“Wonder Strings”: Pop i rok hitovi u klasičnoj dimenziji

0
353

Ženski gudački kvartet “Wonder Strings” izvodi pop i rok hitove, poput “Daire”, “Dobro jutro” i “Da li znaš da te volim” u klasičnoj dimenziji. A to zvuči fenomenalno! Osam dobro znanih pesama, uz koje su generacije i generacije ljubitelja dobre muzike rado đuskali, ove četiri umetnice su obradile, snimile i objavile na CD “Wonder, YU Rock”.

Wonder Strings - Wonder,YU ROCK!

Čudesni gudački kvartet “Wonder Strings” (dve violine, viola i violončelo) osnovan je 2000. godine, u nameri i sa željom da članice ispolje različite vrste muzičkog senzibiliteta pored klasičnog. Članice su: Mirjana Nešković (prva violina), Aleksandra Popović (druga violina), Ivana Uzelac (viola) i Danijela Milutinović Nenić (violončelo). Njihov repertoar odlikuje bogatstvo muzičkih žanrova. Uz klasičnu muziku, na repertoaru neguju i džez, latino, tango, pop, rok, etno, filmsku muziku…

wonder-strings-– Klasična muzika je i danas oblast za koju se vezuje mnogo predrasuda – od onih da je preozbiljna i samim tim teška za slušanje, da je muzika prošlosti, do onih koji kažu da je za njeno slušanje potreban i određen stepen muzičkog obrazovanja. Mi smo rešili da izađemo iz tih “standardnih okvira” i ponudimo nešto drugačije ljubiteljima dobre muzike. Pored nezaobilazne klasične muzike, na našem repertoaru nalaze se mnogi drugi muzički žanrovi. Na taj način uspevamo da ono što je prefinjeno i istančano u našoj profesiji uspešno spojimo sa svakodnevnicom i približimo savremenom svetu u kome i živimo. “Wonder strings” svojom muzikom vode u svet strasne tango muzike, sentimentalnog evergrina, najpoznatijih džez standarda, sunčanih latino melodija, pa sve do veoma dinamičnih obrada pop i rok hitova današnjice. Specijalnu poslasticu predstavljaju autorske kompozicije srpskih i drugih autora u etno, world maniru – napisale su umetnice na svom sajtu.

CD “Wonder, YU Rock”

Na CD “Wonder, YU Rock” obradile su hitove grupa “Smak” (Na Balkanu, Daire), “Tajm” (Da li znaš da te volim, Makedonija), “Riblje čorbe” (Dobro jutro), “Xenia” (Iznenadi me) i VIS “Talas” (Sama). Kao i numeru “Flojd” iz filma “Nacionalna klasa”. Aranžmane za ove pesme su raspisali Aleksandar Gajić, Julijana Marković, Marko Aleksić i Ivan Knežević. Na albumu kvartet je imao pomoć i podršku kolege perkusioniste Aleksandra Radulovića na kahonu. On inače često i na nastupima prati četiri umetnice, a Saša je član Beogradske filharmonije, kao i bendova “Balkanika” i “Gitarsi”.

“Wonder” kvartet često nastupa, i to u najrazličitijim prilikama. Možete ih čuti i videti na muzičkim i kulturnim događajima, koktelima i proslavama, rođendanskim zabavama i venčanjima, humanitarnim koncertima… Ostvarile su saradnju sa značajnim imenima svetske i domaće muzičke scene. Među njima su i Miško Plavi, Jelena Tomašević, Katarina Kaćunković, bend “Konstrast”. Od 2004. godine kvartet je u stalnoj saradnji sa Aleksandrom Sanjom Ilić i etno sastavom “Balkanika”. Sa njima su gostovali u Srbiji i regionu.

– U cilju da se muzika, njena poruka i radost muziciranja što više prenose “Wonder” kvartet sa uživanjem priređuje koncerte edukativne prirode za decu iz unutrašnjosti. Njima je to često i jedini kontakt sa klasičnom muzikom – objašnjavaju članice “Wonder Strings”. One planiraju snimanje novog albuma sa autorskim materijalom, kao i niz nastupa u zemlji i inostranstvu.

Kvartet “Wonder” učestvovao je na Kustendorf i Boljšoj festivalu, na Am Cham dodeli nagrada Lideri promena, pa Tesla Global Forumu, modnoj reviji Nevene Nićetin, kao i na proslavi 60 godina ULUPUDUS-a. Svirao je i u okvuru manifestacija Beogradizacija Beograda, Svetski Dan muzike, Nušićijada, Dani Beograda… Publika ih zna i sa klupskih svirki, te nastupa sa DJ-em i brojnih drugih dešavanja.

wonder-strings-Osim pomenutog CD, umetnice imaju i EP “Hotland”, njihovo prvo izdanje.
– EP, predugo da bi bilo singl, a prekratko za album. Izdale smo ga u avgustu 2016. godine, kao rezultat dugogodišnjeg rada i zajedničkog muziciranja, te specifične energije koju posedujemo. Na EP se nalaze tri numere Aleksandra Gajića, violiniste i kompozitora koji živi i radi u Kanadi: “Hotland”, “Suvenir iz Marinkove bare” i “Speaking with Experience”.
One su čarobne članice “Wonder Strings” kvarteta:

Mirjana Nešković je zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije. Svira violinu i violu. Aktivna je kao kamerni muzičar. Bavi se studijskim radom.

 

Aleksandra Sandra Popović je violinista u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Srbije. Svira i violu. Bavi se pisanjem gudačkih aranžmana i pisanjem muzičkih tekstova.

 

Ivana Uzelac je zamenik vođe viola Beogradske Filharmonije. Saradnik je mnogih kamernih i simfonijskih orkestara Beograda i šire. Pasionirani ljubitelj mjuzikla, koji često i svira.

 

wonder-strings-danijela-milutinovic pDanijela Milutinović Nenić je profesor violončela u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučkovic” i članica “Tria Agape”. Magistrirala je na Hochschule fur Musik und Drama u Hanoveru.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde