XXVII Međunarodni festival etnološkog filma od 9. do 13. oktobra

0
111

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.


XXVII Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovom prilikom će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropolološkog filma. Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada Grand Prix “Dragoslav Atonijević”; zatim za najbolji domaći film; najbolji inostrani film; najbolji studentski film (Non-professional film); najbolji ID3min film; najbolju kameru; najbolju montažutu; najbolju kontekstualnu primenu zvuka; a tu je i nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Etnografski muzej : Izložba „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji”

– Prema saopštenju Selekcione komisije, u izvesnom broju filmova primetno je nastojanje da autori sami sebe posmatraju dok posmatraju one “druge” (tj. druge kulture, narode i zajednice). Zatim su tu ponovo, kao tema, i neprestane i intenzivne migracije širom planete. One nam donose obilje novog filmskog materijala o višestrukim ljudskim identitetima, neminovno zahvaćenim istim “velikim talasom”. Odlukom Selekcione komisije, ove godine imamo nešto više filmova u konkurenciji za nagrade u odnosu na prethodna izdanja. Među njima postoji i izvestan broj filmova iz domaće produkcije, što svakako ohrabruje – navode organizatori.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

Specijalni programi donosi pregršt dešavanja.
– Poklonićemo publici ekskluzivan program novije produkcije etnografskih dokumentaraca iz Indije, koja je ove godine zemlja u fokusu. Predstavićemo na Festivalu i dva etnografska muzeja – jedan iz Pekinga, a drugi iz Zagreba. Kineski muzej je nedavno pokrenuo festivalsku manifestaciju srodnu našoj i gledaćemo nekoliko filmova iz njihove produkcije. S druge strane, filmom “Pet” predstavlja se muzej iz Hrvatske. Ovo filmsko ostvarenje ujedno je i prateći program gostujuće izložbe iz Zagreba u Etnografskom muzeju u Beogradu – najavili su organizatori Festivala.

25. FEF Palić: Filmu „Devojka“ osim nagrade stručnog žirija i „Gorki list“ publike
Etnoforenzičari dozvola za pušenje
“Etnoforenzičari: dozvola za pušenje”

U pratećem programu je i “Etnoforenzičari: dozvola za pušenje”. To je igrano-dokumentarna serija od pet epizoda koje traju po 30 minuta Hrvatske radio-televizije. Predstavlja parodija na kriminalističke serije, ali tematski obrađuje oblast popularne i tradicionalne kulture Hrvatske. Radi se, dakle, o temama kojima se zapravo bave etnologija i kulturna, odnosno socijalna antropologija. Glavni junaci, odnosno stalni likovi, jesu dvojica “agenata”, Bedi (Aleksej Pavlovski) i Lošo (Ivo Kuzmanić). Oni uvek rade u paru i zapravo su antijunaci. Kod njih se sve odvija stihijski, a da sami toga nisu svesni. Čak i kada jesu, trude se da sve prikažu kao sopstvenu sposobnost i profesionalno umeće, tako da su uvek zadovoljni rešenjem istrage, čak i kad rešenja nema. Za razliku od “agenata”, kazivači i stručnjaci koji se pojavljuju u pojedinim epizodama stvarne su osobe koje imaju stvarnu funkciju, odnosno posao.

Vrmdža fest 2018: Gran Pri „Latin grad“ Miljanu Gogiću za film „Čuvari“

U saradnji sa Balkanskim dokumentacionim centrom i Regionalnim centrom za nematerijalno kulturno nasleđe (oba iz Sofije, Bugarska) na Festivalu će biti priređen forum (pitching forum) “Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu” (Filming ICH). Tu će biti predstavljeni novi dokumentarni filmski projekti u poodmakloj fazi produkcije inspirisani nematerijalnim nasleđem.

Međunarodni festival etnološkog filma je započeo svoj život 1992. uglavnom sa ostvarenjima iz nacionalne TV produkcije gde su prikazivani folklor i običaji balkanskih i slovenskih naroda. Vremenom je obuhvio zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija Festivala je da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u etnografskim dokumentarnim filmovima; da edukuje publiku o bogatstvu i raznovrsnosti lokalnih kulturnih tradicija; kao i da bude glas savesti kod problema savremenih društava uzrokovanih nipodaštavanjem vrednosti kulturnog nasleđa.

Objavljen program 9. Bosifesta: Jedinstveni filmovi koji slave život

Etnografski muzej u Beogradu organizuje ovaj Festival svake godine. Od 2012. godine pri Muzeju deluje i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koji će nadalje razvijati programe ove manifestacije. Rezultat prethodnih festivalskih izdanja je bogata video-arhiva koja broji 1250 etnografskih filmova iz 80 zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde