“Wongar” Andrijane Stojković na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu

0
180

“Wongar” će u Amsteradmu biti prikazan u okviru Takmičarske selekcije za srednjemetražne dokumentarne filmove.

WONGAR Dokumentarni film Andrijane Stojković “Wongar” imaće međunarodnu premijeru na najznačajnijem i najvećem festivalu dokumentarnog filma na svetu – International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA 2018. Ovaj festival će se 31. put održati u Amsterdamu, i to od 14. do 25. novembra.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada
WONGAR
Iz filma “Wongar”, Foto: Promo

“Wongar” (60 min) je dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla koji živi povučen život u predgrađu Melburna. Brine se o svojih šest pasa rase dingo, za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, a u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Wongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Pisac veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Dokumentarac o kojem se priča: „Isti“ Dejana Petrovića, film o ljudima „iza rešetaka“

Domaću premijeru “Wongar” je imao 1. aprila ove godine na 65. Martovskom festivalu u Beogradu. Tada je osvojio Grand Prix za Najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.

B. Wongar je rođen u Trešnjevici 1932. godine kao Sreten Božić. U Austaliju stiže 1960. posle kraćeg boravka u Parizu. Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu australijskih Aboridžina u drugoj polovini XX veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života. B. Wongar je prvi zabeležio i objavio Aboridžinske mitove; prvi pisao o dramatičnom nerazumevanju osvajača Australijskog kontinenta, Engleske imperije, i starosedeoca Australije; bio usamljeni glas iz pustinje koji je svetu govorio o nukleranim probama koje su tajno vršene u sred Australijskog kontinenta i koje su ugrožavale opstanak Aboridžina.

Svečano zatvoren 11. Beldocs
Andrijana Stojković
Andrijana Stojković je na 65. Martovskom festivalu za film “Wongar” nagrađena Grand Prixom

Živeo je sa aboridžinskim plemenom i bio svedok ovih događaja. Oštro je govorio o temama koje su pokazivale ružnu i okrutnu stranu naše civilizacije. Vlasti su na svaki način pokušavale da ga u tome osujete – ućutkaju. Deportacija, prismotra, pretresi kuće bili su neki od načina pritiska. Wongarove knjige su ignorisane i odbacivane u Australiji sve do 1991. kada se prvi put jedan izdavač ohrabrio da objavi njegove romane.

„Crni Ljubivoje“ dokumentarac o glumcu Ljubivoju Tadiću
Wongar
Iz filma “Wongar”, Foto: Promo

Ono što izdvaja priču o B. Wongaru od mnogobrojnih priča o usamljenim glasovima koji govore o represiji i nepravdama počinjenim nad Aboridžinima je činjenica da je on beo i da je u Australiju došao iz potpuno druge kulture. Došao je iz male evropske zemlje, Srbije. Wongar je prepoznao patnju naroda čiji jezik nije razumeo, čija je kultura potpuno drugačija od njegove i prihvatio njihovu sudbinu kao svoju. Zbog toga je inspirativna priča o životu i delu B. Wongara vredna da se prikaže u svoj svojoj lepoti i tragediji.

Snima se dokumentarac o Draganu Stojkoviću Piksiju
Wongar
Iz filma “Wongar”, Foto: Promo

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Portugalije João Ribeiro (Žoao Ribejro); zatim snimatelj zvuka Ben Travers (Australijanac); montažer M. Cem Öztüfekçi (M. Džem Oztufekči) iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić, član grupa “Veliki Prezir” i “Škrtice”. Dizajner zvuka je Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković. Producent filma je Miroslav Mogorović (Art&Popcorn), ko-producenti su Jelena Stanković i Andrijana Stojković (All Inclusive Films).

Darko Lungulov snima film „YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu“

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Filmski centar Srbije; Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu; Švajcarski savet za kulturu Prohelvetia.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde