U Vrnjačkoj banji uskoro filmski most “Ko to tamo peva” i statua Dragana Nikolića

0
358

Vrnjačka banja će se na jedinstven način odužiti velikanima srpskog filma, tematskim mostom “Ko to tamo peva” i statuom Dragana Nikolića. Most će 10. avgusta biti otvoren, a u septembru će u vrnjačkom parku biti postavljena statua proslavljenog glumca.

Nacrt filmski most Ko to tamo peva foto to vr banja promo
Nacrt mosta “Ko to tamo peva”, Foto: TO Vrnjačka banja / Promo

Uz podršku ovdašnjih privrednika i lokalne samouprave inicijativu za izgradnju filmskog mosta pokrenulo je Udruženje građana „Danilo Bata Stojković“ na čelu sa predsednikom Nikolom Džamićem.
– Pokretač ove priče Nikola Džamić uz pomoć Opštine Vrnjačka banja i lokalnih privrednika, došao je na ideju da na vrnjačkoj reci podigne filmski most “Ko to tamo peva”. Biće to četvrti tematski most u Vrnjačkoj banji, pored Mosta Ljubavi, Mosta Matematike i Mosta daljinara. A, u čast velikanima jugoslovenskog i srpskog glumišta – navode iz Turističke organizacije Vrnjačka banja.

– Naziv mostu smo dali po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije svih vremena. I na njemu će biti postavljena tabla sa replikom – “Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda”. Izgradnju mosta u kombinaciji drveta, kamena i kovanog gvožđa, i ograde sa filmskom tematikom, svojim prilozima i donacijama finansiraju vrnjački privrednici i građani – kaže Džamić. On dodaje da će pešački most biti otvoren 10. avgusta, kada počinje manifestacija “Dani Bate Stojkovića”.

Statua Gaga Nikolić, vajar Dragan Dimitrijević i predstavnik Merkura Jasmina Vesković, Foto: TO Vrnjačka Banja / Promo
Statua Gaga Nikolić, vajar Dragan Dimitrijević i predstavnik Merkura Jasmina Vesković, Foto: TO Vrnjačka Banja / Promo

Samo mesec dana kasnije, u centralnom vrnjačkom parku kod Rimskog izvora biće postavljena statua Dragana Nikolića. Statua je u prirodnoj veličini i delo poznatog vajara Dejana Dimitrijevića. A, na inicijativu ovdašnje Specijalne bolnice „Merkur“, čiji je popularni Gaga bio promoter i zaštitno lice.
– Hvala “Merkuru” i Vrnjačkoj banji koji su mog Dragana sa neba spustili na zemlju – izjavila je Milena Dravić.

Ona je za statuu rekla „da samo što ne prohoda“, prenosi RTS.

– Statui ne treba postament. Jer, glumac je svojim delom napravio postament. Vraćajući ga na zemlju, mi ga vraćamo među ljude. Tamo gde treba da bude i kako je uvek bilo – pred mnogobrojnom publikom – rekao je vajar.

I ovdašnji turistički poslenici pozdravljaju ove dva projekta koji će, kako kažu, doprineti još većoj atraktivnosti banjske ponude.
– Svaka čast pojedincima koji se ličnim angažmanom trude da uvedu nešto novo i tako doprinesu većoj afirmaciji Vrnjačke banje koja decenijama neguje filmsko stvaralaštvo – naglašava Goran Karavesović iz vrnjačke Turističke organizacije. – Verujem da će filmski most, kao i statua Dragana Nikolića biti mesto gde će se naši posetioci rado fotografisati i tako širiti sliku o lepotama Vrnjačke banje.

E. A. /Izvor: Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde