“Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” Nenada Novaka Stefanovića

0
94
"Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda" Nenada Novaka Stefanovića

Knjiga “Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” privukla je veliku pažnju čitalaca. Objavila je “Laguna”, koja je najavila kao lirsku povest prestonice Srba.

Za “Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” Nenada Novaka Stefanovića može se reći da je nesvakidašnja istorija Beograda sagledana kroz ključaonicu slavnih ljubavi. To je pouzdan putokaz do mnogih nepoznatih pojedinosti o onome što se događalo iza kulisa javnih i privatnih zgrada u Beogradu. Knjiga o znamenitim beogradskim zdanjima i jednovremeno o odnosima između njihovih poznatih stanara čiji su se životi utkali u grad na najlepšem ušću Evrope…

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

– Vodič o zatajnim vezama nobelovca Ive Andrića, naučnika Milutina Milankovića, kraljevskih parova iz dinastija Obrenovića i Karađorđevića, o dvorskoj romansi Josipa Broza i o desetinama značajnih ličnosti opisanih u ambijentu palata i kuća sa utisnutim pečatom vremena. Sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije… od kneza Miloša do današnjih dana… od Ite Rine do Jelene Dimitrijević, Branka Ćopića, Riste i Bete Vukanović, Vaska Pope… Čitanje ove knjige je ulazak u avanturu u kojoj pratimo kako grad raste sa svojim zdanjima i ljubavnim pričama – navode u “Laguni”.

“Olujni bedem”, novi roman Dejana Stojiljkovića

Čitaoci će uvideti da je Beograd grad prebogate istorije, kulture i tajni koje na svakom koraku čekaju da budu otkrivene. Takođe, i ljubavnih storija čiji su akteri čuvene ličnosti naše istorije. Tako gotovo svaka kuća koja potiče sa kraja pretprošlog ili početka prošlog veka predstavlja pravu malu riznicu zanimljivih ljubavno-istorijskih priča. Novinar i književnik Nenad Novak Stefanović sakupio je brone interesantne priče koje govore o autentičnim ljubavima kroz minula vremena u prestonici.

Roman Vilhelma Kuesa o Diani Budisavljević u izdanju Samizdata B92
"Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda" Nenada Novaka Stefanovića
Nenad Novak Stefanović, Foto: Privatna arhiva

– Kada sam ušao u stan u Prizrenskoj broj sedam u kojem je živeo Ivo Andrić, i kada sam stavio dlan na zid u njegovoj sobi – osetio sam kako mi nešto mili kroz dlan! Možda sam umišljao, možda je to bio placebo efekat, ali ja sam osetio da mi kroz dlan mili šapat Andrićeve priče. I od tog lirskog dodira sa istorijom, eto napravio sam knjigu. Šapat, pa makar dolazio i iz zida, uvek je ljubavni. I još na nekim mestima javio mi se taj eho iz lirske prošlosti Beograda – rekao je Stefanović kako je došao na ideju da napiše ovu knjigu.

Slikovnica Slavimira Stojanovića “Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka”

Nenad Novak Stefanović rođen je u Beogradu 1961. godine. Objavio je romane “Darovi mrtvih” (1988); “Prisustvo Boga” (1990); “Pijemont” (1992); “Doktor sluša sving” (2009); i “Svetlarnik” (2013); hronike “Pokrštavanje petokrake” (1994); “Sneg u julu” (1996); “Jedan svet na Dunavu” (1996); “Zemlja u koferu” (2007); “Dijalog na Dunavu” (2013); i “Beograd kroz ključaonicu 100 kuća” (2014). Knjige su mu prevođene na engleski i nemački jezik. Zastupljen je u antologiji kratke priče “Četvrtasto mesto” (2014). Bio je urednik u redakciji “Srpski Who is Who” 2011–2013. Koautor je dokumentarnog TV serijala “Peti oktobar – poslednja revolucija u Evropi”. Bio je glavni urednik magazina “Duga”, “Krug”, “Auto svet” i “Muški svet”. Sada je novinar u “Politici” gde piše o istoriji Beograda u rubrici “Jedna kuća jedna priča”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde