Završen Dunav Film Fest dodelom nagrada i projekcijom restauriranog “Varljivog leta ’68”

0
137

Sinoć je premijernim prikazivanjem restaurirane verzije filma “Varljivo leto ’68” na Smederevskoj tvrđavi završen prvi međunarodni filmski festival podunavskih zemalja – Dunav film fest Smederevo 2018.

Završen Dunav Film Fest dodelom nagrada i projekcijom restauriranog "Varljivog leta '68"Trideset pet filmskih ostvarenja od 18. do 23. avgusta prikazano je u programskim celinama: Takmičaraska selekcija; Dunavski hitovi; Vip Kinoteka; Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava. Prikazani su na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, tokom trajanja Dunav Film Fest – Smederevo 2018.

Dunav Film Fest u Smederevu od 18. do 23. avgusta – 40 filmova na četiri lokacije
Članovi ekipe filma “Varljivo leto ’68”

Prvi Dunav Film Fest zatvorila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, posle čega je prikazana restaurirana verzija kultnog filma Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ’68”, snimljen 1984. godine. Publici su se predstavili neki od članova ekipe koja je radila na ovom filmu. U Smederevo su osim reditelja došli i glumici Branka Petrić, Adriana Videnović, Savo Radović, Milenko Pavlov… kao i kompozitor Zoran Hristić. Paskaljević se zahvalio prisutnima i naročito Hristiću za “ovu divnu muziku”. Projekciju u Smederevu je reditelj posvetio onima kojih više nema (Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić…). Članovi ekipe ovog filma ispraćeni su više nego burnim aplauzom.

GORAN PASKALJEVIĆ: „Varljivo leto ’68“ pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja
Završen Dunav Film Fest dodelom nagrada i projekcijom restauriranog "Varljivog leta '68"
Glumac Goran Radaković preuzeo je nagradu za film “Limunada” umesto rumunske rediteljke

O nagradama je odlučivao odluci koji su činili glumci Jelena Gavrilović, Slaven Došlo i regionalna zvezda Goran Bogdan. Gran pri novoosnovanog međunarodnog filmskog festivala Dunav film festival – Smederevo 2018 dobio je film “Limunada” rumunske rediteljke Joane Urikaru. Ovo ostvarenje donosi autentičnu životnu priču emigranata kao i prikaz “obećane zemlje” u novom svetlu. Umesto rediteljke, koja se zahvalila putem video linka, nagradu “Dunav 2860” primio je glumac Goran Radaković, koji tumači advokata u ovom filmu.

Nagrada za film „Zlogonje“ na festivalu u Zlinu
Joane Urikaru
Rediteljka Joane Urikaru se zahvalila putem video linka

Za najbolju režiju nagrađen je Tomas Štuber, režiser nemačkog filma “U hodnicima”. A, film “Prevodilac” Martina Šulika, u češko-slovačko-austrijskoj koprodukciji, nagrađen je za najbolji scenario. Žiri je posebno pohvalio film “Zlogonje” reditelja Raška Miljkovića, koji je premijerno prikazan domaćoj publici na Dunav Film Festu. Reditelju ovog ostvarenja uručeno je Specijalno priznanje.

raško miljković
Specijalno priznanje za Raška Miljkovića i film “Zlogonje”

E. A. / Foto: Dunav Film Fest

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde