Na karnevalu u Vrnjačkoj banji vatrene Brazilke, rokeri, narodnjaci, maskenbal

0
762

Od 9. do 16. jula u Vrnjačkoj banji održaće se 13. Međunarodni “Vrnjački karneval”. Očekuje se oko 350.000 domaćih i stranih posetilaca, koji će osam dana uživati u bogatom zabavnom programu.

Vrnjački karnevalVrnjački karneval sada zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja, i uz Guču i Exit, najveća je turistička manifestacija u Srbiji. Na karnevalu će biti više od 70 različitih dešavanja, a predviđeni su koncerti Željka Bebeka; “357”; Halida Bešlića, “Zabranjenog pušenja”;Seke Aleksić; Dragoljuba Đuričića i mnogih drugih. Prvog dana karnevala, u nedelju 9. jula uveče, na Trgu kod biblioteke, održaće se koncert, zapravo uživo TV-emisija “Jedna želja jedna pesma” sa poznatim pevačima.

Očekuje se i dolazak vatrenih Brazilki iz Rio de Žaneira, koje svake godine svojim nastupom naprave karnevalsku atmosferu i podignu raspoloženje prisutnih. Velika međunarodna povorka na programu je u subotu 15. jula uveče na Promenadi.

Kompletan ovogodišnji program karnevala možete ga naći OVDE.

vrnjacki karneval 17Tokom karnevalske nedelje Vrnjačka banja postaje jedna velika šarena scena, na kojoj se održavaju maskenbali, izložbe, koncerati, pozorišne predstave, sportska dešavanja… Uz gostoprimljive domaćine, sve to posetiocima garantuje dobru zabavu i provod tokom festivala. Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj kako učesnika tako i posetilaca ne samo iz Srbije, nego i iz celog sveta. Priznanje za dosadašnji rad predstavlja “Turistički cvet” za najbolju turističku manifestaciju. Ovu prestižnu nagradu dodeljuje Turistička organizacija Srbije uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

Tradicija
Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima, koje se vezuje za 1868. godinu Vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima i kermesima. Ovaj duh se zadržao do današnjih dana.
Datum osnivanja (14. jul) prve turističke organizacije na Balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se ustanovi manifestacija „Vrnjački Karneval“.
vrnjacki karneval Kermesi
Najveličanstveniji kermesi priređivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, kao i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na taj dan bila uglađena, besprekorno čista i sva u svečanom ruhu.
Cveća je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okićene brojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehničari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet. Kermes je počinjao oko devet sati uveče, otvarao ga je prigodnim rečima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u čiju korist je odlazio celokupan prihod. Zatim su nastupali glumci, pevači i umetnici. Vrnjačke žene su za to veče pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja će lepšu da umesi. Kolači su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjčana gostima, a piće i druge đakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromantičnija Vrnjačka letnja noć…
„Priče iz banjske prošlosti“ – Branko Radosavljević
vrnjacki karneval Maskenbali
Osim kermesa i drugih zabava, maskenbali su svakako bili najposećenija dešavanja tog doba. Hoteli “Sloboda”,”Zvezda” i”ROPS” su bili organizatori ovih dešavanja ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka. Kasnije, ’80-ih tu ulogu je preuzeo kafe “Lipa” i uz nekoliko organizovanih, nastavio tradiciju maskenbala u Vrnjačkoj banji. A, ’90-ih su maskenbali organizovani u kafeu “Elegant Drašković” uz brojne performanse, škole glume, muzičke radionice. Godina 2002. predstavlja prvu organizovanja maskenbala u kafeu “Savka” i od tada se tradicionalno svakog jula nastavljaju dešavanja ove vrste.
vrnjacki karneval Karnevali
Po priči starih Vrnjčana početkom ’60-ih godina Vrnjačka banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je nekoliko karnevalskih povorki. Ali, ali nažalost ova manifestacija ubrzo počinje da gubi na značaju i polako odlazi u zaborav, sve do trenutka kada Turističko sportski centar “Vrnjačka banja” preuzima inicijativu i osniva “Međunarodni Vrnjački karneval”, a prvi je održan 2005. Objedinio je preko 40 različitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija, a centralno dešavanje je bilo – velika međunarodna karnevalska povorka, što se zadržalo do danas. Već narede godine formirala se i dečija karnevalska povorka, a “Vrnjački karneval” postao je član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde