XX IJFK: Big bend RTS otvara, a Jazzrausch big band zatvara festival

0
126

Za veliki jubilej priprema se posebno izdanje festivala.

XX IJFK: Big bend RTS otvara, a Jazzrausch big band zatvara festival

Internacionalni džez festival u Kragujevcu (IJFK) ove godine proslavlja 20. rođendan i održaće se od 24. do 26. oktobar na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra.
– Ova dve decenije duga tradicija veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, sa svojim partnerima pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije brojna velika svetska muzička imena – navodi se u saopštenju jubilarnog festivala.

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi dva velika orkestra. Big bend RTS otvara festival, dok “Jazzrausch”(DžezRauš) big bend iz Minhena ga zatvara. Nemački bend je klubska i koncertna atrakcija, koja prvi put dolazi u Srbiju. Svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom, i prvi je big bend na svetu rezident jednog tehno-kluba. I to ne bilo kog, već kluba “The Harry Klein”, jednog od najpoznatijih u Evropi.

35. BDŽF: Američka džez diva Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani

“Jazzrausch Bigband” (JRBB) je osnovan je 2014. godine. Bilo je to nešto potpuno jedinstveno i drugačije, što je odmah osvojilo mladu minhensku publiku, a vrlo brzo se proširilo i na ceo svet. Vrlo brzo bine postaju sve veće, a bend rasprodaje rok mesta poput minhenske Muffahalle, ali i hramove klasične muzike kakva je Minhenska filharmonija. Nastupa i na velikim festivalima širom Nemačke. Turneje ih uskoro odvode u Linkoln centar u Njujorku; festivale u Šangaju; Pekingu; Najrobiju; Rusiji… Danas je ovo bend koji svira preko 120 koncerata godišnje širom sveta pred brojnom i raznovrsnom publikom. Njihov upečatljiv scenski nastup i pojavnost, ali i izuzetno sviračko umeće u kombinaciji sa “elektronikom” osvojili su i same kritičare, koji smatraju da nije nikakvo preterivanje nazvati “JRBB” fenomenom.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Ovaj bend svojom muzikom pokazuje dobrim delom ono što je žanrovski džez danas više nego ikad ranije – kategorija za sve što se ne uklapa u kategorije. I bend i publika uživaju u rušenju muzičkih granica svih vrsta. Njihova muzika, na određeni način, ispunjava različite ukuse: za publiku željnu plesa tu je sveža, originalna muzika sa ličnim pečatom. Za klasične zaljubljenike u džez tu je mnogo groove-a, jakog zvuka i dobre zabave. Pokretačke snage projekta “JRBB” su Roman Sladek, trombonista i muzički menadžer benda, te Leonhard Kuhn, gitarista, kompozitor i aranžer muzike koju bend izvodi.

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće i neka od trenutno najaktuelnijih imena evropskog džeza, koja podjednako hvale i kritika i publika. Austrijski trio “The Golden Fang” je specijalno formiran za ovu priliku. Čine ga muzičari “Shake Stew” benda, poznatog po hipnotičkoj mešavini afrobita i džeza.
Turski duo Kaan i Džan čine Kaan Jildz (kontrabas) i Džan Čankaja (klavir). Oni će predstaviti svoj projekat “Bezvremeni” (Timeless), jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi. Za njega je kritika rekla da sjaji poput Aladinove čarobne lampe.

Iz Italije dolazi bend “Yallow Squeeds”. Na čelu je uvek drugačiji Frančesko Diodati, a sastavljen je od vrlo traženih, izuzetnih solista i improvizatora bez premca, ali koji ipak “koncept benda” u svom nastupu stavljaju ispred svega. Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim “Maks Kočetov kvartetom”. Domaći bend “Thrillseeking Polymers” pokazaće zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Nišville Jazz festival najbolji festivalski brend u Srbiji 2018. godine

Za 20 godina na Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu (IJFK) održano je preko 120 koncerata i nastupilo više od 400 izvođača iz 40 zemalja celog sveta. Među njima su i svetski priznata imena kao što su Chris Jarrett; Vinny Golia; Joachim Schoenecker; David Helbock; Ilhan Ersahin; Cristina Zavalloni; Remi Panossian; Lukacs Miklosch; mnogi drugi. Neki su, poput Anite Vardel i Tima Garlanda, baš tu, na IJFK prvi i jedini put nastupali u Srbiji. Upravo zbog ovoga Festival je sve ove godine privlačio veliki broj publike iz cele Srbije. Kad je o publici reč, treba napomenuti da je u ovih 20 godina Festival edukovao i negovao čitave generacije novih poklonika džeza, istovremeno pružajući priliku brojnim, sada već etabliranim, domaćim džez muzičarima da prvi put izađu pred publiku baš pod njegovim okriljem.

PROGRAM:

Četvrtak 24.10.
Big Bend RTS, Srbija
The Golden Fang trio, Austrija

Petak 25.10.
Kagan Yildiz & Can Cankaya -TIMELESS PROJECT, Turska
Yallow Squeeds, Italija
Max Kochetov Quartet, Srbija

Subota 26.10.
Jazzrausch Big Band Munich, Nemačka
Thrillseeking Polymers, Srbija

Svi koncerti glavnog programa održaće se na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, sa početkom u 20h. Karte su u pretprodaji po ceni od 800 dinara za dan i 2.000 za sva tri dana Festivala. Više informacija OVDE.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde