World music grupa “Baklava” objavila “šareni” album “4” od 13 boja

0
126

Minulog leta pesmom “Ruzmarin” najavili su skoro izlazak albuma.

World music grupa "Baklava" objavila "šareni" album "4" od 13 boja
“Balkava”, Foto: Promo

Makedonska world music grupa “Baklava” objavila je u Novoj godini novi album. U svom dugogodišnjem radu članovi sastava uspevaju da spoje tradiciju kroz svoj world music zvuk.
– Nazvali smo album 4 ili IV ili četvrti ili četvorka… Nama znači, jer smo počeli sa brojem četiri – baklava na makedonskom je sinonim za oblik romba, dijamanta, tetraktisa – kažu članovi benda “Baklava”.

“Ruzmarin” – pesma Darka Rundeka i world music benda “Baklava”
World music grupa "Baklava" objavila "šareni" album "4" od 13 boja

Izdanje je objavljeno 8. januara na Spotify; iTunes; iHeart; YouTube; Deezer; Apple Music… Za nekoliko meseci očekuje se i LP.
– Novi materijal, nekih 13 pesama (skoro 60 minuta), ukupno je drugačiji. Ne samo stilom i zvukom u našoj petnaestogodišnjoj karijeri, već i po kvalitetu i savremenom ukusu nove publike – objašnjavaju iz “Baklave”.

– Album je konceptualan, i napravljen od boja. Svaka pesma je jedna boja, pretstavljena preko teksta i naslova. A ipak, ceo album je tako šaren, da imamo mešavinu world music, jazz, swing, reggae, klezmer, rock, etno, elektro akustika, dub zvuka… kao i goste, poput Darka Rundeka i ska benda “Superhiks” – dodaju članovi “Baklave”.

“BGKO” u novoj obradi pesme Esme Redžepove “Kalejaca jaca”

Kako su objasnili, imaju 13 boja na albumu, pa numera “Ruzmarin” pretstavlja zelenu; “Flamingo” ružičastu; “Rubin” crvenu; “Srebrena” srebrenu… Osim koncepta boja, imaju još iznenađenja na novom izdanju. Tako u pesmi “Siva” nema električnih gitara, nego električnih tambura. Zatim, mešaju reggae sa turskim kanonom u “Turquoise”, hor je na latinskom u numeri “Senka”, scratch na swingu u “Čokoladi”… Kako kažu: “Jednostavno – world music!”.

Sve pesme na albumu “4” su autorske, većinom je muziku komponovala Elena Hristova, glavni vokal benda, na tekstova koje je napisao perkusionista Dejan Sibinovski Sibo. “Baklava” je na ovom izdanju s ljubavlju godinama radila. Osim njih dvoje članovi “Baklave” su Dragan Stojkovski; Igor Stevkovski; Jordan Kostov; Aleksandar Nikolovski; Dejan Teodosievski; Petar Hristov.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde