Vodvilj “Florentinski šešir”: Šampanjac, ljubavni zaplet, potraga…

0
346

Predstava “Florentisnki šešir” pozorišta “Boška Buha”, u režiji Darijana Mihajlovića, biće premijerno izvedena u subotu, 9. decembra, na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić” u 20 časova.

vodvilj Florentinski-sesir-predstava-Bosko-BuhaOvaj francuski vodvilj Ežena Labiša napisan u XIX veku, prema rečima reditelja, liči na današnju Srbiju kada su u pitanju podele u društvu – jak je otpor sela prema gradu i prepoznaje se nešto što mi danas zovemo prvom i drugom Srbijom.

Premijera komedije „Pošteni provalnik“ za Dan Pozorišta Boško Buha

– U Francuskoj, dakle, postoji zaoštrena podela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike posle pada Napoleona III. Sva je ta tri sveta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji – kaže reditelj Darijan Mihajlović.

vodvilj Florentinski-sesir-predstava-Bosko-Buha
Foto: Bpško Buha / Promo

Ovaj komad je igran ranije na beogradskim pozorišnim scenama, a prvi put je izveden u Narodnom pozorištu 1870. Režirali su ga kasnije neki od najznačajnih reditelja poput Mate Miloševića, Soje Jovanović i Ljubomira Mucija Draškića.

MILAN KARADŽIĆ: Humor na Balkanu je hrabar, nije ulizički

– Moj profesor Muci Draškić bio je čuveni reditelj vodvilja i majstor tog žanra. Činilo mi se da mi je kao njegovom studentu ostao zalog da režiram jedan vodvilj. A ovaj komad ima sve karakteristike vodvilja – šampanjac, ljubavni zaplet, konj koji je pojeo šešir, potraga za nečim trivijalnim što povlači lavinu događaja… – rekao je reditelj Darjan Mihajlović.

vodvilj Florentinski-sesir-predstava-Bosko-Buha
Foto: Boško Buha / Promo

Glumica Katarina Gojković igrala je 1993. godine u ovom komadu. U novoj podeli tumači baronicu de Šampinji.
– Onda sam bila srećna što, na početku karijere, igram u vodvilju za koji je Muci rekao da je sigurno najteži žanr, jer glumac nema kud – nego da se bavi svojim zanatom. To nikad nisam zaboravila. Darijan i direktor pozorišta Igor Bojović dali su mi priliku da se ponovo na ovakav način pozabavim, sada sa drugom ulogom. Srećna sam što mogu da kažem da sam u “Florentinskom šeširu” mogla da uživam u svom poslu na najistinskiji način, kao što je govorio Muci – rekla je glumica.

Nagrada „Raša Plaović“ Olgi Odanović

Glavne uloge u predstavi igraju Dejan Lutkić i Goran Jevtić; a u podeli se nalaze i Zoran Cvijanović; Vladan Dujović; Nenad Nenadović; Miloš Vlalukin; Aleksandar Radojičić; Lena Bogdanović i drugi. Inače, “Florentinski šešir” biće najveća produkcija koju je pozorište “Boško Buha” radilo u poslednjih godinu dana. Gotovo ceo ansambl naći će se na sceni – tačnije više od 20 glumaca. Predstava je osmišljena kao velika komedija u kojoj se i peva i igra. Pa je tako songove komponovao Aleksandar Saša Lokner, dok koreografiju potpisuje Nebojša Gromilić. Scenograf je Aljoša Spajić, a kostimografkinja Ivana Vasić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde