“Zaveštanje Svetog Save” knjiga Luke Mičete u knjižarama od 10. decembra

0
83
"Zaveštanje Svetog Save" knjiga Luke Mičete u knjižarama od 10. decembra

Povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve poznati novinar i publicista objavio je novu knjigu.

Knjiga “Zaveštanje Svetog Save” Luke Mičete, koju je objavila izdavačka kuća “Laguna”, naći će se u knjižarama od 10. decembra. Autor u knjizi upoznaje čitaoce sa istorijskim Svetim Savom, da bi im pomogao da razumeju vreme u kome je on živeo i stvarao. Pruža čitaocima i korisne smernice za razlikovanje istorije od svetosavskog mita koji je dopunjuje.

Možemo slobodno reći da nema značajnije ličnosti u srpskoj istoriji od Rastka Nemanjića – Svetog Save. Stoga ne čudi da već vekovima njegov život i postignuća privlače istoričare, pisce i umetnike. Ipak, u vremenu kada se navršava osam vekova od jednog od najvažnijih Savinih životnih dela – utemeljenja samostalne Srpske crkve, književna i istorijska dela u kojima je nastojano da se u celosti prikaže Savin životopis moguće je nabrojati doslovno na prste jedne ruke.

Životopis Rastka Nemanjića u knjizi za decu “Sveti Sava – od princa do sveca”

Za to postoje brojni i opravdani razlozi. Najpre, Sava nije bio samo utemeljivač samostalne Srpske crkve, već i začetnik samostalne srpske književnosti, prvi po imenu poznati srpski zakonodavac, ali i političar i diplomata, još za života izuzetno cenjen i poštovan daleko izvan granica tadašnjih nemanjićkih zemalja.

"Zaveštanje Svetog Save" knjiga Luke Mičete u knjižarama od 10. decembra
Luka Mičeta, Foto: Laguna

“Zaveštanje Svetog Save” najjasnije se vidi sagledavanjem i upoznavanjem njegovog života i misije kroz istorijske činjenice, bez primesa mitskih magli, bez pristrasnosti karakteristične za politiku i kvazipatriotizam, koje su neretko samo umanjivale istinsku grandioznost njegovog zaveštanja i njega kao kolosalne ličnosti ne samo srpskog naroda već i celog hrišćanstva.

Trejler za novi igrani film “Princ Rastko srpski”

– Knjiga Luke Mičete “Zaveštanje Svetog Save” predstavlja delo koje će rado čitati najširi krug čitalaca. Ističemo dva značajna momenta koji odlikuju ovu knjigu: ona ne pati od istoriografskih pogrešaka, što je postala redovna pojava u popularnoj literaturi; a sa druge strane tekst nije opterećen onom vrstom stila i načina izlaganja, koji su nezaobilazni u naučnoj literaturi. Luka Mičeta je, dakle, napisao pitak i čitljiv tekst sa uvidom u savremenu istoriografiju o Svetome Savi. Govoriti o Svetom Savi nije ni lako, ni zahvalno. Međutim, može se reći da je naš pisac čestito odužio dug Svetome Savi – napisao je o knjizi prof. dr Siniša Mišić.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje

– Luka Mičeta je uspeo da napiše biografiju Svetog Save izbegavši pristrasnost i učitavanje, objektivno, ali ne kritički reduktivno. Sasvim opravdano postavljajući okvire knjige široko, predstavljajući vreme, ličnosti i događaje koji prethode delu i epohi prvog srpskog arhiepiskopa, a ne upadajući u zamku taštog i komotnog podrazumevanja, Luka Mičeta je ovo delo napisao za čitaoce koji bi da o najvećem srpskom svetitelju saznaju što više. Ova knjiga im pruža priliku da Srbina koji je od svih svojih sunarodnika tokom istorije učinio najviše za svoju naciju u svojoj mašti ožive, a da u tome ne pogreše – o knjizi je rekao prof. dr Oliver Tomić.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao “Igra prestola”

– Dosad najpotpunija biografija Svetog Save, knjiga Luke Mičete zaslužuje mesto u svačijoj biblioteci, kao knjiga kojoj bi se, kao svojevrsnom podsetniku, trebalo povremeno vraćati – smatra dr Aleksandar Uzelac.

"Zaveštanje Svetog Save" knjiga Luke Mičete u knjižarama od 10. decembra

Luka Mičeta (Beograd, 1959) završio je Prvu beogradsku gimnaziju, pa studirao ekonomiju na Beogradskom univerzitetu. Novinarstvom se bavi od 1980. Bio je komentator i urednik lista “Student”; kolumnista podgoričke “Pobjede”; urednik prvog mesečnika na engleskom jeziku “The Drum” (B92); komentator i urednik “Nin”-a; generalni direktor Tanjuga.

ANDREJ PIPOVIĆ: Ponosan sam na ulogu Rastka Nemanjića

Objavio je knjige “Srbi i demokratija” (Vidici & Dosije, 1992); “Sudbina Bošnjaka” (NIN, 1971; Tersit 1999); “Panorama pogleda, pojmova i mišljenja Adila Zulfikarpašića” (Tersit, 2001); “Vane Ivanović između Tita i Draže – Post um jednog Jugoslavena” (Čigoja štampa & Otkrovenje, 2010); “Povratak kralja” (Laguna, 2013); “Sulejman, Hurem i Srbi” (Laguna, 2013); “Stefan Nemanja” (Laguna, 2014); “Stefan Dečanski” (Laguna, 2014); “Despot Stefan Lazarević” (Laguna, 2015); “Duh pobune” (Laguna, 2015); “Kralj Milutin” (Laguna, 2016); “Dušan Silni” (Laguna, 2016); “Stefan Prvovenčani” (Laguna, 2017); “Karađorđe” (Laguna, 2018); “Odjek prošlosti” (Laguna, 2019).

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u petak, 24. januara, od 18h održaće se promocija knjige Luke Mičete “Zaveštanje Svetog Save”. Osim autora, o knjizi će govoriti prof. dr Siniša Mišić, istoričar; prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti; dr Aleksandar Uzelac, istoričar; i Dejan Papić, direktor “Lagune”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde