Pomerena premijera u Beogradu: “Zaspanka za vojnike” na centralnoj proslavi obeležavanja završetka Velikog rata

0
476

Filmski centar Srbije i produkcijska kuća “Film danas” obavestili su o promeni datuma premijernog prikazivanja filma “Zaspanka za vojnike”.

Pomerena premijera u Beogradu: "Zaspanka za vojnike"
Foto: Zaspanka za vojnike

Iako je premijera u Beogradu filma reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen po motivima “Srpske trilogije” Stevana Jakovljevića, prvobitno najavljenaza 2. oktobar u Sava centru, došlo je do pomeranja od mesec dana. Novi datum premijere je 1. novembar. Jer, “Zaspanka za vojnike” će biti premijerno prikazana u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede. A, posle toga, uslediće redovno bioskopsko prikazivanje filma u Srbiji.

Svečana premijera filma „Zaspanka za vojnike“ 2. oktobra u Sava centru, pretpremijera 21. septembra u Banjaluci

“Zaspanka za vojnike” imala je pretpremijeru 21. septembra u Banjaluci, i u Republici Srpskoj se film već prikazuje u bioskopima.

sa snimanja filma Zaspanka za vojnike
Sa snimanja filma “Zaspanka za vojnike”, Foto: Promo

To je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su, kao i stotine hiljada drugih, učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Neki od njih bili su mladići kojima je to bio prvi rat kao glavnom junaku filma Stevanu, tek svršenom studentu biologije. Njega otac prati u rat ne znajući da li će ga ikad više videti. Drugi su već prekaljeni ratnici, a opet samo seljaci koji će u trenucima predaha misliti na svoje porodice i rodne njive. Okupljeni sa svih strana Srbije i beskrajno različiti, kroz sve teške dane i bitke postaju jedno u odbrani otadžbine.

LAZAR RISTOVSKI: Film „Kralj Petar Prvi“ smo napravili u slavu Srbije
Jedna od poslednjih uloga Nebojše Glogovca, Foto: Zaspanka za vojnike

– Ovo je priča o njihovom herojstvu i prijateljstvu, priča o slozi i zajedništvu bez koga niko od njih ne bi preživeo. A preživeo je samo jedan i ovaj film je njegovo sećanje na ratne drugove. Ujedno i sećanje na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, nad čijim grobovima cveta mali plavi cvet zaspanka da ih čuva, kad sudbina i istorija već nisu… – napisano je u saopštenju distributera filma kuće Art Vista.

ALEKSANDRA KOVAČ: Primenjena muzika je danas poslednji bastion kreativnosti

Scenario ove ratne drame potpisuju Nataša Drakulić i Predrag Gaga Antonijević. Uloge tumače: Ljubomir Bandović; Marko Vasiljević; Vuk Jovanović; Marko Pavlovski; Nenad Okanović; Marko Gvero; Aleksandar Đurica; Ivan Đorđević; Nikola Ilić; Milica Mihajlović; Tihomir Arsić; Tara Jevrosimović; Nataša Ninković; Radoš Bajić; Vuk Kostić; Nebojša Glogovac…

Pomerena premijera u Beogradu: "Zaspanka za vojnike"U trenutku kada je počeo Prvi svetski rat Kraljevina Srbije bila je suverena država koja se prostirala od Dunava do Vardara. Vlada Austro-ugarske je u 11h 28. jula 1914. uputila vladi Srbije telegram sa sadržajem: “Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko-kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom.” Počeo je Prvi svetski rat. Srbija je napadnuta.

NENAD OKANOVIĆ: Milunka Savić mi je prababa po mamine linije

Pomerena premijera u Beogradu: "Zaspanka za vojnike"Pre 100 godina slavna srpska vojska ostvarila je jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji! Tada je 60.000 srpskih vojnika probijajući Solunski front zapravo odlučilo ishod Prvog svetskog rata. U Prvom svetskom ratu Srbija je za slobodu dala 1.300.000 života, što je činilo trećinu ukupnog stanovništva. U sukobima je stradalo 60% muškog stanovništva.

Pomerena premijera u Beogradu: "Zaspanka za vojnike"Zaspanka
Samonikli mali plavi cvet koji je rastao na grobovima srpskih vojnika. Verovalo se da ga ne treba brati, kako se ne bi remetio mir pokojnih duša.

Albanska golgota, povlačenje srpske vojske i naroda, trajalo je oko 30 dana u dužini od oko 300 kilometara. Put je vodio od Peći, preko Rožaja do Andrijevice i onda dalje kroz Albaniju, do luka Valona i Drač. Najveći broj Srba umro je od iscrpljenosti i gladi u nepristupačnim planinama Albanije i Crne Gore. Tačan broj stradalih vojnika i civila nikada se neće saznati. Procena je da je u povlačenju poginulo oko 245.000 srpskih vojnika.

Završeno snimanje filma „Zaspanka za vojnike“

Pomerena premijera u Beogradu: "Zaspanka za vojnike"Vuk Jovanović tumači lik poručnika Aleksandra. On je siroče, školovani vojnik, koji se celog života spremao za rat. Sukob ga je zbližio sa narednikom Jakovljevićem, sa kojim postaje veliki prijatelj. U ulozi narednika Stevana Jakovljevića, čija je “Srpska trilogija” i bila inspiracija za film, gledaoci je imati priliku da vide mladog glumca Marka Vasiljevića. Kroz njegovu priču saznaćemo veliku istinu o prijateljstvu i hrabrosti, ali i herojstvu po kome je srpska vojska postala poznata u Prvom svetskom ratu. Ljubomir Bandović tumači majora, komandanta Pete artiljerijske baterije. Sa svojim vojnicima nalazi se u prvim linijama sukoba između Austro-ugarske i Srbije.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde