Vladimir Pištalo dobitnik nagrade “Meša Selimović”

0
51

Nagradu “Meša Selimović”, za najbolju domaću knjigu objavljenu prethodne godine, od 1988. dodeljuju “Večernje novosti” i Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Vladimir Pištalo dobitnik nagrade "Meša Selimović"

Dobitnik nagrade “Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2019. godini je Vladimir Pištalo, za zbirku eseja “Značenje Džokera”.
“Značenje džokera” dobila je najveći broj glasova Velikog žirija – 60 književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti.

Nagrada se sastoji od reljefa sa likom Meše Selimovića, rad akademskog umetnika Miroslava D. Savića; povelje; i novčane nagrade od 200.000 dinara.

Uručene “Velike nagrade Ivo Andrić” Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini

“Značenje džokera” u izdanju kuće “Agora” je još jedna od čarobnih knjiga Vladimira Pištala. U njoj su tajne “uvek zanimljivije od objašnjenja”, a objašnjenja su takva da dižu tajnu na naredni nivo do koga tek treba stići. Naime, ova knjiga je pisana u tananim registrima između eseja i priče. Ona jeste svojevrsna knjiga u slavu smeha, koliko i eseja. “Šta je esej?” pita se autor na samom početku, i odmah odgovara: “Mišljenje.” A sredstvo mišljenja je smeh. Tim “najkraćim rastojanjem između ljudi” ovde se najotvorenije razotkriva logika Pištalove poetike. Smeh je čak utkan, i u surovu priču o Mostaru, Pištalovom tom ličnom Makondu, i o njegovom srušenom i nanovo sagrađenom mostu.

Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga “Kad se ponovo rodim”
Vladimir Pištalo dobitnik nagrade "Meša Selimović"
Nagrada “Meša Selimović”

Uz pomoć svojevrsnog književnog ogledala, uz veliki upliv nematerijalnog, uz vanstandardno poznavanje nekih od ključnih i istovremeno zatamnjenih tačaka i srpske i američke kulture, Pištalo u ovoj knjizi gradi brižljivu kompoziciju od eseja o totalno različitim egzistencijalnim stvarima i kulturnim pojavama. Otkriva činjenice koje stoje iza vidljivih obrisa dvaju kultura. Ispisuje tekstove nakon kojih i mi u Srbiji možemo da razumemo Ameriku, dublju od naših predstava i stereotipa o njoj.

Pisani u perspektivama od Džokera do Hermesa, tih bogova našeg vremena, i Dionisa, boga preterivanja, dubljeg od sna, ovi Pištalovi raspričani eseji, svi odreda usmereni protiv propagande, tih “vođenih zapažanja”, otkrivaju nam smeh, ne samo kao crvenu nit kompozicije ove knjige, već i kao crvenu nit naših života.

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga: “Laguna” izdavač godine
Vladimir Pištalo dobitnik nagrade "Meša Selimović"
Vladimir Pištalo, Foto: Agora

Kao svaka prava knjiga, i “Značenje džokera” nam, u ovo raspolućeno vreme post-istina, svedoči sobom kao prethodnom istinom. U našem svetu, u kome se najveća moć ipak postiže smehom.

Vladimir Pištalo je srpski književnik, rođen u Sarajevu 1960. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i doktorirao na Univerzitetu u Nju Hempširu na temi višestrukog identiteta srpskih migranata. Njegova najpoznatija dela su romani “Tesla, portret među maskama”, “Milenijum u Beogradu” i “Venecija” koji se prevode, ili su već prevedeni, na više svetskih jezika.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde