Narodno pozorište: Za kraj 150. sezone Gala koncert 30. juna

0
130

Ovogodišnja sezona Narodnog pozorišta u Beogradu biće zatvorena 30. juna.

Narodno pozorište: Za kraj 150. sezone Gala koncert 30. juna

Poslednje nedelje u junu će povodom završetka 150. sezone na Velikoj sceni biti održan tradicionalni operski Gala koncert. Na programu će biti arije, dueti i horovi iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru nacionalnog teatra.

Opera na vodi 2019: Muzički spektakl 14. septembra na Sava Promenadi

Za dirigentskim pultom smenjivaće se Dejan Savić; Đorđe Stanković; Zorica Mitev Vojnović; i Đorđe Pavlović. Uz Orkestar i Hor Opere, učestvovaće prvaci i solisti Opere: Jadranka Jovanović; Sanja Kerkez; Janko Sinadinović; Nataša Jović Trivić; Snežana Savičić Sekulić; Dušan Plazinić; Vladimir Andrić; Aleksandar Dojković; Nevena Bridžen; Željka Zdjelar; Aleksandra Stamenković; i Dragutin Matić.

Režija je poverena Ivani Dragutinović Maričić, a realizacija scenografije Mirašu Vuksanoviću i Jasni Saramandić. A kako je bilo na Novogodišnjem Gala koncertu u Narodnom pozorištu u Beogradu pogledajte OVDE.

Svečanom akademijom Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 150 godina postojanja
Narodno pozorište: Za kraj 150. sezone Gala koncert 30. juna
Za kraj 150. sezone operski Gala koncert

Inače, u jubilarnoj 150. sezoni ansambli Narodnog pozorišta su na matičnoj sceni i gostovanjima odigrali 404 predstave pred oko 115.000 gledalaca, a sa ostalim programima broj posetilaca iznosi oko 139.000. Tokom leta, Narodno pozorište ide na gostovanja na Dubrovačke letnje igre; Ohridsko leto; i u Tivat; na jesen u Rusiju; Zagreb; Vršac; Užice; zatim učestvuje na otvaranju Trga Republike u Beogradu (7. septembra); novog Narodnog pozorišta u Vranju (21. oktobra)…

Ivana Vujić, v. d. upravnika, istakla je na konefereniciji za novinare povodom kraja sezone da je spremna da sa kolegama nastavi da razvija nacionalni teatar kao dinamičnu instituciju koja prihvata rizike.
– Biti spreman, to je sve, kaže Hamlet, a kaže i Lir, iz različitih pozicija! Provela sam nezaboravnih, uspešnih sedam meseci u ansamblu koji čini više od 600 ljudi, a u kom vladaju entuzijazam i ljubav. Narodno pozorište svojim programima usporava, a ne ubrzava vreme, jer vas tera da razmišljate a tada morate i da usporite. Na istim principima funkcionišu i balet, i muzika, i glas, umetnost uopšte… – navela je upravnica.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića
Narodno pozorište: Za kraj 150. sezone Gala koncert 30. juna
Ivana Vujić
Ivana Vujić

Vujićeva je skrenula pažnju na veliko interesovanje koje su izazvale drama “Nečista krv”, po motivima romana Bore Stankovića u režiji Milana Neškovića; opera “Koštana” Petra Konjovića pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića; kao i balet “Labudovo jezero” u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova. “Nečista krv” je, prema njenim rečima, na scenu vratila neke od glumaca koji godinama nisu igrali, dok je “Koštana” pokazala značaj saradnje mladih pevača sa doajenima. Upravnica je najavila da će 21. oktobra s “Koštanom” biti otvoreno Narodno pozorište u Vranju (koje je izgorelo do temelja), dan ranije će na istom mestu nacionalni teatar izvesti Mocartovu operu za decu “Bastijen i Bastijena”.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

Ona je istakla da je njena želja da Narodno pozorište s kamernim operama putuje po Srbiji i da se u sledećoj sezoni uradi nešto što je odavno praksa pariskog pozorišta Pitera Bruka, koji je radio “Karmen” sa orkestrom od sedam-osam ljudi i četiri-pet pevača.
– Mislim da je jako bitno da i najmanji grad u Srbiji čuje operu! – naglasila je Vujićeva.

Najavila je da će na jesen u Centru “Sava” u ulozi Princa u “Labudovom jezeru” nastupiti slavni Sergej Polunjin. Njegova tri gostovanja u martu u Narodnom pozorištua privukla su ogromnu pažnju, pa su ulaznice za prvo veče planule za dva sata. Ivana Vujić je rekla i da su u pregovorima da dovedu Izabel Iper sa predstavom Boba Vilsona “Mary said what she has said”.

Premijerno izvedeno “Labudovo jezero” u koreografiji i režiji Kostjukova

– Kao centralna ustanova kulture, Narodno pozorište treba da neguje domaća dela i svetsku nematerijlanu kulturnu baštinu. Ali, mora i da ide napred i rizikuje, da donosi nove programe koji će privući publiku koja do sada nije bila publika Narodnog pozorišta! – kazala je Ivana Vujić.

Za sledeću sezonu najavila je premijeru Šekspirovog “Sna letnje noći” u režiji Kokana Mladenovića (8. oktobar). Predstava će biti sa kompletno ženskom podelom u kojoj je 16. glumica. U toku su i probe opere “Na uranku” Stanislava Biničkog, u režiji Ane Grigorović, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića (premijera 20. oktobra). Nakon toga radiće se novi komad Milene Marković specijalno pisan za Narodno pozorište i Pučinijiva opera “Manon Lesko” u koprodukciji sa Madlenianumom.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde