Darko Lungulov snima film “YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu”

0
301

Snima se dokumentarac o legendarnoj jugoslovenskoj grupi.

YU grupaSredinom naredne godine pred gledaoce bi trebalo da stigne dugometražni dokumentarni film “YU Grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu” iskusnog scenariste i reditelja Darka Lungulova, koji je ujedno i producent ovog ostvarenja.

Dokumentarac „Zarobljeno vreme“ na festivalu „preko bare“
YU grupa
YU grupa 1970.

Braća Jelić, Žika (75) i Dragi (70), posle 56 godina profesionalnog bavljenja rokenrolom još putuju kombijem na svirke. I dok zajedno sa bratancem Petrom Jelićem (44) sviraju, ponekad na stadionima i gradskim trgovima, a ponekad u malim klubovima, svode račune svog života i karijere. Priča o “YU grupi” i porodici Jelić, neizbežno isprepletana sa pričom o Jugoslaviji, usponu i padu zemlje po kojoj je bend dobio ime, istovremeno je i priča o jednoj epohi i eksploziji jedne globalne umetničke forme na ovim prostorima.

“YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu” nastaje u produkciji kuće Papa Films, a uz podršku Filmskog centra Srbije. U filmu će se, naravno, čuti muzika legendarnog muzičkog sastava. Film je u fazi produkcije, trajaće 90 minuta a očekuje se da premijerno bude prikazan sredinom 2019. godine.

65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Darko Lungulov
Darko Lungulov, Foto: FCS

Darko Lungulov je završio filmske studije na City College of New York. Njegov debitantski igrani film “Tamo i ovde” je imao premijeru na Tribeka festivalu 2009. gde je osvojio Nagradu “Best New York Narrative” (Nagradu za najbolju njujoršku priču). Potom je osvojio još 20 festivalskih nagrada. Bio je u bioskopskoj distribuciji SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj i Grčkoj. A, prava za prikazivanje prodata su u 21 zemlji. FIPRESCI Srbija je proglasio Darka Lungulova za najboljeg režisera 2009.

Snima se dokumentarac o Draganu Stojkoviću Piksiju

Nakon toga, “Spomenik Majklu Džeksonu”, drugi igrani film ovog reditelja, svetsku premijeru je imao u Karlovim Varima 2014. Između ostalih, osvojio je “Eastern European Film Award” na Santa Barbara Festivalu; Grand Prix na Nashvile Festivalu; Grand Prix – “Zlatna Mimoza” za najbolji film u Herceg Novom. HBO Eastern Europe ga je otkupio za prikazivanje. Lungulov je jedan od scenarista i konsultant režije na filmu Mirjane Karanović “Dobra žena” koji je svetsku premijeru imao na Sundance 2016.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde