Zatvoren 4. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

0
22

Program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) održao se pod sloganom “Ovde!”  od 3. do 6. decembra.

završen 4. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Festival je sinoć u Domu kulture Gračanica zatvorio film “Asteriks – Tajna čarobnog napitka”. Inače, najposećeniji film festivala bio je “Južni vetar”, ostvarenje reditelja, scenariste i producenta Miloša Avramovića. Film je imao specijalnu projekciju, jer su glumci na čelu sa Milošem Bikovićem poslali posebno za ovu priliku video poruke u kojima su pozdravili publiku iz Gračanice. Poruke su emitovane neposredno pre same projekcije.

4. KMMFF: Glumac Milan Marić otvara festival u Gračanici

Milica Mandić, glumica Prištinskog narodnog pozorišta je izjavila na zatvaranju filmske manifestacije: 

– Festival  je održan pod sloganom “Ovde”, i ta reč OVDE znači da su se na jednom mestu, u Gračanici, našli najbolji filmovi i publika. Jedan zatvoreni svet dobio je mogućnost da podeli vrednosti sa savremenom filmskom produkcijom. Ove godine preskočili smo i granice i ograničenja, savladali smo atmosferu u kojoj se otežano prelaze linije razdvajanja. Zbog svega toga uspeh ovog festivala zasnovan je na činjenici da je jedan gledalac u ovoj sali postao slobodan i oslobođen. Oslobođen je zahvaljujući najboljim filmovima, čudesnim slikama i vrednostima koje su postale deo njegove ličnosti. Zato se mi danas sa dubokim naklonom obraćamo svakom slobodnom pojedincu i umetnosti koja ga je promenila.

Trejler za “Balkansku među”, film u bioskopima od 21. februara

4. KMMFF se održao u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za četiri dana festivala prikazano je 14 filmova. Publika je imala priliku da vidi srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropske filmove koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

Dragana Mirković proglašena počasnim građaninom mesta na Kosovu i Metohiji

U okviru domaćeg programa prikazani su filmovi “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg, a fantastični glavni glumac Milan Marić bio je gost Festivala; “Zlogonje” Raška Miljkovića; kao i ostvarenje Predraga Gage Antonijevića “Zaspanka za vojnike”; već pomenuti “Južni vetar”; te tridestominutni dokumentarno-igrani film “Tihi kutak Hristov” Radislava Jevrića.

Najmlađi su uživali u komediji “Aladin 2”; dokumentarcu “Fantastičan dan na planeti Zemlji”; divnoj priči “Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji”; i filmu “Asteriks – Tajna čarobnog napitka”.

“Asteriks: Tajna čarobnog napitka” od 6. decembra u bioskopima Srbije

Prikazana su i ostvarenja koja su ove godine privukla puno pažnje na renomiranim evropskim festivalima: “Suton” Lasla Nemeša, reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma “Saulov sin”; francusko-špansko-italijanska koprodukcija “Svi znaju” (film je otvorio ove godine Kanski filmski festival); “Srećan kao Lazaro”, ostvarenje koje je osvojilo ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario; film “Život među zvezdama”; kao i japanska drama “Kradljivci” režisera Hirokazua Kore-Ede, dobitnice Zlatne palme 71. Kanskog festivala.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova

KMMFF ima za glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Festival je zamišljen kao Međunarodni filmski festival sa akcentom na promociji evropske ali i srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu, je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti. Prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti. Ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.  

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde