Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: “Neputovanja” najbolji film

0
90

Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: "Neputovanje" najbolji filmFSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu posvećena isključivo žanru naučne fantastike i horora. Pored godišnjih izdanja u Beogradu, festival se nalazi na stalnoj turneji, tako da će publika u pojedinim mestima u Srbiji i regionu imati priliku da pogleda dostignuća u oblasti žanra novije produkcije.

Svečanom ceremonijom dodele nagrade “Koskar” i projekcijom najboljih ostvarenja sinoć je završen 12. Festival srpskog filma fantastike. Nagradu za najbolji film dobilo je animirano ostvarenje “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koje je žiri nagradio i za najbolji scenario.

Program 12. Festivala srpskog filma fantastike
Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: "Neputovanje" najbolji film
Nikola Majdak mlađi, Foto: Promo

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Milančetu Markoviću za film “Strašno mesto”, a nagrada za najbolje vizuelne efekte pripala je filmu “Poslednji zapis Leonida Šejke” Zlatka Stojilovića. Za najbolji regionalni film proglašeno je ostvarenje “Kutija” Dušana Kastelića iz Slovenije. U istoj kategoriji žiri je dodelio još jedno specijalno priznanje – filmu “Poslednji izazov” Božidara Trkulje iz Hrvatske.

Ekipa-filma-Ne-vidis-da-vidis1
Ekipa filma “Ne vidiš da vidiš”, Foto: Promo

“Koskara” za najbolji strani film poneo je “RIP” Kajea Kasasa iz Španije. A, specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu “Mamon” Alehandra Damjanija iz Urugvaja.
Najbolji film po izboru publike je “Ne vidiš da vidiš” Alekse Mirosaljevića.

12. Festival srpskog filma fantastike: Gosti zvezde akcionog i horor filma
Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: "Neputovanje" najbolji film
Milanče Marković, Foto: Promo

O najboljim ostvarenjima na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike odlučivao je žiri u sastavu: Kristijan Milić (Hrvatska); Bojan Vuk Kosovčević (Srbija); i Saša Radojević (Srbija). Organizatori ovogodišnjeg FSFF-a dodelili su i nagradu za specijalni doprinos horor žanru koja je pripala francuskom glumcu Ali Safiju. On se publici u Beogradu predstavio sa filmovima “Point Zero” i “Incoming”, ali i podelio svoje bogato iskustvo na velikom platnu kako u Evropi, tako i u Americi.
U okviru FSFF-a održan je i konkurs “Svetlosne instalacije”, na kome je nagradu poneo umetnik Paolo Gentilini za projekat “Luminar”.

Završen 11. FSFF: Nagrada publike za „2116“, a žirija za film „Čuvar“
Ala Safi, Foto: Promo
Ala Safi, Foto: Promo

Dvanaesti Festival srpskog filma fantastike održan je od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a glavni gosti bili su glumac, kaskader i reditelj Ala Safi i italijanski rediteljski dvojac Marko Ristori i Luka Boni, koji su se predstavili sa filmom “Kuća zla” (House of Evil).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde