Za dobra stara vremena: Priča o 50 godina grupe “Novi fosili”

0
173

Marinko Colnago, Sanja Doležal i Vladimir Kočiš Zec, donose jedinstveni muzički doživljaj u Sava centar, 15. novembra.

Malo je muzičkih imena koja su se oduprla vremenu i promenama trendova i koja su ostala omiljena kod svih generacija. Upravo takvo retko ime su “Novi fosili”, koji će u 2019. proslaviti čak 50 godina postojanja! To će posvedočiti i jedini član benda koji je tu od samog početka, pa do danas – Marinko Colnago. On se još živo seća te 1969. godine kada je sa Slobodanom Momčilovićem osnovao grupu. Menjali su se članovi sastava, neki su nažalost prerano napustili ovaj svet, poput pevačice Đurđice Barlović, osnivača benda Slobodana Momčilovića, kao i poslednjeg bubnjara Nenada Šarića. Ali, “Novi fosili” su bili jači od svih prepreka i sada već pola veka šire “dobre vibracije”.

“Let 3” obradio hit “Novih fosila” – na šatrovačkom jeziku

Bend je tokom godina osvojio sve moguće nagrade u bivšoj Jugoslaviji. Vrlo zapaženi bili su i na inostranim festivalima. Njihove ploče, kasete i CD-i godinama su bili najprodavaniji, a njihove pesme postale su hitovi za sva vremena – “Da te ne volim”; “Reci mi tiho”; “E, moj Saša”; “Šuti moj dječače plavi”; “Košulja plava”; “Milena”; “Tonka”…

Uz Rajka Dujmića, autora nekih od najvećih hitova grupe, zasigurno je najprepoznatljivije lice benda pevačica Sanja Doležal, koja s “Fosilima” nastupa od 1983. U grupu je došla sa 20 godina, ali je vrlo brzo postala jedna od najvećih zvezda bivše države, a sa “Fosilima” je proputovala Evropu, SSSR, Kanadu i SAD.

Oda gitari: “To te ja pitam” zajednička pesma Zeca, Belana, Novkovića, Denisa i Sandra
Marinko Colnago, Sanja Doležal i Vladimir Kočiš Zec, Foto: Promo

Godine 1987. “Novi fosili” su predstavljali Jugoslaviju na “Pesmi Evrovizije” u Briselu, sa pesmom “Ja sam za ples”. Osvojili su četvrto mesto. Singl sa ovom numerom objavljen je u devet evropskih zemalja.

Danas, 50 godina nakon osnivanja benda, njihova je dužnost da genarcijama koje dolaze prenesu svoju ostavštinu. Tako Marinko Colnago, Sanja Doležal i “dobri duh benda” Vladimir Kočiš Zec započinju “Priču o 50 godina Novih fosila”. Kroz nju će se prisetiti svih važnih događaja i osoba u proteklih pola veka.

Kako je nastala pesma “Cesarica”

“Priča o 50 godina Novih fosila – Za dobra stara vremena” biće veliko slavlje muzike, tradicije i ljubavi, za sve generacije. Zlatnu godišnjicu “Novi fosili” obeležiće velikom regionalnom turnejom. Započeće je u Ljubljani 11. septembra. Potom sledi druženje sa obožavaocima u Zagrebu, gde su već rasprodali dva koncerta (1. i 3. oktobar u Dvorani “Vatroslav Lisinski”). Nastaviće je u Beogradu 15. novembra u Sava centru…

Koncert Gorana Karana 6. novembra u Kombank dvorani

– Set-lista još se dorađuje i vjerujem da će tako biti do zadnjeg časa. Nije lako staviti na kup 50 godina postojanja jedne grupe. S obzirom na jubilej, odlučili smo kronološki prikazati na filmu sve što se zbivalo od početaka do danas – najavila je Sanja Doležal. – Kontaktirali smo i članove koji su bili na početku grupe, nadamo se da će nam se neki od njih pridružiti i otpjevati pjesme iz tog razdoblja. Na primjer, mnogi ne znaju da su “Novi fosili”, kad su ih Slobodan Momčilović Moka i Marinko Colnago osnovali 1969, bili samo muški bend. Iz tog razdoblja mnogi znaju pjesmu “Kad naš brod plovi”, a ne znaju da su je snimili i izveli baš “Novi fosili”. Šest godina kasnije, bendu su se pridružili Đurđica Barlović, Vladimir Kočiš Zec i Rajko Dujmić. Pjesme iz tog razdoblja izvodimo obavezno. Ovaj put ćemo izvesti i neke iz razdoblja kad su u bendu pjevale Nataša Mirković i Jelena Fošner. Dakle, mnogo je ljudi stvaralo ovaj bend, svatko je ostavio dio sebe i dao svoj pečat grupi. Mislim da je dobro da ispričamo priču o grupi koja je ostavila trag u pop-glazbi na ovim prostorima – zaključila je Sanja.

Ulaznice za beogradski koncert “Za dobra stara vremena” mogu se kupiti po ceni od 1.900, 2.500 i 2.800 dinara na blagajni Sava centra i preko Tickets.rs.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde