55. Filmski susreti: Voji Brajoviću uručena Nagrada “Pavle Vuisić”

0
31

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu ove godine ima izmenjeno izdanje.

55. Filmski susreti: Voji Brajoviću uručena Nagrada "Pavle Vuisić"
Voji Brajoviću uručena Nagrada “Pavle Vuisić”, Foto: Filmski susreti

55. Filmski susreti održavaju se u godini koja je kulturni život stopirala na najčudniji način, u uslovima pandemije virusa korona. Ipak, Niš je opet prestonica filmske glume, od 10. do 15. oktobra. Nije samo izmešten iz standardnog letnjeg termina, nego je i preseljen sa Letnje pozornice u bioskop “Sinepleks”. Filmski susreti 2020. počeli su nekako nestvarno tiho, skromno, gotovo neprimetno. Ovogodišnjoj predsednici žirija, glumici Tijani Pečenčić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je predala ključeve grada čime je i zvanično festival proglašen otvorenim. Iako je sastavni deo svečanog otvaranja i tradicionalno uručenje Nagrade “Pavle Vuisić”, ono je izostalo jer je laureat bio zauzet poslom u svom matičnom pozorištu. Priznanje mu je uručeno drugog festivalskog dana. Tako je proslavljenom glumcu Voji Brajoviću, koji je ostvario niz nezaboravnih rola tokom filmske karijere duge gotovo pola veka, u nedelju, 11. oktobra u 20h, u Sali 1 “Sinepleksa“, svečano uručena Nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima.

Vojislav Voja Brajović dobitnik Nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”
voja brajović nagrada pavle vuisić vlada živković
Voja Brajović i Vladan Živković, Foto: Filmski susreti

Ovu nagradu dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, a sastoji se od plakete s likom Pavla Vuisića, monografije posvećene laureatu i dokumentarnog filma o dobitniku ovog prestižnog priznanja.
– Glumačku karijeru počeo je kao đak Pavla Vuisića u filmu “Šešir profesora Koste Vujića”. Tada su se zavoleli filmska kamera i naš ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade. Onda su usledile uloge u “Uljezu”, utrčavao je u “Tesnu kožu”, više puta je dočekao kraj rata kao pobednik, bio je ljubavnik, prevarant, mrski neprijatelj, vozio se “Balkan ekspresom”, sedeo na usijanom “Buretu baruta”. Filmska sudbina mu je podarila i ulogu “Otpisanog”, zanavek se upisao među filmske velikane kao Tihi, gromoglasno uleteo u srca publike i kritike! – reči su umetničkog direktora Festivala Vladana Živkovića na svečanoj dodeli Nagrade “Pavle Vuisić”.

54. Filmski susreti: “Naisa” Tihomiru Staniću, “Manda” Vlasti Velisavljeviću

Zahvaljujući se prisutnoj publici, ovogodišnji laureat je istakao značaj kontinuiteta Filmskih susreta uprkos pandemoji, jer je festival najznačajniji upravo glumcima. Za prestižnu nagradu koju je dobio, rekao da se ona “ne osvaja, nego dodeljuje”.
– Kada se dobijaju velike nagrade, poput pulske Arene, Zlatne palme ili Oskara, ne može se govoriti o toj nagradi, ali kada se dobija “Pavle Vuisić”, onda morate da govorite o Pavlu Vuisiću. O tom čudesnom glumcu, velikom intelektualcu i čoveku, ljudi malo znaju. Bio je ogroman glumac i poznavalac naše umetnosti. Živeo je svoje uloge, bio veoma ambiciozan i studiozan i nije prepuštao svoje uloge slučaju! – kazao je Voja Brajović primajući nagradu.

filmski susreti 20 otvaranje Tijana Pečenčić
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predaje ključeve grada glumici Tijani Pečenčić, Foto: Filmski susreti

On je prisutnima ispričao događaj sa snimanja filma “Šešir profesora Koste Vujića” iz 1971. u kome se prvi put pred filmskom kamerom našao sa velikanom kakav je bio Paja Vuisić. Glumili su u sceni u kojoj Vuisić nije imao tekst, već je samo slušao pesmu koju su izvodili Brajović (u ulozi Mike Alasa) i Milan Caci Mihajlović (tumačio je lik pesnika Milorada Mitrovića). Tu scenu je Pavle Vuisić vraćao 17 puta! Nikako nije bio zadovoljan kako je odglumio slušanje, pasivan, ali složen glumački zadatak. Nekoliko godina kasnije, dok su u Mostaru snimali “Porobdžije”, Brajović je zbog tog vraćanja scene Vuisiću rekao da je štreber. Na to se on nasmejao.
– Eto, ja nemam decu, Duja (brat) nema decu, kuća nam se iskopala, ali danas postoje neka deca kojima se dopada to što ja radim. Ja neću da se oni sutra razočaraju! – kazao je velikan domaćeg glumišta Paja Vuisić.

54. Filmski susreti: Gorici Popović uručena Nagrada “Pavle Vuisić”

U svom obraćanju Brajović je istakao da je Niš važno mesto za glumce.
– I to što ste večeras ovde u malom broju, znači da ste u ogromnom broju! – dodao je Voja.

filmski susreti 20 otvaranje
Foto: Filmski susreti

Brajović je sa prisutnima podelio i anegdotu iz susreta sa Nišlijkom-obožavateljkom u vreme dok je bila aktuelna TV serija “Otpisani”.
– Ugledala me i rekla: “Ja mislela ti šlang, a ti bucko.” Tako nas doživljava publika, svako na različit način. Ovo priznanje raduje i sve one koji misle da vredim. Mene ova nagrada toliko uzbuđuje i čini zadovoljnim, da ne znam da li je ona to nešto ispod čega podvlačim crtu na ovo što radim.

Ovogodišnji laureat Nagrade “Pavle Vuisić” je na kraju svog obraćanja podsetio i na Vuisićevu poeziju, pesme koje su zapisivane na salvetama i paklicama cigareta. Jednu od tih pesama je Voja Brajović i pročitao u svom dramskom maniru, na zadovoljstvo prisutnih.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

Inače, na otvaranju Festivala prikazan je film Darka Bajića “Ime naroda”, a potom i “Sin” Ines Tanović. Drugog dana na programu su bili “Otac” Srdana Golubovića i “Ekipa” Marka Sopića. U ponedeljak 12. oktobra publika će imati ptriliku da vidi “Grudi” u režiji Marije Perović i “Asimetriju” Maše Nešković; u utorak 13. oktobra biće prikazani “Realna priča” Gordana Kičića i “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića; u sredu 14. oktobra na programu su “Vojna akademija 5” u režiji Dejana Zečevića i “Jedan sasvim normalan dečko A.S. (25)” Milene Grujić. Poslednjeg festivalskog dana biće dodeljene nagrade, a 55. Filmske susrete zatvoriće “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića i dokumentarni film Vladimira Ristića o fudbalskom golmanu Draganu Panteliću “Broj 1”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde