Završen Arsenal Fest 08, za kraj – “Morcheeba”, “Shikari”, “Plavci”, “Disciplina”, “Štuke”

0
154

Trodnevni Arsenal Fest 08 završen je 23, tačnije u zoru 24. juna u Kragujevcu.

Morcheeba Foto Marko Obradović Edge
“Morcheeba”, Foto: Marko Obradović Edge

Poslednje veče pred oko 9.000 posetilaca obeležili su raspoloženi “Plavi orkestar”, premijerno u Srbiji “Enter Shikari”, fantastična “Morcheeba”, pozvana na bis na Main Stage-u, kao i moćna “Disciplin A Kitschme”… Dok je uz rasplesani Explosive DJ Stage, raznovrsni Garden ponudio “Letu štuke”, “E-Play”, Marka Louisa…

SAŠA LOŠIĆ LOŠA: „Plavi orkestar“ je zarobljenik vlastitog cinizma
Morcheeba Foto Marko Obradović Edge
Pevačica benda “Morcheeba” Skye Edwards, Foto: Marko Obradović Edge

Tokom prva dva dana, na Arsenalu su nastupili prvi put u Srbiji “The Kills”, zatim “Editors”, Marky Ramone, “Dub Inc”, “YU grupa”, “Bad Copy”, “Viva Vox”, “Jinx”, “Kultur Shock”, Kolja, “Mortal Kombat”, “Del Arno Bend”, Markwood & Hunckie, Kristijan Molnar, NTFO-a i brojni drugi. Festival je za tri večeri u otvorenom prostoru istorijskog Kneževog arsenala, uprkos pretežno prohladnom i kišnom vremenu, imao oko 22.000 posetilaca iz Srbije, regiona i sveta!

„E-Play“ objavio i promovisao album „Sloboda“
"Plavci" su u velikom stilu završili nastup na Arsenalu, Foto: Marko Obradović Edge
“Plavci” su u velikom stilu završili nastup na Arsenalu, Foto: Marko Obradović Edge

U subotu uveče momci iz “Plavog orkestra” pokazali su se kao majstori živih nastupa, uz oslanjanje na izvrsno muziciranje gitariste Saše Zalepugina i harizmu frontmena Saše Lošića Loše, koji je sa lakoćom uhvatio publiku pod svoje. Koncert na Main Stage-u je protekao u znaku hitova “Odlazim”; “Ti si moja sudbina”; “Ljubi se istok i zapad”; “Lovac i košuta”; “Kaja”; “Goodbye Teens”; “Bolje biti pijan nego star”; “Ako su to samo bile laži”; “Suada”…

Kako je nastao hit „Bolje biti pijan nego star“ grupe „Plavi orkestar“
Enter Shikari završen Arsenal 08 Foto Zoran Lazarević Laki
“Enter Shikari”, Foto: Zoran Lazarević Laki

Angažovani britanski pank-rok-dram’n’bejs “Enter:Shikari” odmah su pitali da dignu ruke “oni koji su imali iskustva sa Enter:Shikari” i “oni koji to nisu imali”. Kako je broj ovih drugih preovladao, bend se zahvalio publici na pruženoj šansi, i zasvirao još prilježnije, a naročito je bio energičan pevač Ru Rejnolds. Odličan nastup je bio začinjen hitovima “Anything Can Happen In The Next Half Hour”; “The Last Garrison”; “Destabilise”; “Rabble Rouser”; “Anaesthetist”; i “Sorry You’re Not A Winner”.

Grupa „Disciplin A Kitschme“ objavila na duplom vinilu album „Opet.“
disciplina  Foto Zoran Lazarević Laki
Dušan Kojić Koja, Foto: Zoran Lazarević Laki

Najveća gužva na ovogodišnjem Arsenal festu vladala je za vreme koncerta engleske trip hop-rok grupe “Morcheeba”. Pevačica benda Skye Edwards, u lepršavoj crvenoj haljini, lako je zavela publiku baršunastim seksi glasom. “Morcheeba” je publici darovala koktel pesama sa novog albuma “Blaze Away”, kao i niz starih hitova (“Otherwise”; “The Sea”; “Blindfold”; “Let Me See”…). Na bis je bend, uz horsko pevanje i ovacije, izveo “Rome Wasn’t Build In A Day”.

DUŠAN KOJIĆ KOJA: „Disciplina“ sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira
marko louis Foto Marko Obradović Edge
Marko Louis, Foto: Marko Obradović Edge

Čast da završi ovogodišnji Arsenal na Main-u pripala je kultnoj “Disciplin A Kitschme” basiste Dušana Kojića Koje. Grupa je po običaju publici pružila bučan, beskompromisan koncert, bez pauza između kompozicija “Ovisnik o moći”; “Neukusu treba reći ne”; “Technicolor Eyes”…

Kad Maja i Marko Louis naprave spot mami za rođendan
Viva Vox završio sjajan nastup na Main-u. Čekamo Bad Copy.Foto Marko Obradović Edge
“Viva Vox” na Main bini Arsenala, Foto: Marko Obradović Edge

Na Garden Stage-u smenjivali su se pobednici Bunta “Nemesis”, zanimljiv ekletični “Organizam”, žestoki majstori garažnog prangijanja “Straight Mickey And The Boyz” i kragujevački pop-rok bend “Propaganda 117”. Potom su na binu izašle sarajevske “Letu štuke”, kantautora Dine Šarana. Publika na punom Gardenu je zajedno sa bendom pevala “Sunce”; “Paranoju”; “Šutiš”; “Mjesto za dvoje”… Potom su štafetnu palicu na Gardenu preuzeli raspoloženi niški hip-hoperi “Stereo banana” i žestoki alternativni rok bend “E- Play”.

Marko Louis objavio singl „Euridika“
arsenal 08 stereo banana
“Stereo banana”, Foto: Arsenal Fest

U sitne jutarnje časove program na toj bini i čitavom Arsenalu na sjajan način zaključio vrsni etno soul muzičar Marko Louis. Istovremeno, na Explosive bini završena je celonoćna žurka na kojoj su publiku raplesali didžejevi Battric&Mivu, Olivian Nour i Rossko.
Organizatori su publici poručili na kraju – Do sledeće godine u Kragujevcu!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde