Zatvaranje izložbe “Inspirisani Italijom” uz stručno vođenje i slobodan ulaz

0
77

Tokom 2019. obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije. Takođe, i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje. Povodom obeležavanja ova dva značajna jubileja, Galerija Matice srpske je u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu realizovala izložbu “Inspirisani Italijom”.

Zatvaranje izložbe "Inspirisani Italijom" uz stručno vođenje i slobodan ulaz

Beogrđanima se pruža jedinstvena prilika da pogledaju ovu izložbu u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56). Naime, u četvrtak, 28. novembra (17h) biće priređeno stručno vođenje kroz izložbu “Inspirisani Italijom”. To će biti i zvanično zatvaranje izložbe koja je trajala od 30. oktobra. Vođenje kroz izložbu prirediće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, pomoćnica upravnice Galerije Matice srpske, i autor i kustos izložbe Stanislava Jovanović. Ulaz je slobodan.

Izložba “Inspirisani Italijom” u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu
Zatvaranje izložbe "Inspirisani Italijom" uz stručno vođenje i slobodan ulaz

Izložba “Inspirisani Italijom” posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama. Odnosno, srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Umetnička dela na izložbi su odabrana iz kolekcije Galerije Matice srpske. Ona su vizuelno reprezentovana italijanska “iskustva” srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII, XVIII i XIX veku.

Zatvaranje izložbe "Inspirisani Italijom" uz stručno vođenje i slobodan ulaz

Zahvaljujući delima Aksentija Marodića; Jeftimija Popovića; Jovana Popovića; Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci su se na posredan način upoznali sa italijanskom umetnošću. Takođe, mogli su i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika. I to, bez obzira da li su se školovali; studijski boravili u Italiji; ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Jugoslovenska kinoteka: Instalacija “Koraci” povodom Festivala italijanskog filma
Zatvaranje izložbe "Inspirisani Italijom" uz stručno vođenje i slobodan ulaz

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi odslikavaju jednu epohu; generacije umetnika; i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću, ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije; renesanse; i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde