Dodelom nagrada zatvoren filmski festival Slobodna Zona

0
126

Poznati su laureati filmskog festivala. Proteklih dana manifestaciju je posetilo preko 20.000 posetilaca.

Dodelom nagrada za najbolje filmove i domaćom premijerom dokumentarnog filma Raoula Pecka “Ja nisam tvoj crnja”, u ponedeljak, 6. novembra uveče, svečano je zatvoren ovogodišnji filmski festival Slobodna Zona.

Dodelom nagrada zatvoren festiva Slobodna Zona
Dodela nagrada, Foto: Slobodna Zona

Na repertoaru 13. Slobodne Zone, selekcijom Branke Pavlović, Jelene Maksimović i Ivana Bakrača našlo se 48 dugometražnih i kratkometražnih angažovanih filmskih ostvarenja iz protekle godine. U takmičarskom programu je bio 41 film u trci za nagradu u četiri kategorije – Međunarodnoj; Regionalnoj; Human Rights; i srednjoškolskoj selekciji 14+.

Slobodna Zona na BIS u DKC-u i DOB-u

Tokom šest festivalskih dana, u tri grada (Beograd, Novi Sad, Niš) i šest bioskopskih sala, festival je posetilo preko 20.000 gledalaca. A, Beograd je ugostio 25 filmskih profesionalaca, autora filmova, i javnih ličnosti koji, svako u svojoj sferi delovanja, oslikavaju promišljeni socijalni angažman koji Slobodna Zona gaji punih trinaest godina.

Philip Gnadt Slobodna Zona
Reditelj Philip Gnadt bio je gost festivala, Foto: Slobodna Zona

Za svaki od takmičarskih programa, formiran je zaseban žiri, sastavljen od eminentnih filmskih profesionalaca.
Odlukom žirija (scenaristkinja Simone Nobile; producentkinja Jelena Angelovska; novinar i filmski kritičar Vladan Petković), nagrada za Najbolji angažovani film u Međunarodnoj selekciji dodeljena je poljskom dokumentarcu “Pričest” Ane Zamjecke. Žiri je naglasio da je ovo film koji privlači gledaoca u prvoj sceni.

Festival Slobodna Zona u znaku žena

Slobodna Zona na BIS– To je film koji ima sve: zastrašujućeg protagonistu, delikatnu ravnotežu između opservacije i emocionalnog odnosa prema njegovoj radnji, univerzalne teme kao što su odrastanje, stanje porodice i društva, i izuzetno prijatnog ko-protagonistu koji pripada ranjivoj društvenoj grupi. Film koji snažno angažuje i srce i um – naglašeno je u saopštenju žirija.

Specijalno priznanje u Međunarodnoj selekciji pripalo je španskom filmu “Ada za gradonačelnicu” u režiji Pau Fausa.
– Inspirišući film sa temom koja se danas univerzalno ponaša u Evropi, kada smo skoro prestali da verujemo da istinski interes za zajedničko dobro, jednakost i pravdu može prevladati nad moći korumpiranog političkog i finansijskog sistema. Fokusirajući se na čudesnu, harizmatičnu i prirodnu protagonistkinju, ovaj film nam daje nadu da su čuda ipak moguća – naveo je žiri.

Konkurs za sredjoškolce – buduće filmejkere

Slobodna Zona na BISRegionalna selekcija, uvrstila je ukupno 16 strukturalno i tematski različitih ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu. Žiri (docentkinja FDU i montažerka Aleksandra Milovanović; slovenački reditelj Matjaš Ivanišin; reditelj Marko Grba Singh) je nagradu za Najbolji angažovani film u Regionalnoj selekciji dodelio filmu “Buffet Željezara”. Režirao ga je Goran Dević, a film prikazuje posledice dugogodišnje tranzicije društva i suptilnim dokumentarističkim pristupom predstavlja mikrosvet koji nestaje.

Žiri je odlučio da dodatno specijalno priznanje u Regionalnoj selekciji dodeli grčkom filmu “Osmi kontinent”, u režiji Jorgosa Zoisa. Za njega su rekli da “migracionu temu prevodi u metafizičko čitanje krize našeg regiona”.
Nagrada za najbolji Human Rights u Regionalnoj selekciji dodeljena je hrvatskom dokumentarnom ostvarenju “Blink”, Jakova Labrovića. On prikazuje bolest u porodici i odnos dva brata u neposrednom i ogoljenom filmskom pristupu.

Mjuzikl „Jesenjin“ premijerno izveden u Novosadskom pozorištu

Slobodna Zona na BISSrednjoškolski žiri, poklapanjem svog subjektivnog doživljaja filma sa kolektivnim senzibilitetom i impulsom Zonine publike svih generacija, Nagradu 14+ dodelio je filmu Ane Zamjecke, “Pričest”. Žiri sastavljen od sedam mladih zaljubljenika u film, istakao je da pobednički film “otkriva pravu lepotu odbačenih, snagu slabih, potrebu za promenom – čak i kada je ona nemoguća”.

Slobodna Zona veliko interesovanje publike
Veliko interesovanje publike, Foto Slobodna Zona

Posle svečanog zatvaranja, publika je premijerno pogledala film Raula Peka “Ja nisam tvoj crnja”. Njega je za publiku Slobodne Zone izabrao gost selektor Teofil Pančić. “Ja nisam tvoj crnja” je putovanje u istoriju crnaca, koje povezuje prošlost Pokreta za ljudska prava sa sadašnjošću i pokretom BlackLivesMatter. Godine 1979. Džejms Boldvin napisao je pismo svom književnom agentu opisujući svoj sledeći projekat, “Remember This House”. Knjiga je trebalo da bude revolucionarni lični doživljaj života i uzastopnih ubistava troje njegovih bliskih prijatelja – Medgara Eversa, Malkolma X i Martina Lutera Kinga Juniora. Dublje sagledavajući povezanosti života i ubistava ovo troje lidera, Boldvin i Pek su stvorili delo koje dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja.

„Laibach“ objavio novi album „Also Sprach Zarathustra“, regionalna premijera u Sarajevu

Laibach Dan oslobođenja Slobodna zona
“Laibach” i film “Dan oslobođenja”, Foto: Slobodna zona

I ove godine najveći hitovi festivala za koje se tražila karta više biće tradicionalno prikazani u okviru programa “Slobodna Zona na BIS” u Dvorani kulturnog centra, a prvi put i u Domu omladine Beograda.

Trinaesti Filmski festival Slobodna Zona podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Rekonstrukcija Ženski fond; Francuski institut; Sekretarijat za kulturu Grada Beograda; Kanadska ambasada; i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde