Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću… srećan i svoj!

0
94

Od 9. do 14. avgusta u Mokrin House-u održan je prvi edukativni kamp na temu obrazovanja za karijeru, na inicijativu neprofitne Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva “Connecting” iz Pančeva. Ova organizacija se inače zalaže da svaka mlada osoba u Srbiji razume svoje talente i samostalno donese odluku šta želi da bude kad poraste.

Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću... srećan i svoj!
Foto: Promo

U kampu “Kad porastem biću…” je  četrnaestoro mladih, izuzetno motivisanih tinejdžera radilo na sebi i otključavanju svojih kreativnih potencijala. Polaznici su bili iz Južnog Banata, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada. Oni su učili kako da bolje uče, pronađu i koriste informacije, naprave biznis plan za svoje ideje… Ujedno su saznali i kako da samostalno i promišljeno donosi odluke.

– Primetili smo da mladi ne mogu da rade ono što vole, da su po završetku školovanja dugo u potrazi za poslom ili da odlaze iz Srbije. To smo želeli da ispravimo. Da srušimo stereotipe i inspirišemo mlade da preuzmu odgovornost za svoj život i ostvare svoje super ideje – rekao je jedan od organizatora.

Otvoren prvi edukativni kamp „Kad porastem biću…“ u Mokrinu
Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću... srećan i svoj!
Foto: Promo

Proces samospoznaje vodila je Dejana Baltes, porodična psihoterapetkinja i dugogodišnja omladinska radnica. Učesnici kampa su zajedno sa Markom Baturom, diplomiranim defektologom, sticali veštine za XXI vek, i u ovom delu programa fokus je bio na unapređenju tehnika učenja. U tome kako da pronađu i koriste informacije pomogla im je Bojana Jevtović, diplomirana politikološkinja i projektna menadžerka u Fondaciji Ane i Vlade Divac. Svi polaznici kampa upoznali su se i sa konceptom “dobrih” biznisa tokom radionica. U tome im je pomogla Sonja Dakić, preduzetnica i osnivačica kompanije “Daj daj” d.o.o, jednog od najuspešnih društvenih biznisa u regionu.

– Veoma sam zadovoljan kako je prošao kamp. Stekao sam nove drugare i mnogo toga sam naučio o sebi. Sada bolje razumem ko sam i osećam da mogu sve! – rekao je Petar na kraju kampa.

STANKO CRNOBRNJA: Među mojim studentima je mnogo kreativnih, maštovitih i talentovanih mladih ljudi
Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću... srećan i svoj!
Foto: Promo

Cilj “Kad porastem biću…” programa i kampa je da pomogne mladim osoba da otključaju svoje kreativne potencijale i u odnosu na njih donesu odluku šta žele da budu kad odrastu. Važno je istaći da je učešće na kampu bilo besplatno. Kao i da je svim učesnicima i mentorima bio obezbeđen i besplatan prevoz iz Pančeva i Beograda. Suze radosnice na kraju, zagrljaji i držanja za ruke pokazuju da je kamp bio pun pogodak.

– Ove mlade osobe su izvrsne, neverovatno je koliko su talentevane, pozitivne… i što je najbolje od svega koliku želju za učenjem imaju. Oni nam daju veru i nadu da istrajemo i budemo bolji svake naredne godine. Bez njih ne bi bilo kampa “Kad porastem biću”… – rekao je jedan od organizatora kampa Deniz Hoti.

„Hleb teatar“: Mjuzikl „Reči od kamena“ o vršnjačkom nasilju
Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću... srećan i svoj!
Foto: Promo

Prvi edukativni kamp na temu obrazovanja za karijeru obeležilo je i snimanje dokumentarnog filma “Obrazovanje za 4.0 revoluciju”. Pored “Kad porastem biću…” programa u filmu će se predstaviti i druge inicijative koje se zalažu za unapređenje obrazovanja Design for Change; Designthon Works; Social Impact Award; Share Square; Dostignuća Mladih Srbije i mnogi drugi.

Obrazovni program “Kad porastem biću…” nagrađen je 2017. godine drugim mestom na Nacionalnom takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja, u organizaciji Euroguidance centra uz podršku Fondacije Tempus.

SRPSKI ORFEJ: Sećanje na Rašu Popova
Završen edukativni kamp u Mokrinu: Kad porastem biću... srećan i svoj!
Foto: Promo

Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”; Tehnička škola “23. maj” iz Pančeva; Kancelarija za mlade grada Pančeva; Centar za društveno odgovorno preduzetništvo; Mokrin House; i Via Acedemica. Veliku podršku pružili su Grad Pančevo; Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU); Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR); Kancelarija za mlade grada Pančeva…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde