava, kao i jednu premijernu na otvaranju.
– Mnogi ljudi proveli su ceo život na Mećavniku, a da nisu videli nijednu pozorišnu predstavu pre Jesenjeg pozorišnog festivala. Tako manifestacija ima više ciljeva, između ostalog, da “nedođiju pretvori u kulturni centar” – rekao je Kusta.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

radionica Snežana Trišić Jesenji pozorišni festival Emir Kusturica Mećavnik
Radionica Snežane Trišić, Foto: Jesenji pozorišni festival

Takmičarski program obuhvatio je četiri predstave u selekciji Milana Neškovića. Pred publikom i žirijem izvedene su predstave “Braća” Mihaila Durnjenkova u produkciji Fakulteta dramskih i filmskih umetnosti “Sinergija” iz Bijeljine; “Skoro pa drama” Itana Koena (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), “Šest lica traži pisca” Luiđija Pirandela (Akademija umetnosti Novi Sad); i “Galeb” Antona Čehova (Akademija umetnosti Beograd). Na otvaranju je izvedena predstava “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića, koji je prethodno održao radionicu za studente. Gošća festivala bila je i rediteljka Snežana Trišić, koja je studentima pokazala kako se rediteljeva ideja sprovodi kroz dekor, rekvizite i rediteljski postupak.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde