Završen 5. Tvrđava teatar: Najbolja predstava “Barufe”, Radi Đuričin specijalno priznanje

0
109

Tvrđava teatar ovog leta nije održan na Smederevskoj tvrđavi kao ranijih godina, nego u Vili Stanković u Čortanovcima. Najvažnije je da je ovaj ambijentalni pozorišni festival, i pored svih problema, ipak održan! I to veoma uspešno.

novi tvrdjava teatar2
Vila Stanković u Čortanovcima, Foto: Novi Tvrđava Teatar

Peti Tvrđava teatar odvijao se pod sloganom “Pre no što roboti preuzmu svet”. Na festivalu, koji se od 3. do 9. jula održao u Vili Stanković u Čortanovcima i Novosadskom pozorištu (kao alternativnom prostoru usled kiše), izvedeno je šest predstava u izboru selektorke i umetničke direktorke Vide Ognjenović. Završne večeri, 9. jula, pošto je publika pogledala poslednju takmičarsku predstavu, “Kralj Lir” Vilijema Šekspira u režiji Dijega de Brea, u izvođenju sarajevskog Narodnog pozorišta, svečano su proglašeni laureati.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću
kralj lir
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Izudinu Bajramoviću, za ulogu Kralja Lira, Foto: Novi Tvrđava Teatar

Žiri je ove godine bio u sastavu: Gordana Đurđević Dimić, Valentin Vencel (predsednik) i Filip Markovinović. Oni su odlučili da Nagrada za najboljeg glumca ode u ruke Izudina Bajramovića, za ulogu Kralja Lira u istoimenoj predstavi. Nagrada za najbolju glumicu dobila je Kristina Savkov, za ulogu Tatjane, u predstavi “Evgenije Onjegin” (Pozorište mladih, Novi Sad). Specijalna nagrada žirija za glumačko ostvarenje pripalo je Radi Đuričin, za ulogu Vere Sergejevne, u predstavi “Šuplji kamen” (UK “Vuk Stefanović Karadžić”, Beograd). Nagrada za najbolju režiju dobio je Boris Liješević, za predstavu “Evgenije Onjegin” (Pozorište mladih, Novi Sad). Predstava “Barufe”, u režiji Vita Taufera i produkciji Gledališča Koper, Slovenskog gledališča Trst, Gradskog pozorišta Pula, SNG Nova Gorica/Slovenija, proglašena je najboljom predstavom 5. Tvrđava teatra.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike
Evgenije-Onjegih Kristina Savkov
Kristina Savkov kao Tatjana u predstavi “Evgenije Onjegin” dobila je Nagradu za najbolju glumicu, Foto: Novi Tvrđava Teatar

– Ovo priznanje mi posebno znači jer sam ga dobila za ulogu Vere, koja mi je veoma draga. Cela ekipa voli i uživa dok igra u ovom komadu, te je ova nagrada kruna našeg uspeha. Ona je za sve nas! – rekla je Rada Đuričin.

rada đuričin šuplji kamen
Specijalna nagrada žirija za glumačko ostvarenje dobila je Rada Đuričin, za ulogu Vere u predstavi “Šuplji kamen”, Foto: Novi TvđavaTeatar

– Smederevska tvrđava je bila vrhunski prostorni izazov za predstave na otvorenom, odnosno u tom čudesnom okviru od kamenih zidova i pregrada, prošaranih puškarnicama i uzanim prozorima. Scenografije predstava na otvorenom su svođene na najnužnije, jer su ih zidovi nadmašivali svojom osobenom likovnošću. Festival Tvrđava teatar je toj tvrđavi promenio život. Poremetio je njenu strogo okamenjenu mirnoću, raspevao njenu ćutnju, otoplio njen hladni izgled i poslao po izvođačima iz dalekih zemalja njenu fotogeničnu video pojavu u mnoge udaljene delove sveta.

LJILJANA STJEPANOVIĆ: Veoma aktivna penzionerka
Boris Liješević novi tvrdjava teatar
Nagrada za najbolju režiju za Borisa Liješevića, za predstavu “Evgenije Onjegin”, Foto: Novi Tvrđava teatar

– Svake noći je menjala scenski izgled, glumačku posadu, priče, ideje i sukobe koji su se na njoj odvijali, uz dijaloge i žamor na različitim jezicima, kao i publiku svih uzrasta. Svake festivalske noći preoblačila se u neki drugi svet. Igranje predstava u tako osobenom, autentičnom okruženju davalo je pozorišnom izrazu neki poseban ton. Pokazalo se, naime, da je festival na otvorenom prostoru sasvim naročit festivalski žanr, a to teatarsko iskustvo je svojevrstan eksperiment u odnosu na ustaljena ograničenja scenske izražajnosti.

Novi roman Vide Ognjenović „Maksimum“
Barufe6
Predstava “Barufe”, u režiji Vita Taufera, proglašena je najboljom predstavom 5. Tvrđava teatra, Foto: Novi Tvrđava Teatar
vida ognjenović
Umetnička direktorka i selektorka festivala Vida Ognjenović, Foto: Novi Tvrđava Teatar

– U jednom danu, pre nekoliko nedelja, bez znanja Saveta festivala, onemogućeni smo da nastavimo rad u Smederevskoj tvrđavi. Festival Tvrđava teatar je postao Festival-izbeglica. Pošto smo već imali spreman i dogovren međunarodni repertoar, dali smo se u spasilačko traganje za prostorom koji bi takođe po sebi bio poseban izazov za pozorišnu igru. Izbor je pao na Vilu Stanković. Prvo zato što je to zdanje prirodno izdvojeno iz gradske buke i koje svojim arhitektonskim izgledom daje mogućnost za različite kombinacije izvođačkog prostora. Drugo, zato što je Vila Stanković nedavnim Šekspir festivalom već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu. Mislim da smo za ovaj naš festival našli izuzetno pogodno mesto za pozorišni azil – izjavila je umetnička direktorka Vida Ognjenović.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde